Haber: Ardıl BATMAZ, FOTO: Şehmus KIZILASLAN
TİGRİS HABER - Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği, Amed Emek ve Demokrasi Platformu ile CHP heyeti, depremin yıldönümünde Tekel Kavşağı'nda yıkılan binanın enkazı önünde bir araya geldi.
Anma etkinliği saat 04.17'de başladı. Depremde hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, kurumların temsilcileri ve milletvekilleri açıklamalarda bulundu.
"Bu Bir Doğal Afet Değildi, İhmaller Zinciriydi"
Platform adına yapılan konuşmalarda, depremi felakete dönüştürenin sadece doğa değil, ihmaller zinciri olduğu vurgulandı. Yapılan açıklamalarda, "Yaşamın değerini bilmeliyiz. Dünyanın birçok yerinde benzer depremler yaşanıyor ama bu kadar büyük kayıplar verilmiyor. Çünkü orada bilime ve tekniğe önem veriliyor. Bizler de bu basit ölümleri artık ortadan kaldırmak için mücadele etmeliyiz" denildi.
"Kentimizin hiçbir noktasında, yapıların teknik eksiklikler nedeniyle yıkılmasına izin vermeyeceğiz. Depremler yaşanacak, ancak kayıpların önüne geçmek bizim elimizde. Bilim ve teknik dışında bir çaremiz yok" denilen açıklamada, gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
"Ölen Öldüğüyle Kalmamalı"
Anmada, devletin afet yönetimindeki eksikliklerine dikkat çekilerek, "Depremi yaşayanlar yalnız bırakıldı. 11 ilde büyük bir yıkım yaşandı, ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle insanlar kaderine terk edildi. Bugün hâlâ kayıplarımız var, kayıp çocuklar var. Depremzedeler sahipsiz bırakıldı" denildi.
"Deprem Vergileri Nerede?"
CHP heyetinden Sezgin Tanrıkulu da anmaya katılarak, deprem vergilerinin akıbetini sorguladı. Tanrıkulu, "Depremi önleyemeyiz ama sonuçlarını en aza indirebiliriz. Bunun için de yönetenlerin sorumluluk alması gerekir. Ancak ne yazık ki 1999'dan bu yana toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığını bile bilmiyoruz. Yurttaşlar olarak her ay telefon faturalarımızdan vergi ödüyoruz ama bu paralar depreme karşı önlem almak yerine başka yerlere gidiyor" ifadelerini kullandı.
"Unutmuyoruz, Öfkeliyiz"
Anmada konuşan diğer katılımcılar, depremzedelerin yalnız bırakıldığını, yaşanan kayıpların yönetim zafiyetinden kaynaklandığını vurguladı. "Bugün burada kaybettiklerimizi anıyoruz ama aynı zamanda çok öfkeliyiz. Çünkü bu felaket, bilim ve teknik dışı politikalar nedeniyle yaşandı. Bundan sonra kentlerimizi depreme dayanıklı hale getirmek, yurttaşlarımızı bilinçlendirmek zorundayız" denildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun da yaptığı konuşmada, kentin hiçbir yerinde, hiçbir yapı altında, teknik meselelerden veyahut tıpkı Serin-2 apartmanında olduğu gibi kolon kesmeden kaynaklı hiçbir düzenlemeye müsaade etmeyeceklerinin sözünü verdi, gerekli denetlemeleri yaptıklarını belirtti.
6 Şubat depremlerinde Diyarbakır'da 414 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce insanın yaralandığı ve birçok yapının ağır hasar aldığı hatırlatılarak, kayıpların unutulmayacağı ve sorumluların hesap vermesi için mücadele edileceği vurgulandı.