Görüşmede, Alevi temsilciler, Doğu ve Güneydoğu’daki çatışma ortamının durmasını istedi. Cem evlerine hukuki statü ve dedelere maaş konusunu gündeme getiren Alevi temsilciler ayrıca, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i de şikâyet etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Salı günü 4 Alevi kurumu ve beraberindeki ‘dedeler’ ile 2 buçuk saatlik bir toplantı yaptı. Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yöneticileri ile birlikte Alevi dedeleri Hasan Kılavuz, İbrahim Erzincan ve Hüseyin Dede Kargınoğlu’nun katıldığı toplantıda Davutoğlu’na 25 sayfalık bir dosya sunuldu. Görüşmede Davutoğlu’nun yanı sıra 4 bakan ve Başbakan’ın 5 danışmanı yer aldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki çatışma ortamının öncelikli gündem olduğu toplantıda görüşme talebi Alevi kurumlarından geldi.
Başbakan: Biz taraf değiliz, devletiz
Aljazeera’nın toplantıya katılan Alevi kurum temsilcilerinden edindiği bilgiye göre, görüşmede Başbakan’a bölgedeki çatışmaların sona ermesi amacıyla başlatılan açlık grevi konusunda bilgi verildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan; “Sayın Başbakan, ülkede kan akıyor, iki taraftan da masum halk ölüyor. Sivil ölümler gerçekleşiyor. Annelerin feryadı aynıdır. Askerin, polisin annesinin feryadı ile orada ölenlerin annelerin feryadı aynıdır, bu noktada savaşı durduracak en yüksek makam olarak sizden bunu durdurmanızı rica ediyoruz dedik” dedi.
Kaplan, Başbakan’ın yanıtının ise, “Biz bir taraf değiliz, biz devletiz. Oradaki son silah gömülene kadar bu devam edecektir” olduğunu söyledi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise görüşmeyi, “Aldığımız algı çok iyi bir algı değil” sözleriyle özetledi. Demir şunları söyledi:
“‘Analar ağlamasın’ diye başlatılan çözüm sürecinin, çatışmasızlık ortamının yeniden masaya yatırılmasını talep ettik. Fakat Sayın Başbakan kamu düzeni sağlanana kadar savaşın devam edeceği konusundaki telkini işin açıkçası bizi çok tatmin etmiyor. Biz sonuç bekliyoruz” dedi.
“Cem Evi'nin yanına irfan merkezi eklemeyin”
Görüşmede ayrıca, hükümetin 3 aylık Eylem Planı takvimi içerisinde olan Cem evlerine hukuki statü verilmesi konusu da gündeme geldi. Alevi örgütleri, Cem Evleri'nin ibâdethâne olarak kabul edilmesini, yanına irfan merkezi/evi gibi ibareler eklenmemesini istedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün bu konuda şunları söyledi:
“Cem evleri Alevilerin ibadethaneleridir, inanç merkezleridir. Hiç kimse bizim inanç merkezimizi tartışma konusu yapamaz, buna müsaade etmiyoruz dedik. Ayrıca Alevilik kimliğini ve inancını kimsenin yeniden tarif etmesine gerek yok. İrfan merkezi tanımını doğru bulmadığımızı ve kabul etmediğimizi söyledik. O da Mevlevilerin, Nakşilerin irfan merkezleri olduğunu ve orada insanların yetiştiğini söyledi. Biz de ‘olabilir ama o sizin tarifiniz, bizim tarifimize uymuyor. Bizim tek bir inanç merkezimiz var, o da cem evlerimizdir. Oraya insanlar irfana da gelirler, irşada da gelirler, o bizim sorunumuz’ dedik.”
Düzgün, Başbakan Davutoğlu’nun da “Siz öyle kabul ediyorsanız, bizim için de o geçerlidir. Siz nasıl düşünüyorsanız, biz onu kabul ederiz” dediğini aktardı.
“Aklı başında Alevi dedelere maaş istemez”
Alevi temsilcileri sık sık gündeme gelen Alevi dedelerine devlet tarafından maaş verilmesi konusunu da görüşüldüğünü belirterek, bunu kesinlikle istemediklerini söylediler. Konuyu bizzat dedelerin aktardığını belirten temsilciler ayrıca, “Devletin dedesi, devletin memuru istemiyoruz” dediklerini belirtti.
“Dedelerimiz tarihten örnek verdiler. Şunu söylediler; bugün Başbakanlık ya da ilgili Devlet Bakanı, Diyanet işleri başkanlığına verdiği bir fetvayı tüm câmilerde okutuyorsa bu fetva bize de verilir. Bu çerçevede biz devlet memuru olmak istemiyoruz. Ücret falan istemiyoruz, bu konuda bir adım atmayın” dediler.
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Düzgün, Başbakan’a dedelere maaş verilmesini istememelerinin gerekçesini şöyle anlattıklarını söyledi:
“Alevi yolunda hak lokması denilen bir ritüelimiz var. Tâlip, kendi gönlünden kopanı dedesi hizmete gittiğinde ona sunar. İnançsal anlamda olmazsa olmazımızdır. Bu anlamda bir dede devletten maaş aldığında bu lokma yerine geçmez, bu da Alevi dedeliğine, Alevi inanç kimliğine denk düşmeyen bir tutumdur.”
Gani Kaplan, “Bin 400 yıldır nasıl ücretini ödüyorsak öyle öderiz dedik” derken, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir de, “Aklı başında hiçbir Alevi ya da kurum yöneticisi dedelere maaş istemez. Dün Başbakan’a açık ve net bir şekilde sunduk. İlginçtir, sayın başbakan ve kurmayları da ‘zaten bizim de böyle bir derdimiz yok. Bu söz bize ait değildir’ dediler” bilgisini verdi.
Demir, dedelere maaşı kimin istediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bizim içimizden de birkaç çürük elma bazen çıkıyor. Daha önce Fethullah Gülen Cemaati ile hükümete yakın birkaç küçük grup… Onların talebi olmuştu dedelere maaş konusunda. Bunları açıkça söyledik.”
Aleviler ayrıca Başbakan’a, “hükümet zamanında kendisine yakın olması için çakma örgütler kurdurdu. Onlar Aleviliği temsil etmiyor” dediklerini aktardı.
Görmez’den şikayetçi oldular
Görüşmedeki bir başka gündem maddesi ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Aleviliğe ve Alevilere karşı yaklaşımı oldu. Görmez’in geçtiğimiz günlerde, “Cem Evleri Diyanet’in kırmızı çizgisidir” dediği basına yansımıştı. Alevi temsilciler toplantıda hükümet kanadının, Görmez’in sözlerinin yanlış anlaşıldığı açıklamasını yaptığını söyledi. Katılımcılar, “Başbakan Görmez’i aramış, açıklamasını sormuş, o da ben öyle demek istemedim demiş” bilgisini verdi. Doğan Demir ise, “Mehmet Görmez’in göreve geldiğinden beri hep ayrıştırıcı bir dil kullandığını açıklıkla söyledik” dedi.
Alevi temsilciler, Başbakan’ın dışında diğer siyasi parti liderlerinden de randevu talep etti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen Aleviler, CHP ve MHP’den de cevap bekliyor.