TİGRİS HABER - Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi, Strasbourg’ta 20-22 Eylül tarihleri arasındaki gerçekleştirdiği toplantıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının ve kararlarının uygulanmasını denetlemek için alınan kararları vaka bazında yayınladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında AİHM’in verdiği karar hatırlatılarak, “başvuranın tutukluluğunun, çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışmanın serbest oyununu sınırlamak gibi gizli bir amacı olduğuna ilişkin 18. madde kapsamındaki bulgularını hatırlatarak, başvuranın mevcut tutukluluğuna karşı başvurusunun Anayasa Mahkemesi önünde derdest olduğunu büyük bir endişeyle not eder. Mahkeme 7 Kasım 2019'dan beri özellikle Sözleşme'nin 18. maddesi kapsamındaki gerekçesi de dahil olmak üzere, Mahkeme'nin kararının ruhu ve sonuçlarıyla uyumlu bir şekilde ve hızla incelenmesine duyulan acil ihtiyacı vurgular” ifadelerine yer verildi.
Kararlarda Demirtaş'ın 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu olduğu vurgulanarak, “Türk makamlarını bir kez daha başvuranın derhal serbest bırakılmasını sağlama” çağrısında bulundu.
Encü ve diğerleri davasına dair de Komite, AİHM’in verdiği ihlal kararına atıfta bulunarak, yapılan ihlalin giderilmesini, münferit önlemler almayı ve bu önlemler hakkında bilgilendirme yapılmasını talep etti.
Türkiye’ye yönelik genel önlemlere dair de Komite tavsiyelerde bulundu. Demirtaş, Encü ve diğerleri kararlarının altına genel önlemlere dair tavsiyelerde şöyle sıralandı: “Adalet Divanı'ndan ilham alarak yargının, özellikle de yürütmenin tam bağımsızlığını garanti altına almak için Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yapısal bağımsızlığını güçlendirecek etkili tedbirler almayı düşünmeye çağırdı. Siyasi tartışmanın serbest oynamasını, çoğulculuğu ve seçilmiş temsilcilerin, özellikle de muhalefetin üyelerinin ifade özgürlüğünü güçlendirecek somut yasal ve diğer tedbirlerin alınması ihtiyacının bir kez daha altını çizdi. Yetkili makamları, Ceza Kanunu'nun 314. maddesi kapsamındaki iddianame sayısında ve bu hüküm uyarınca son yıllarda verilen mahkûmiyet sayısında önemli bir düşüş olduğunu gösteren karşılaştırılabilir istatistiki bilgiler ve bunun yanı sıra bunu gösteren yeni karar örnekleri sunmaya davet etti.”
Komite, Demirtaş ve Encü kararlarına dair bireysel tedbirlerin Aralık 2022 tarihinde birkez daha görüşüleceğini, genel tavsiyelerine dair yol haritaları ise 2023 Eylül ayında görüşüleceğini belirtti.
Kavala kararı
İş insanı Osman Kavala’ya dair de Komite, “..yetkili Türk makamlarını başvurucuya yöneltilen cezai suçlamaların tüm olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmaya çağırdı. Özellikle derhal serbest bırakılmasını sağmalı” çağrısında bulundu.
Komite, üye Devletlere, Genel Sekretere ve diğer ilgili Avrupa Konseyi organlarına ve gözlemci devletlere, bu konuyu gündeme getirmek için Türkiye ile üst düzey temaslarını yoğunlaştırma çağrısında bulundu. Kavala davasının gözetiminin sağlanması için daha fazla önlem almaya, Kavala’nın tutuklu kalması halinde atılabilecek diğer adımlar hakkında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ile görüşüleceğini, Türkiye’yi de en geç 13 Ekim’e kadar yerel prosedürler hakkında bilgi vermeye davet etti. (Haber Merkezi)