Kati Piri, Kürt sorununun şiddetle çözülmeyeceğini ve tarafların tekrar diyalog masasına dönerek, müzakere yoluyla çözüm araması gerektiğini söyledi. Kati Piri, bölgede yaşanan sorunları Avrupa Parlamentosu’na taşıdıklarını belirtti.
Kürt illerinde yaşanan sokağa çıkma yasağını eleştiren Piri, konuşmasına şöyle devam etti, “Türkiye hükümeti sokağa çıkma yasağını bir an önce sonlandırmalı. Çünkü bu durum Kürtler’in Türkiye hükümetine olan güvenini sarstı ve çözümüne dair umutlarını tüketti.”
AP Raportörü, Diyarbakır’a giderek Sur ilçesini ziyaret etmek istediğini, ancak yasaklardan dolayı izin verilmediğini dile getirdi.
PKK ile bu konuda herhangi bir iletişime geçmediklerini dile getiren Kati Piri, “Bizim için savaşın kent merkezinden dışarıya çıkarılması çözüm değil. Asıl sorun savaşın devam etmesi. Dilerim bu durum bir an önce sonlandırılır” ifadelerini kullandı.
“Müzakerelerin durdurulması endişe verici” diyen Kati Piri, “3 yıl süren barış müzakerleri maalesef şu an sonlandırıldı. Türkiye’de Kürt sorunun çözülmemesi savaşa yeniden zemin hazırlar” diye konuştu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, dün yaptığı açıklamada, 16 Ağustos 2015- 10 Ocak 2016 tarihleri arasında 7 ile bağlı 19 ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında 170 sivilin öldüğünü söyledi.
İHD'nin hazırladığı verilere göre, Diyarbakır Silvan'da 6, Lice'de 9, Bismil'de 4, Sur'da 6, Hani'de 4, Hazro'da 2, Dicle'de 1, Yenişehir'de 1 ve Kocaköy'de 1, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 4, Şırnak Cizre'de 5, Silopi'de 2, Batman Sason'da 1, Kozluk'ta 1, Mardin Nusaybin'de 7, Dargeçit'te 2, Derik'te 1, Elazığ Arıcak'ta 1 ve Muş Varto'da 1 kez olmak üzere 7 ilin 19 ilçesinde 59 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.