Belediye protokol doğrultusunda, kent merkezi ve 13 kırsal ilçede atıkları toplama çalışmalarına başladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, bitkisel atık yağlar ile doğada geri dönüşümü oldukça zor olan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların geri kazanımı için protokol imzaladı. Protokolle yüklenici firma, kent merkezi ve 13 kırsal ilçede bitkisel yağlar ile tehlikeli ve tehlikesiz atıkları toplama çalışmalarına başladı.
Örnek geri dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, kentteki atık ve kızartmalık yağlar, tehlikeli atıklar, ömrünü tamamlayan araç lastiklerinin toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili yüklenici firma ile protokol imzalandığını belirtti.
Firma aracılığıyla kentte bitkisel atık yağlar ile tehlikeli ve tehlikesiz atıkların ev, işyeri, kurum ve kuruluşlardan toplanacağını dile getiren Kıraç, Büyükşehir Belediyesi’nin de çalışmanın koordinasyon görevini üstleneceğini ifade etti. Kıraç, “Yüklenici firma, yönetmeliklerin belirlediği tehlikeli atıkların sınıflarına göre alımları gerçekleştirecek ve Türkiye’de iki noktada bulunan tehlikeli atık bertaraf tesislerine ulaştıracak. Böylelikle bu atıklar çevreye ve doğaya zarar vermeden bertaraf edilmiş olacak.” şeklinde konuştu.
‘Yağlar su kaynaklarını kirletiyor’
Bundan sonra atık yağların toplanıp geri dönüşüme gönderileceğini ifade eden Kıraç, kızartmalık ve diğer atık yağların lavabolara ya da su giderlerine boşaltıldığında kanal sistemi üzerinde korozyona neden olduğunu, bunun da kanalları daha erken çürüttüğünü ve deformasyon yarattığını söyledi. Kıraç, “Kızartmalık yağlar eğer arıtma tesisi ile karşılaşmıyorsa su kaynaklarını kirletiyor. Kentte bulunan biyolojik arıtma tesisi bu riski azaltıyor. Fakat diğer yerlerde su kaynaklarına bulaşmasıyla birlikte oluşan tabakayla oksijenin tükenmesine neden oluyor. Bu durumda mikroorganizmanın yaşama olanağını ortadan kaldırıyor.” dedi.
‘Lastikler de düzenli şekilde toplanacak’
Kentin en önemli sorunlarından birisinin de ömrünü tamamlamış araç lastikleri olduğuna işaret eden Kıraç, şöyle konuştu: “Ömrünü tamamlamış lastikler zaman zaman çeşitli firmalar tarafından toplanıyordu. Bu toplanma işlemi de çok sağlıklı olmuyordu. Firma çok sayıda araç lastiği olduğu durumda toplama işlemi yapıyordu. Yeni protokole bundan sonra lastikler düzenli bir şekilde toplanacak. Yine araç lastiği satışını ve tamirini yapan işyerleri de kontrol altına alınacak. Geri kazanım sistemine dahil edilecek.”
‘Çevreye ve doğaya verilen zarar azaltılacak’
Geri dönüşümün kent ekonomisini güçlendireceğini kaydeden Kıraç, uygulamayla çevreye ve doğaya verilen zararın azaltılacağını ifade etti. Kıraç, yüklenici firmayla atıkların doğru toplanmasına yönelik broşür ve tanıtım filmleri hazırlanıp yurttaşların bilgilendirileceğini ve okullarda eğitim toplantıları düzenleneceğini sözlerine ekledi.