19 yıldan fazladır tek başına iktidar olan Ak Parti var.
Medya ve yorumcuların görüşü, girdiği tüm seçimleri kazanmiş efsane bir parti.
Milli görüş birikimi, mütedeyyin insanların fedakarlığı bu başarının elde edilmesine katkıları olmuş.
İrtica ile mücadele adı altında; hukuksuzluğun, keyfi uygulamaların ve de zulmün neticesi oluşan mağduriyetlerin de Ak Parti'nin seçimleri kazanmasında büyük payları vardır.
Tek kişinin başarası olarak lanse etmek bu kitlelere haksızlık olacağı kanısındayım.
Ak Parti efsanesi artık bitiyor mu?
Milli görüş gömleğini çıkarmasıyla başlayan süreç ve sonrası, takviye partilerle seçimleri kazansa da son belediye seçimleri özellikle İstanbul ve Ankara seçimlerine bakılırsa evet bitmeye doğru gittiğini söyleyebiliriz.
Ekonomik göstergeler, işsizlik, yolsuzluk, israf, hukuksuzluk... gibi nedenler öncelikli olsa da Başkanlık sistemi, parlamentonun işlevsiz olması, bakanların Cumhurbaşkanı tarafındın atanması en büyük nedendir.
Bakan ve onların atadıkları bürokratlar üzerindeki siyasi denetimin az olması başta İktidar partisi mensuplarının (dışa yansıtmasalar da) üzülmelerine sebep olmuştur.
Özellikle son belediye seçimlerinde Ak Parti'li seçmen; partisinin encümen ve ilçe belediye başkanlarına oy varırken, genel merkezin gösterdiği adaylara oy vermemesi buna en büyük delildir.
Seçim sonuçları, oy dağılımı ve matematiksel hesaplar bunu net ortaya koymaktadır.
İşte İstanbul seçimleri;
Il genel meclisi secimi; Ak Parti+MHP+BBP+DP... (cumhur ittifakı) aldikları oy= 4 250 930
CHP+HDP+IYI+SAADET... yani millet ittifakı= 4 237 188
Ak Parti yani cumhur ittifakı Millet ittifakından = 13 756 oy fazla almıştır.
Saadet partisi kendi adaylarıyla secime girdiğinden 224 408 oy almışlardı. Bunu da Millet ittifakından çıkarırsak ki doğru olan budur o zaman Ak Parti (Cumhur ittifakı) 238 164 oyu CHP (Millet ittifakı) den fazla almış olur.
Seçim sonuç öyle mi oldu?
Hayır. CHP adayı
E. İMAMOGLU 4 171 118 oy alırken .
Ak Parti adayı
B. YILDIRIM 4 149 656 oy alarak 21 462 oy daha az oy almıştır.
217 bin Ak Parti oy veren seçmen Büyükşehir seçiminde nereye gitti?
İptal edilen ve tekrarlanan seçim de ise
Ak Partili aday 3 935 453 oy ile önceki seçimden 214 203 az oy almıştır.
Ya buna ne denmeli?
Yani tüm çalışmalara rağmen Ak Parti'li seçmen; Büyük Şehir Belediye Başkanlılığı için kendi adaylarına oy vermemişlerdir.
Seçimin kaybedilmesinde muhalefetin başarısından çok, Ak Parti merkez teşkilatının başarısızlığı veya taşra teşkilatının tepkisi daha büyüktür.
Ankara ve diğer illerdeki durum ve analiz aynıdır.
Öze dönülmez, parlamenter sistem güçlendirilmez, israf, saray ve şatafatlar terk edilmez, adalet güçlendirilmez ise efsanenin enkaza döndüğünü yapılacak ilk seçimde görebiliriz.
Son günlerde Saadet Partisi ile arayış içine girmeleri doğru olsa da gerekli düzenlemeler yapılmadan ittifak kurulsa dahi bu çöküşü önleyemez.
Selam ve dua ile.