TİGRİS HABER - Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği sağlık çalışanlarına yönelik performans kesintisinin hukuki olmadığına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamayı Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk komisyonu sorumlusu Dr. Ömer Yavuz paylaştı.
‘Olağan hak edişlerde kesintiler yapılıyor’
Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde gösterdiği fedakarlığa rağmen performans kesintisi ile karşılaşmalarının hukuki olmadığını dile getirerek şunları ifade etti: “Bir yıldan fazla süren ve ne zaman biteceği belli olmayan Covid19 pandemisinde bütün sağlık çalışanları hayatı pahasına özveriyle çalışmışlar, çalışmaya devam edeceklerdir. Birçok sağlık çalışanı maalesef görev şehidi olarak bu savaşta hayatlarını kaybetmiştir. Pandemi sebebiyle ek sağlık hizmetleri ortaya çıkmış ve bu hizmetlerin büyük bir çoğunluğu Diyarbakır Aile Hekimliği ve Aile Sağlığı çalışanları tarafından sağlanmıştır. Üst sağlık kurumlarına sağlanan ek ödeme aile hekimlerine sadece 3 ay boyunca özellikli izlem yapılma şartıyla ödenmesine rağmen özverili çalışmalarına devam etmiştir, aile hekimleri maddi konuları mevzu bahis etmeye ar etmiştir. Ancak Sağlık bakanımız tarafından dahi aile hekimlerinin verdiği hizmet övgülere mazhar olmuşken ne yazık ki ilimizde perfomans kesintisi adı altında hukuk dışı sebepler ile aile hekimlerinin zaten emeklerinin karşılığı olarak almaları gereken olağan hak edişlerinde kesintiler yapılmıştır. Aile Hekimliği çalışanları, 1 bebeğin bile aşısız kalmaması için, ulaşamadıkları bebeklere ulaşabilmek için tabiri caiz ise zaman zaman hafiye gibi çalışmakta, bu bebeklere ulaşmak için her türlü çabayı göstermektedir. Aşı reddi olmaması için her türlü bilimsel, hukuki, ahlaki ve sosyal endikasyonları kullanarak aileyi ikna etmeye çalışmaktadır. Tüm bu çabalara rağmen, Aile pandemi dolayısıyla sağlık kurumlarına başvurmaktan korkuyor yada başka sebeplerle ikna olmuyor ve aşı yapmayı reddediyorsa, bu durum aile hekimi tarafından tutanak altına alınmasına ailelerden bir şekilde durum bildirir beyan, imza, tutanak alınmasına rağmen, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından reddediliyor ve aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının hak edişinden kesinti yapıldığı durumlarla karşılaşıyoruz. Aile hekimliği mevzuatın evde bagışıklama hizmeti kavramı yoktur. Maddi kayıp yaşayan aile hekimlerini ve aile sağlık çalışanlarını mağdur etmiş, hüzünlendirmiş ve özverili çalışmaların mükafatlanması gerektiği yerine cezalandırıldığı duygusu yaşatmıştır. Maalesef Yaşanılan bu durumun ülkede başka bir ilde örneği yoktur. Diyarbakır aile hekimlerine ve aile sağlık çalışanlarının emeklerinin sömürülmesinin akla ve vicdana sığan hiçbir yönü yoktur.”
‘Gereksiz kamu harcamalarına yol açıyor’
İl Sağlık İdaresi’ne performans kesintilerine ilişkin çağrıda bulunan Yavuz, “ İl Sağlık İdaresinin Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yaptıkları iş ve işlemleri, yapılmamış gibi değerlendirerek yaptıkları hakediş kesintilerini en kısa zamanda ödemelerini ve iyi bir iletişim için önyargılardan arınmış bir şekilde saha ile iletişim kurmalarını bekliyoruz. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; İlimizdeki aile hekimleri, kendilerine yapılan bu haksızlıklara karşı, hukuk ve mevzuatlar çerçevesinde hukuki mercilere başvurmakta, başvurdukları neredeyse tüm davaları kazanmaktırlar, bu durumun gereksiz kamu harcamalarına sebebiyet verdiğini tüm kamuoyunun bilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” diye belirtti. (Haber Merkezi)