TİGRİS HABER - Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye hakkında hazırladığı 2022 yılı raporunu kabul etti. Raporda, Türkiye'nin temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda kaydettiği ilerlemelerden memnuniyet duyulurken, üyelik sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtildi.
AP Genel Kurulunda yapılan oylamada, rapor 18'e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser oy kullandı.
Raporda, Türkiye'nin demokrasi, yargı ve medyanın bağımsızlığı ile farklı etnik ve dini gruplarla kadın ve LGBTİ haklarına yönelik iddialara da değinildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tümüne uyma çağrısı yapıldı.
Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşı kınaması ve Ukrayna'nın egemenliği ile toprak bütünlüğüne bağlılığından memnuniyetle söz edilen raporda, AB'nin Rusya'ya yönelik politikasıyla yüzde yüz uyum gösterme çağrısı yapıldı.
Raporda ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması istendi.
Türkiye'nin siyasi, ekonomik, enerji ve dış politika açısından stratejik öneme sahip bir ülke, kilit bir ortak olduğu vurgulanarak, AB-Türkiye ilişkilerinin uzun vadeli bir vizyona dayanması ve işbirliği üzerine inşa edilmesi çağrısında bulunuldu.
Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtilen raporda, ilişkilerin geleceği için karşılıklı çıkarları kapsayan "paralel ve gerçekçi" bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edildi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki
Dışişleri Bakanlığı, AP'nin raporuna sert tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında, "Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu raporun kabul edilmesini akıl dışı biliyoruz" denildi.
Açıklamada, "Türkiye, Avrupa demokrasisi ve istikrarı için önemli bir ortaktır. Üyelik perspektifimiz, Türkiye'nin Avrupa ailesine ait olduğunun kanıtıdır. Bu perspektifi değiştirmeye yönelik hiçbir girişim başarılı olmayacaktır" ifadeleri kullanıldı. (Haber Merkezi)