TİGRİS HABER - Tüm hızıyla devam eden 9. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışma filmlerinden Arda Ekşigil’in “Akıntı”, Nuri Cihan Özdoğan’ın “Aynı Gecenin Laciverti”, Recep Bozgöz’ün “Benden Korkmana Gerek Yok”, Belkıs Bayrak’ın “Cemile”, Ramin Matin’in “Disonans”, Abdullah Şahin’in “Hemnefes”, Elif Eda Karagöz’ün “Jülide”, Merve Bozcu’nun “Plastik Rüya”, Adar Baran Değer’in “Soğuk”, Emir Külal Haznevi’nin “Yüksek İrtifa Ya Da Şeylerin Tuhaflığı” izleyicilerle buluştu. Atlas 1948 Sinemasındaki gösterimlerin ardından moderatörlüğünü Arya Su Altıoklar üstlendiği film ekipleri ile söyleşi düzenledi.
‘Jülide’
İlk olarak “Jülide” filmi adına sahneye yönetmen Elif Eda Karagöz, başrol oyuncusu Gülşah Büktür ve yapım ekibi çıktı. Yönetmen Karagöz, bir gece zihninde Jülide ile Kaan’ın konuşmaya başladığını ve hemen yazmaya başladığını belirtti. Karagöz, “Benim kafamda döndürdüğüm hikayeler destek olmadan çekilecek şeyler değil, benim filmlerim biraz kendi yağında kavrulan filmler. Bunun dışında da ben çok göz boyamayı değil sade haliyle seviyorum, o şekilde etkilemesini seviyorum. Minimalliği seviyorum.” dedi.
‘Soğuk’
Ardından “Soğuk” film ekibine gelen soruya yönetmen Adar Baran Değer cevap verdi. Afişi beğenen bir izleyicinin detay sorması üzerine; “Erdem Kallavi diye bir arkadaşımız yaptı. Kendisi tasarımcı, afiş için de film için de çalıştık.” dedi. Değer, uzun metraj düşündüğünü, bu senaryoyu da uzun metrajdan kısaya çevirdiklerini ve bir gün, bu hikâye olmasa bile uzun metrajlı bir film çekmek istediğini belirterek sözlerini tamamladı.
‘Hemnefes’
“Hemnefes” filminin yönetmeni Abdullah Şahin ise söyleşide, hayatta saf iyi ya da kötü olmadığını, sadece filmde o şekilde verdiklerini ve karakterde para hırsı olmasa da rahatlığın peşinden gitmeyi seçtiğini ifade etti.
“Aynı Gecenin Laciverti”
“Aynı Gecenin Laciverti” filminin yönetmeni Nuri Cihan Özdoğan söyleşide bir izleyicinin sorusu üzerine “Aslında kara film türünde bir anlatım, senaryoyu yazarken aklıma geldi. Biçimde Neon ışıklar kullandık. Referans aldığımız filmlerde böyle şeyler denendiğini gördük ve biz de yeni şeyler denemek istedik.”
“Yüksek İrtifa Ya Da Şeylerin Tuhaflığı”
Daha sonra sahneye “Yüksek İrtifa Ya Da Şeylerin Tuhaflığı” filminin ekibi çıktı. Filmin yönetmeni Emir Külal Haznevi, filmi yazmaya başlayınca çok ikna olmadıklarını ama daha sonra destek aldığını söyledi. Uzun süre beklediğini belirten Haznevi, filmi 8 günde çektiklerini dile getirdi.
‘Plastik Rüya’
Plastik Rüya’nın söyleşisine yönetmeni Merve Bozcu katıldı. Bozcu, 30. yaşına girdiğinde sosyal medyanın etkisi ile çöktüğünü, sosyal medyada kadınlara yapılan bir güzel algısı olduğunu bu kalıplara kadınlardan da buna zorunlu uymasını beklediklerini dile getirdi.
‘Disonans’
Disonans’ın yönetmeni Ramin Matin, filmin sıkışmışlık hissini iyi verdiğinin söylenmesi ve gerçek olup olmadığının sorulması üzerine; “Evde otururken bir şey yapmak istedik. Evde kalmamız da esin kaynağı oldu.” dedi.
