Araştırma: Doktorlukta kadınlar, erkeklerden daha başarılı

Son yıllarda Amerika ve Kanada’da yapılan çeşitli araştırmalar, tedavi sürecini yürüten kadın doktor olduğunda hastalarda daha az ölüm riski taşıdığını ve kısa vadede yeniden hastaneye yatma olasılıklarının daha düşük olduğunu tespit etti.

TİGRİS HABER - Bir hastanın sağlığını birçok faktör etkileyebilir. Alınan ilaçların kalitesi, belirtilerin ne kadar titizlikle takip edildiği ya da -şaşırtıcı bir şekilde- hastayla ilgilenen doktorun cinsiyeti. Farklı ülkelerden elde edilen veriler, kadın doktorların baktığı hastaların, erkek doktorların baktığı hastalara göre daha iyi sonuçlar aldığını gösteriyor.

Bunun nedeni hala gizemini koruyor

Bu konuyu inceleyen ilk çalışmalardan biri, 2017 yılında Harvard Tıp Fakültesi'nden Yusuke Tsugawa ve Boston'daki diğer araştırmacılar tarafından JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlandı. Bu 1,5 milyon yaşlı ve erişkin hastayı kapsayan çalışmaya göre, tedaviyi yürüten doktor kadın olduğunda, hastaların yüzde 4 oranında daha az ölüm riski taşıdığı ve tedaviden sonraki 30 gün içinde yeniden hastaneye yatma olasılıklarının yüzde 4 oranında daha düşük olduğu tespit edildi.

O zamandan beri, diğer çalışmalar da benzer iddialarda bulundu. Sadece son 12 ayda, Kanada’nın Ontario eyaletinde ameliyata giren yaklaşık 1 milyon hastayı, bölgedeki 2,7 milyon gastroenteroloji hastasını ve tıbbi durumu olan 770 bin yaşlı Amerikalıyı kapsayan iki inceleme, kadın doktorların daha iyi sonuçlar elde ettiğini gösterdi.

'Cinsiyetle ilişkili davranışlar önemli'

Bu çalışmaların en büyük dezavantajı, hepsinin geriye dönük olması. Newcastle Üniversitesi'nde kanıt sentezi uzmanı Gavin Stewart'a göre, bu etkiyi gerçekten tetikleyen faktörleri gizleyebilir. Örneğin, kadın doktorların erkek meslektaşlarına göre daha sağlıklı hastalara atanma eğiliminde olabileceğini belirtiyor.

Kanadalı Doktor Christopher Wallis ise bunun, cinsiyetle ilişkili davranışlardan kaynaklandığını düşündüğünü söylüyor ve kadın doktorların hastalarla daha fazla zaman geçirme, önleyici bakım sağlama ve klinik yönergelere erkek meslektaşlarına göre daha sıkı bağlı kalma eğiliminde olduklarına işaret ediyor.

Kadın hastalara kadın doktorlar daha iyi geliyor

Araştırmalar, kadın hastaların kadın doktorlar tarafından tedavi edildiğinde daha iyi sonuçlar aldığını gösteriyor. Örneğin, Boston'da yapılan bir çalışmada, yaşlı kadın hastaların kadın doktorlar tarafından tedavi edildiğinde ölüm riskinin yüzde 3 azaldığı, erkek hastalarda ise bu etkinin yüzde 0,8 olduğu tespit edildi.

Benzer eğilimler Kanadalı cerrahi hastaları üzerinde de gözlemlendi; özellikle, kadın cerrahlar tarafından ameliyat edilen kadınların ölüm riski %25 daha düşüktü.

Bu olumlu sonuçların nedenleri arasında, kadın doktorların kadın hastaların ihtiyaçlarını daha iyi anlaması ve onlarla daha güçlü bir iletişim kurması yer alıyor.

Bu bakım farklılıklarının nedenleri anlamak, tüm doktorların tedavi yaklaşımlarını geliştirmelerine yardımcı olacak. İleri tıbbi teknolojiler ve yeni ilaçlar ne kadar önemli olursa olsun, doktorun klinik kararı ve hasta ilişkisi temel bir rol oynamaya devam ediyor.

(Kaynak: The Ekonomist)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri