Atatürk, Doğu ve Güneydoğu’da saygıyla anıldı

Atatürk, Doğu ve Güneydoğu’da saygıyla anıldı

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78’inci yıldönümünde, Doğu ve Güneydoğu’da saygıyla anıldı. Anma etkinlikleri sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yıl dönümünde, Diyarbakır, Elazığ, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlenen etkinliklerle saygıyla anıldı. Etkinlikler sırasında, geniş güvenlik önlemleri alındı.

 

DİYARBAKIR

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Anıtpark’ta bulunan Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kamu kurumlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığı çelenklerinin anıta sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Tören, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle devam etti.

 

BİTLİS

Atatürk Mahallesinde bulunan Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Bitlis Valiliği ve Belediye Başkanlığı'na ait çelenklerin sunulmasını ardından saat 09:05’de sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Programa daha sonra Bitlis Kültür Merkezinde devam edildi. Sıkı güvenlik önlemlerini alındığı çevrede programın yapıldığı salonda dedektör köpeklerle önce bomba araması yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiirlerle Atatürk’ün Bitlis ziyareti hakkındaki bilgiler öğretmen ve öğrenciler tarafından okundu. Program Atatürk’ün hayatının yer aldığı slayt gösteri ve öğrenciler tarafından hazırlanan Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ile sona erdi. Burada yapılan programa ise Bitlis Valisi Ahmet Çınar, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, polis ve askeri yetkililer ile öğrenciler katıldı.

 

 

HAKKARİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 78. yılında Hakkari’de düzenlenen törenle anıldı.

Valilik önünde düzenlenen tören, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Belediye Başkan Vekili Emrullah Kanat tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saatlerin 09.05’i göstermesiyle ilde siren sesleri çalındı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak göndere çekilen bayrak daha sonra yarıya indirildi. Buradaki törenin ardından anma programına Atatürk Kültür Merkezi’nde devam edildi. 23 Nisan İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programında, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Öğrenciler tarafından şiirler okunarak Atatürk’ün en sevdiği şarkıların seslendirildiği programda, daha sonra öğretmen ve öğrencilerce hazırlanan "Atatürk" konulu tiyatro gösterisi sergilendi.
Anma programına Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutan Vekili Yarbay Engin Pınar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Hakkâri Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr.Ömer Pakiş, Vali yardımcıları ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Tören boyunca çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

 

 

MUŞ

Anma etkinlikleri, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasından sonra, saat 09.05’te Atatürk’ün manevi huzurunda iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada Muş Belediyesi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (AFAD) yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlar ve sivil otomobiller siren çaldı. İstiklal Marşı’nın ikinci kıtasından sonra bayraklar yarıya indirildi.

 Anma etkinliği daha sonra öğretmenevi konferans salonunda devam etti. İMKB Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen etkinliğe Vali Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Feyat Asya, kamu kurum amirleri, askeri erkan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Anma töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Türk milletinin tarih boyunca büyük liderler yetiştirdiğini söyledi. Büyük liderler sayesinde adımızın altın harflerle yazıldığını dile getiren Vali Yavuz, "Sadece hakimiyet kurmadık, biz hakkı ve adaleti kurduk. Bugün de yapmaya çalıştığımız aslında tam da budur" dedi.

 Adı konmamış dünya savaşının kapımızda olduğunu ve devam ettiğini ifade eden Yavuz, "Türkiye Cumhuriyeti devleti terörle terbiye edilmek isteniyor. Ama şunu herkes iyi bilsin ki bu milleti terbiye etmek mümkün değil. Ne dün terbiye edebildiler ne de bugün edebilecekler. İster PKK ister, FETÖ ister DHKP-C. Adı ne olursa olsun bütün terör örgütlerinin ana kumanda masasında oturanlar aynı güçlerdir. Biz bu günleri 100 yıl önce de biliyorduk, bugün de kimlerin olduğunu biliyoruz. Herkes şunu aklına iyi koysun ki yedi düvel de bir araya gelse bu ülkeye zarar veremeyecek. Hangi hainlerle iş birliği yaparsanız yapın biz dimdik ayaktayız. Çünkü biz güçlü olanın değil haklı olanın kazanacağına inanan ve şahadete, gül bahçesine koşarcasına giden bir neslin evlatlarıyız. Bizi farklı kılan işte bu imanımızdır" diye konuştu.

 Vali Yavuz'un konuşmasının ardından Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından Atatürk'ün sevdiği türkülerin söylenmesi ve resim sergisiyle anma töreni sona erdi.

 

SİVEREK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 78. yıl dönümünde Siverek ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.
Cumhuriyet meydanında düzenlenen törende, İlçe Kaymakamı Dr. Vural Karagül, Belediye Başkanı Resul Yılmaz ve 107. Topçu Alay Komutanı Albay Behiç Kunaç tarafından Atatürk Anıt'ına çelenk konuldu. Saatin 09.05'i göstermesiyle 2 dakika boyunca sirenler çaldı. Törene katılanlar saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okudu.

Yenişehir Mahallesindeki Eyüp Cenap Gülpınar Merkezinde düzenlenen programda ise Atatürk'ün hayatı anlatıldı. Program, öğrencilerin şiir okumasının ardından sona erdi.

 

VAN

Anma etkinlikleri, Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumlarıyla başladı. Vali İbrahim Taşyapan, Garnizon Komutan Vekili Albay Şahin Yenilmez ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhammed Fehim Oflaz’ın anıta çelenk takdimlerinin ardından, tüm Türkiye’de olduğu gibi sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı sırasında ise göndere çekilen Türk Bayrakları yarıya indirildi. Valilik önündeki programın ardından anma etkinlikleri, Van Devlet Tiyatrosu Salonunda devam etti. Burada da saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu tarafından verilen Atatürk'ün sevdiği şarkılar konseri, programa katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. Konser sonrasında İpekyolu Fen Lisesi Tarih öğretmeni Mehmet Nuri Elçi ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Piyade Yarbay Fatih Paralı, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaparken, İpekyolu Fen Lisesi öğrencisi Neval Arslan da 'Mustafa Kemal'i düşünüyorum' isimli şiiri okudu.

 Anma etkinlikleri, Atatürk haftası dolayısıyla düzenlenen atletizm, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin, Vali İbrahim Taşyapan, Garnizon Komutan Vekili Albay Şahin Yenilmez, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal tarafından ödüllendirilmesi sonrası İpekyolu Fen Lisesi öğrencileri tarafından sergilenen oratoryo ile sona erdi. (İHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri