Nemrut Mitolojisinde birbirine benzeyen bazı farklılıkların olduğu anlatımlar vardır. Olayın geçtiği yer, tarih, Nemrudun kim ve hangi devlettin kralı olduğuna ilişkin kesin kayıtlar yoktur. Öykünün anlatım akışına göre Urfa veya Ninova olabileceğine ilişkin varsayımlar ileri sürülmektedir. Ayrıca anlatımlardan hareketle ciddi bir tarih açıklığı da ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da gerçek Nemrut’un kim olduğu, hangi tarihte ve coğrafyada geçtiği konusunda varsayımlardan hareket edilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de ve Hadis-i Şeriflerde Hazreti İbrahim’den bahsedilirken Nemrut isimi geçmemektedir. Kur'an-ı Kerim'de Hazreti İbrahim’e ilişkin ayetlerin sayısı 91'dir.
Tevrat'a ise Nimrod adı geçmektedir ve şu şekilde bahsedilir: "Ve Kuş Nimrod’a babası oldu; o, yeryüzünde kudretli adam olmaya başladı. O, Rabbin indinde kudretli aver idi; bundan dolayı: Rabbin indinde Nemrud gibi kudretli avcı, denilir. Ve onun krallığının başlangıcı Şinar diyarında Babil ve Erek ve Akad ve Kalne idi. O diyardan Aşura çıktı ve Nineveyi ve Rehobot-iri, Kalah'ı ve Nineve ile Kalah arasında Reseni bina etti; büyük şehir budur"
Hazreti İbrahim'le ilgili olarak ise Tevrat’ta şöyle denir: "Ve Terah oğlu Abramı ve Haran'ın oğlu, torunu Lûtu, gelini Sarayı, oğlu Abram'ın karısını, beraber aldı; ve Kenan Diyarına gitmek üzere Kildanîlerin Ur şehrinden onlarla çıktı; ve Haran'a geldiler ve orada oturdular. Ve Terakın günleri iki yüz beş yıl oldu; ve Terah Haran'da öldü. Ve Rab Abrama dedi: "Memleketinden ve babanın evinden, sana göstereceğim memlekete git" diye buyrulmaktadır.
Tevrat'ta geçen bu cümlelerden hareketle:
Nimrod, Şinar, Babil, Erek, Akkad, Kalne hükümdarıdır; Hazreti İbrahim, başlangıçta Kildanilerin Ur kentinde oturmakta, sonra babasıyla birlikte Haran'a sonra da, Kenan illerine gitmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır.
Tevrat’a göre; Hazreti İbrahim'in Haran'da yaşamakta olduğu ve sonrasında buradan da göç etmesine ilişkin buyruğu görmekteyiz. Hazreti İbrahim’in ateşe atılma ve çıkış yeri Haran'dır. Ancak; Haran Nimrod'un hüküm sürdüğü kentler arasında gösterilmemektedir.
Tarih kitapları da "Nemrut kimdir?" sorusuna yanıt aramışlardır. Bir bölümü, Nemrut'un, Babil Hükümdarı Hammurabi olduğu, kimileri de, Babil hükümdarlarına verilen genel bir unvan olduğunu ileri sürmektedirler.
Nemrut’un Hammurabi olabileceğine ilişkin iddialarda da arada bir zaman farkını ortaya çıkarmaktadır. Hazret İbrahim’in M.Ö. 2000’lerde doğduğu tahmin edilmektedir. Mısır’a göç ediş ise; 1780 veya 1630 olarak söylenmektedir. Hammurabi ise M.Ö. 1792 ile 1686 yıllarında yaşadığı biliniyor. Dolayısıyla aynı dönemde yaşamaları söz konusu olamayacağı dile getirilmektedir.
Öte yandan, Nemrut olabilme olasılığı; Akad devletinin kurucusu olan ve M.Ö. 2350’lerde yaşamış olan Sargon için de söylenmektedir.
Kommagene krallarında biri olma olasılığına ilişkin ise; Asur egemenliğine karşı savaştıktan sonra; İÖ 1. yüzyılda kurulan Kommagene krallığı, M.S. 72 yılına kadar varlığını sürdürür. I. Antiochos Kommagene'nin en önemli kralıydı. Antiochos Yunanlıların dini ile Perslerin dinini birleştirmeyi; yani bir dünya dini yaratmayı amaçlar. Böylece; kuracağı bu dinin merkezi Nemrut Dağı olacak ve dünyaya buradan yayılacaktı. Böylece kendisi de; tüm dünyaya hükmedecekti. Ve ölümsüzlüğe kavuşacaktır. Antiochos bu hayaline ulaşmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Kendisini Tanrı ilan etti. Nemrut Dağı' a yaptırdığı mezar anıtını bitiremeden öldü. Oğlu Kral I. Antiochos da bu çalışmalara devam etmediği için yarım kaldı. Kalıntıları Nemrut Dağı'nda bulunan Kommagene Krallığı'nda Nemrut isminde bir kral bulunmaz ve krallığın isim dışında mitolojide geçen Kral Nemrut ile bir ilgisi ve bağının olamayacağı dile getirilmektedir.
Ayrıca bu anlatımlara bağlı olarak; Urfa, Babil, Erek, Akad ve Kalne mitolojik anlatımın geçtiği yerler olarak söylenmektedir.