Bir firma tarafından Denizli'de üretimi yapılan elektrikli faytonlar geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da görücüye çıktı. Ancak faytonların Diyarbakır kültüründe yer alan şekli içermediği gerekçesiyle eleştiriliyor. Fayton işini üstlenenler ise, çevre kirliliği olmasın diye elektrikli faytonların tercih edildiğini belirtiyor.
Diyarbakır’da özel bir şirket tarihi Sur ilçesinde 21 faytonu ulaşım hizmetine soktu. Faytonlarla 5.5 kilometrelik alanda turistler gezdiriliyor ancak faytonlarda at yerine elektrik kullanılması eleştiri konusu oldu.
Dört farklı noktaya kurulan duraklara gelenler, yaklaşık 5.5 kilometre olan Sur ilçesini elektrikli faytonla gezme şansı bulurken, eski Diyarbakır kültüründe faytonların at’lı olduğunu belirten Diyarbakırlı kültür ve sanat adamları, bu durumu eleştiriyor.
Gerekçe çevre kirliliği
Fayton işini üstlenen firma ise elektrikli fayton tercih ederek çevre kirliliğinin önüne geçmek istediklerini ve bu yüzden at’ların tercih edilmediğini dile getiriyor. Diyarbakır'da 1990'lı yıllara kadar ulaşımda kullanılan atlı faytonlar, daha sonra yerlerini taksilere bıraktı. Faytonların bir kısmı Sebze Hali'nde at arabası olarak kullanılmaya devam ederken, 90'lı yılların sonlarında bu arabalar da yerini sepetli motosikletlere bıraktı.