Yemyeşil doğası, yılların sırlarını akıtan suları, tertemiz havasıyla hayatın pastoral bir şiir gibi aktığı bir Kürt köyünde yanan Aşk Ateşi (Agîrê Evînê), tüm Türkiye'nin kalbini ısıtacak
DİYARBAKIR - TRT6'nın doğu Kürt kültürünü ve köy hayatını anlatacak olan yeni dizisi “Aşk Ateşi”(Agırê Evînê) başlıyor.
Adıyaman Valiliği'nin desteği ile merkeze bağlı Bebek köyünde çekimlerine başlanan dizi, ilk bölümü ile bu akşam 20.00'de TRT ŞEŞ ekranlarına 'merhaba' diyecek. Aşk Ateşi (Agırê Evînê), Adıyaman ilinde çekilen ilk dizi olma özelliğini taşıyor. Senaryosu Kıssahan Yazım Grubu tarafından yazılan dizinin yönetmenliğini de daha önce çok sayıda başarılı projeye imza atan Rıfai Şahin yapıyor. Başrollerini, Ertem Eser (Hejar), Şilan Düzdaban (Cane), Mustafa Elbenim (Nasır), Asuman Yolcu (Sinemxan), Dila Doğma (Rojda), Ferhat Turgut'un (Faris) paylaştığı dizinin bütün oyuncuları Kürt kökenli olup Kürtçe sesli çekim yapılıyor.
“Hayatı altüst eden yangın”
Küçük bir çocukken çıkan yangında hikâyemizin kahramanı Hejar'ın hayatı altüst olmuştur. Teyzesi Sinemxan onu yanına almış, koruyup kollamış ama eniştesi Nasır'ın etkisiyle bir yanaşma gibi büyütülmüştür. Ezilerek büyüyen Hejar'ın içinde kendinin bile farkında olmadığı bir kahraman yatmaktadır. Köye gelen idealist öğretmen Canê ile arkadaşlığı büyük bir aşka yelken açacak, ancak engeller peşini hiç bırakmayacaktır. Hejar'ın ailesi hakkında öğrendiği sırlar ise onu bambaşka bir insan yapacaktır.
“İdealist bir öğretmenin eğitim aşkı”
Köye yeni gelen öğretmen Cane, son derece idealist ve yardımseverdir. Köy hayatının zorluklarını bilmediğini daha ilk günden fark eder. Ama asla vazgeçmez. Önce tarlada çalışan çocukları okula toplar. Okuma yazma bilmeyen yetişkinlere akşam kursları düzenler. Okul, derslik ve araç gereç sıkıntılarını gidermek için çırpınır. Eşitlikten ve adaletten yana olan Öğretmen Canê, yaptığı her iyi işin karşısında Nasır'ı bulacaktır.
Adıyaman’da çekilen ilk dizi
Aşk Ateşi, (Agîrê Evînê) Adıyaman ilinde çekilen ilk dizi olması bakımından da önem taşıyor. Fırat Nehri üzerinde kurulan Atatürk Barajı'nın kenarında konumlanmış 85 haneli bir kürt köyü olan Bebek Köyü, gerek güzel doğası gerek henüz yeni yapılaşma başlamadığı için özelliğini koruyan yapıları ile hikâyenin geçtiği köye benzerliği nedeniyle seçildi.Köy evlerinden birisi 2 ay süren bir tadilatla ana mekân olan Konak haline getirildi. İstanbul'dan getirilen 5 tane profesyonel usta ile birlikte Adıyaman ve ilçelerinden getirilen usta ve kalfalar, ayrıca Bebek köyünden sağlanan 40 işçi de tadilatta çalıştı.
Dizinin 60 kişilik yapım ekibinin 8 kişisi Bebek köyü sakinlerinden seçildi. Maaşlı eleman olarak çalışan 8 kişinin dışında yevmiyeli olarak çalışan kişiler ve figüranlar da Bebek köyü ahalisinden seçildi.
Dizide kullanılan obje ve aksesuarların tamamı Adıyaman, Gaziantep, Elazığı, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinden temin edildi.