‘Cemile’
Belkıs Bayrak, yönetmenliğini yaptı Cemile filmiyle ilgili sorulara cevap verdi. Küçükken ailesinin kendisini karate kursuna gönderdiğini söyleyen Bayrak, “Bedensel olarak güçlü hissetmemi istediler.” dedi. Şimdi, kendi çocuğunu Kickbox’a gönderdiğini ekleyen yönetmen, “Naif bir çocuk ve bir şekilde kendisini koruması lazım. Bu iki anı birleşince film için bir köprü oluştu. Bize dayatılan başarılı olmak, güçlü olmak, takdir edilme isteği nereden geliyor, çıkış noktalarından biri buydu.” dedi.
“Benden Korkmana Gerek Yok”
“Benden Korkmana Gerek Yok” filminin yönetmeni Recep Bozgöz ve senaristleri İdil Ademir ile Öykü Çetin sahnedeydiler. Yönetmen, hikayeyi, Murathan Mungan’ın Terastaki Havlu diye bir şiirinden ortaya çıkardığını söyledi. Ademir, “Rahatsız olduğumuz bir şey vardı rıza üzerine, eğilmek istedik, oradan ilerledik.” derken, Çetin; “1.5 yıl çalıştık aslında, üzerinde düşündük. Rızanın sınırları nerde başlıyor nerde bitiyor bu tarz şeyler üzerine yoğunlaştık.” Dedi.
‘Akıntı’
Son olarak Sinan Kesova, yapımcısı olduğu Akıntı filmi için sahnedeydi. Kesova, “Yönetmenimiz çok yürüyen birisi. Gününün bir iki saatinde yürüyen birisi de filmin çıkış noktası. Küçük anekdotlardan yola çıkılarak oluştu.” dedi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleri ve Beyoğlu Belediyesi’nin Kurumsal Ev Sahipliği’nde Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9. Boğaziçi Film Festivali, sektörün birbirinden değerli isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonellerini İstanbul’da ağırlıyor. Filmler ve etkinlikler hakkında detaylı bilgiler ile tüm sinema salonlarındaki gösterimler www.bogazicifilmfestivali.com internet sitesi ve festivalin sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.
Festivalde 29 Ekim Cuma
9. Boğaziçi Film Festivali’nin yedinci gününde, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin gösterimi ve yönetmen Carlos Reygadas’ın etkinliği gerçekleşecek.
Atlas 1948 Sineması’nda 13.00 seansında Wei Shujun’un “Yaşam Halkaları”, 16.00 seansında Hajni Kis’in “Vahşi Kökler” filmlerinin gösterimleri gerçekleşecek. Saat 18.30’da yönetmen Carlos Reygadas “Masterclass”etkinliği ile sinemaseverlerle bir araya gelecek. 21.00 seansında ise Will Sharpe’ın “Louis Wain’in Renkli Dünyası” filminin gösterimi gerçekleşecek.
Sinemaseverler Kadıköy Sineması’nda ise 13.00 seansında Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması’nda yer alan “Abella’nın Yolculuğu”, “Hırıdellez:Mahalleye Bahar Geldi”, “İçtima”, “Kişi ve Mekan” filmlerinin gösterimlerini, 16.00 seansında Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması’nda yer alan “Çamur”, “Geride Kalan”, “Goca Yörüğün Tohumları”, “Son Fotoğraf” filmlerinin gösterimlerini, 18.30 seansında Isabel Lamberti’nin “Baharın Son Günleri” ve 21.00 seansında Will Sharpe’ın “Louis Wain’in Renkli Dünyası” filmlerini izleyecekler.
Biletler Mobilet’te!
Festival biletleri 13.00 ve 16.00 seansları için 10 TL, 18.30 ve 21.00 seansları için 15 TL, kısa film gösterimleri ise 5 TL’den mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabiir.
Covid-19 Önlemleri Hakkında Önemli Bilgi
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimini tamamlamış izleyiciler son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Covid-19 geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile etkinliklere PCR testi koşulu aranmadan katılabilecektir. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir.