TİGRİS HABER - Araştırmaya göre; toplumun yüzde 62’si, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi artınca Türkiye’nin gelişeceğini ve daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor. Yüzde 61’i partilerde mecburi kadın kotası uygulanması gerektiğini düşünüyor.
Seçmen üzerindeki kadın siyasetçi algısını ölçen araştırma; Türkiye genelinde 31 il, 80 ilçe,126 mahalle/ köyde toplam 2258 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırmada görüşmecilerin, “kadın siyasetçi algısı”, “kadın siyasetçilerden beklentiler”, “siyasi partilerin kadın politikalarına dönük değerlendirmeleri”, “ İstanbul Sözleşmesi’nden çıkışın farklı partilere oy vermiş kadın ve erkek seçmen tarafından nasıl değerlendirildiği” ve önümüzdeki seçimde ilk kez oy verecek genç seçmenin “siyasi tercihleri ve kadın siyasetçiye bakışı” ele alındı.
"Toplum daha iyi bir hale gelecek"
Araştırmaya göre; toplumun yüzde 62’si, kadınların yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 54’ü kadın siyasetçi artınca Türkiye’nin gelişeceğini ve daha iyi bir toplum haline geleceğini düşünüyor. Toplumun yüzde 61’i partilerde mecburi kadın kotası uygulanması gerektiğini düşünüyor. Bu fikre katılmayanlar toplumun sadece yüzde 23’ünü oluşturuyor.
Kadınların yüzde 61'i eş başkanlığı destekliyor
Erkeklerin yüzde 50’si partilerde eş başkanlığı desteklerken, kadınların yüzde 61’i bu fikre destek veriyor.
Toplumun yüzde 51’i siyasi parti yöneticilerinin kadın adayları seçilemeyecek yerlerden listeye koydukları fikrine katılırken, toplumun yüzde 27’si bu düşünceye katılmıyor. Kadınlar arasında bu yargıya katılanların oranı erkeklere göre daha fazla.
Toplumun yüzde 40’ı hiçbir partinin kadın-erkek eşitliği konusundaki duruşunu başarılı bulmazken; toplumun yüzde 20’si bu konuda AK Parti'yi başarılı buluyor. AK Parti'’yi yüzde 16 ile CHP, yüzde 11 ile İYi Parti, yüzde 8 ile HDP takip ediyor.
Kadınlar siyasette daha fazla olmalı
Kadınların yüzde 44’ü kadınların siyasette daha fazla rol alması için kadın adaylara öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyor. Erkeklerin yüzde 37’si bu konuda bir şey yapılmaması gerektiğini ve zaten hak eden kadın adayların seçileceğini söylüyor.
Kadınların siyasete girmesine gerek olmadığını söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 6. Genç görüşmeciler, kadınların siyasette az temsil edilmesinin sebebini partilerin yeterince fırsat vermemesi olarak değerlendiriyor.15-17 yaş arasındakilerin yüzde 49’u bu konuda siyasi partileri suçlu buluyor.
Partilerde kadın kotası olmalı
Toplumun yarısı partilerde mecburi kadın kotası olması gerektiğini ve kadın erkek dağılımının yarı yarıya olması gerektiğini düşünüyor. Kadınların yüzde 17’si erkeklerin yüzde 9’u kadınların fazla olması gerektiğini söylerken, kadınların yüzde 8’i, erkeklerin ise yüzde 18’i erkeklerin daha fazla olması gerektiğini söylüyor.
CHP, HDP ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 80’den fazlası siyasette daha fazla kadın olması gerektiğini düşünüyor. AK Parti seçmeni erkeklerin yüzde 65’i, kadınların yüzde 45’i siyasette daha fazla kadına gerek olmadığını söylüyor.
AK Parti seçmeni erkekler kadın kotasında katı
Kadın ve erkeklerin bu konuda en farklı düşündüğü seçmen kümesi MHP seçmenleri. Bu kümedeki erkeklerin yüzde 69’u siyasette daha fazla kadın olmasını gerekli görmezken, kadınların yüzde 80’i daha fazla kadını gerekli görüyor.
Kadın seçmenler arasında, partilerde kadınların daha fazla olması gerektiğini düşünme eğilimi en fazla olan grup yüzde 24 oranla MHP seçmeni kadınlar, bu kümeyi yüzde 21 oranla İYi Parti seçmeni kadınlar takip ediyor.
AK Parti seçmeni erkekler, kadın kotası konusunda en katı grupta yer alıyor. Bu seçmen kümesinin yüzde 34’ü mecburi kadın kümesini doğru bulmazken, yüzde 30’u erkeklerin daha çok olması gerektiğini düşünüyor. Toplumun yüzde 73 gibi büyük bir bölümü ailesinden bir kadının siyasete girmesini destekleyeceğini söylüyor. Kadınların yüzde 79’u, erkeklerin ise yüzde 67’si kadın aile bireyinin siyasete girmesini destekleyeceğini söylüyor. (Kaynak: bianet)