Bakan’ı alkışlamıyorum

Selim Kaplan
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk kez yarıyıl tatilinde "bilim", "sanat", "matematik" ve "İngilizce" olmak üzere 4 alanda, eğlenceli ve yenilikçi öğrenme yaklaşımlarını içeren ücretsiz kurslar açılacağının müjdesini verdi!
Bakanımızın müjdesine sevindiğimi ve alkışladığımı söyleyemem!
Nedenini merak edenler için açıklayayım:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın dört bakan yardımcısı ve bunlara bağlı genel müdürlük seviyesinde yirmi bir makamı mevcuttur. Bu yirmi bir makamdan sadece bir tanesi temel eğitimden sorumlu genel müdürlüktür. Bu genel müdürlükteki dokuz daireden sadece iki tanesi eğitimden sorumludur.
Kısacası; Milli Eğitim Bakanlığında, temel eğitimin yüküonlarca genel müdürlük ve daire arasında, bakanlığın sadece % 1’i denebilecek iki daire başkanının omuzlarındadır.
Bu iki dairenin sorumlu olduğu temel eğitim nedir ve neden önemlidir?
2022 – 2023 eğitim yılında sorumlulukları, 4-14 yaş arasındaki, yaklaşık on iki milyon fidanımız öğrencinin eğitimidir.
Görevleri;
Okul öncesi eğitimine ek olarak, İlköğretim (ilkokul ve ortaokul) kurumlarındaki öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamak;
Öğrencilerin iyi bir vatandaş olması için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak;
Ortaöğretime devam edilebilecek öğrencilere, okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı yaşam standardı konusunda tanıtıcı bilgiler vermek.
Ayrıca;
Öğrencinin temel eğitiminde, ders saatlerinin dışında ya da tatillerde, onların insani yönlerini geliştirecek ve 2021 yılında gerçekleştirilen, Yirminci Milli Eğitim Şurasında alınan kararlar doğrultusunda, aşağıdaki etkinliklere yer vermek gerekir.
Temel eğitimde fırsat eşitliği yaratarak;
- Ailelerin eğitim öğretim sürecine etkin katılımını ve iş birliğini sağlamak için aile eğitimlerine daha fazla yer verilmeli ve farklı uygulamalar (TV programları, dijital ve eğitsel yayınlar, mobil uygulamalar vb.) geliştirilmelidir
- Tüm eğitim kademelerinde, coğrafyaya uygun, eğitimi destekleyici oyun alanı ile okul bahçeleri oluşturulmalıdır. Fiziksel aktiviteyi artırmak amacıyla tüm çocukları kapsayan spor alanları oluşturulmalı ve bu alanda kullanılacak malzemeler sağlanmalıdır.
- Öğrencilere okuma kültürü kazandırmak için tüm paydaşları kapsayan çalışmalar yapılmalıdır. Bu çerçevede okul ve kütüphane iş birlikleri de artırılmalıdır.
- Kırsal alandaki çocuklar başta olmak üzere öğrencilerin kültürel gelişimleri için tiyatro, sergi, müze gezisi vb. kültürel faaliyetler kapsamında etkinlikler yapılmalı; gezici tiyatro, sergi vb. ücretsiz olarak düzenlenmelidir.
Bakanın müjdesini alkışlamıyorum.
Eğitimi bir yana bırakmış öğretimle göz boyamaya çalışıyoruz. Onu da becerebildiğimizi söylemek mümkün değildir. Çünkü Türkiye okuduğunu anlamada, matematikte ve fen bilimlerinde, OECD ülkeleri arasında ortalamanın altında kalmıştır.
Yaz kursları, kış kursları ile öğrenciler ve velilerine verdiğimiz mesaj;
İnsani yönlerini geliştirmesi gereken zamanlarda, öğrenciye gel ders çalış diyoruz.
Ayrıca, okul kurslarında umduğunu bulamayan öğrenciyi,asgari ücretin 8.500 TL olduğu ülkemizde, ücretleri 8.000 – 50.000 TL arasında değişen özel kurslara yönlendiriyoruz.
Kararında yağan yağmurun toprağına bereket olduğu, fazlasının da sel olup toprağa zarar verdiği gibi, öğretimin dozunu kaçırmak, öğrencide öğrenmeye olan inancı azaltır ve öğrenme tembelliğine neden olur.
Aynı siyasi iktidar döneminde ve yirmi yılda sekiz bakan değiştiren Milli Eğitim Bakanlığımıza önerim:
Çocuklarımızıkurslarla, sınav yarışmacısı olarak yetiştirmekten vazgeçelim,
Onları, Milli eğitim kanunda yer alan ifadesi ile
“İlgi, istidat(Yetenek) ve kabiliyetlerini geliştirerekgerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak
Onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak”
doğrultusunda eğitelim.
Nitelikli insanlara ihtiyacımızın olduğu bilim çağında, Milli Eğitim Bakanlığının amacının, önce eğitim sonra öğretim olması gerektiği kanaatindeyim.
Saygılar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.