Naci SAPAN
TİGRİS HABER - Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yarın Diyarbakır’a geliyor. Bakan Memişoğlu, gelmeden önce CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ndan Diyarbakır’ın sağlık sorunları ile ilgili bilgi istedi. Tanrıkulu, kente bulunan hastanelerin sorunlarını, eksik malzemelerin neler olduğunu ana başlıkları ile Bakana bildirdi.
CHP Diyarbakır Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, Bakan Memişoğlu’nun sorunlarla ilgili istediği bilgileri 19 ana başlıkta şöyle sıraladı;
1.Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi deprem karot raporunu kamuoyu ile paylaşılmamış, her iki hastanenin de sıkıntıları halen devam etmekte olup, çalışanların tedirginlikleri giderilmemektedir.
2.Birçok Aile Sağlığı Merkezi depremden etkilenmiş durumda ve çoğunun fiziksel koşulları, sağlık hizmeti vermek için uygun değil.
3.Aşı ve topuk kanı reddi ciddi oranda yüksek.
4.Çocuk Hastalıkları Hastanesinin asansörleri uzun süredir bozuk.
5.Hastanelerin tümünde çok fazla sağlık personeli eksikliği mevcuttur.
6.Hastaneler çok fazla sağlık personeli eksiği olmasına rağmen, kadrosu hastanede olan ancak Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünde geçici görevle çalışan çok sayıda sağlık personeli mevcuttur. Hastanelerde PDC doluluğu nedeniyle sağlık personeli alınmamaktadır.
7.Tüm sağlık kurumlarında özelleştirilmiş yemekhanelerle birlikte verilen yemek hizmeti; hijyen, besin değeri ve çeşitlilik açısından çok kötü durumda. Hem sağlık personeli, hem de hasta ve hasta yakınları sağlıklı, besin değeri yüksek, hijyenik yemek yiyememesine neden olmaktadır.
8.Hastanelerin fiziksel koşulları çok kötü durumda.
9.Poliklinik ve personel eksikliğine bağlı olarak halkın yeterince randevu bulamaması sağlık hakkına rahat erişememesi (muayene, MR ve ultrasyon randevularının geç verilmesi ve MR’ın geç okunması vb.)
Dicle Üniversitesi
1.Dicle Üniversitesi Hastanelerinde MDÖ bahanesiyle hiçbir işlem ve ameliyat ücretsiz yapılmamaktadır. Parası olmayan vatandaş ameliyat olamamaktadır
2.Hastanelerde Onkoloji servisleri yetersiz, hastalar aylarca yatacak yer bulamamaktadır.
3.Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatak sayısı yetersiz.
4.Hastanelerin temiz ve hijyenik olmayışından kaynaklı hastalarda görülen enfeksiyonlar mevcut.
5.Hastanelerin çoğunda malzeme ve ilaç eksiği mevcut.
6.Hastanelerde kullanılan fornet hasta bilgi işlemi sisteminde uzun süredir sorunlar mevcut ve bu sorunlar hastalarla birlikte sağlık çalışanlarının da mağduriyetine neden olmaktadır.
7.Dağkapı Devlet Hastanesinin hasta almaması. Vatandaşın Dağkapı Devlet Hastanesinde sağlık hizmeti alamaması.
8.Adli vakalarda kelepçeli muayene yapılmaktadır.
9.Sağlık kurumlarına başvuran hastalara anadilinde sağlık hizmeti verilmediği için hasta- sağlık çalışanı arasında sağlıklı ilişki kurulamamaktadır.