"4 milyon mülteciyi ağırlıyoruz, demek ki büyük bir dünya ülkesiyiz"

Ankara'da Medya ve Mülteciler basın buluşması yapıldı. Toplantı, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Mehmet Karaca, MUDEM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye ve Suriye'den çok sayıda gazetecinin katılımı ile yapıldı.

HABER- BEKİR GÜNEŞ

Tigris Haber- Ankara'da Medya ve Mülteciler basın buluşması yapıldı. Toplantı, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Mehmet Karaca, MUDEM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye ve Suriye'den çok sayıda gazetecinin katılımı ile yapıldı. AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Steven De Vriendt'in de yer aldığı programda Mülteciler için 3 yılda ayrılan fon desteği konuşuldu. Programa Tigris Gazetesi'nden Bekir Güneş de yer aldı. 

İlk olarak Mülteci Destek Merkezi (MUDEM) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, göç alanında en iyi habercilik ödülleri de verileceğini belirterek, "Bu habercilik ödülleri ile mültecilere yönelik duyarlılığını artırmak ve ödül törenini gelenekselleştirmek istiyoruz. Mültecilerin hayatına dokunabilmek adına bu ödüllerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi. 

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Mehmet Akarca, ise Müteciler'e dünyada yapılan uygulamalar ile Türkiye'deki uygulamalarını karşılaştırdı. Akarca, "Çekya'da mülteciye çelme takan muhabirin beraat etmesi dünyanın geldiği nokta açısından esef vericidir. 7 bin Meksika'lıya karşı 15 bin ABD askeri konuşlandırıldı ABD Meksika sınırında. 

Biz 4 milyon mülteciyi ağırlıyoruz. ABD Başkanı Trump 15 bin askerle eğer bunlar içeri girerse ABD ekonomisi darmadağın olur diyor. 35 milyar dolara yakın harcama yaptık mültecilere karşı. Demekki biz bu kadar mülteciyi ağırladığımıza göre büyük bir dünya ülkesiyiz. ABD'de olanları görünce kendi ülkemle gurur duyuyorum. Suriye'den acılara karşı kaçarak gelenleri nasıl kendi kaderlerine terkedebiliriz ki. 


Biz tarihte de böyle bir şey yapmadık. Trump'ın bütün sülalesi mülteci ama mültecilere karşı bu kadar büyük bir nefretle karşı koymaya çalışıyor. Saddam'ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimizi de ağırladık. Onların da sayısı 200 bine yakındı. Onlara da kucak açtık." diye konuştu.  

AB'den Türkiye'deki mülteciler için ne kadar fon ayrıldı. 

AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Steven De Vriendt: Türkiye'deki mülteciler için son 3 yılda 6 milyar avro'nun ayrıldığını söylledi. 

AB Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Steven De Vriendt ise yaptığı sunum ile Türkiye'ye ne kadar fon ayırdıklarını açıkladı. 

Vriendt: Mülteciler konusunda sadece Türkiye değil dünyadaki birçok ülkeye bu konuda destekler sunuyoruz. AB, fon araçlarını harekete geçiren bir koordinasyon merkezi. 

Fonlar, AB ve AB üyesi devletler tarafından birlikte sağlanmaktadır. 

Türkiye'deki mülteciler için 6 milyar avro ayrıldı. 2016-17 için 3 milyar (72 proje) 20018-19 için 3 milyar avro ayrıldı. Avro'nun 400 milyonluk bölümü eğitim alanına ayrıldı. İnsani yardım için 1.4 milyar avro ayrıldı. Göç yönetimi için 80 milyon avro. Sağlık alanına 600 milyon avro. Kilis ve Hatay'da iki devlet hastanesinin yapımı için fon ayrıldı. 

Eğitim için 1 milyar avro destek ayrıldı. Bu destek AB'nin Türkiye'ye en büyük destek ayırdığı alan oldu. Birçok okul ve eğitim merkezi açıldı. İlgili kurumların desteği ile bu fonlar devam edecek. 


AB'nin en büyük fonunu Türkiye'ye veriyoruz

Türkiye'deki projelerin öncülüğü Türk hükümetlerinin öncelikleri ile yapılmaktadır. Suriyeliler'in Türkiye'de daimi olarak kalıp kalmayacağı Suriye'deki politik duruma bağlı. Avrupa'ya da giden önemli ölçüde bir mülteci var. Avrupa'ya da önemli bir mülteci göçü var. Türk vatandaşlığı sütatüsü tamamen Türk hükümetinin bileceği bir şeydir." dedi.  

Bu fonlar Türkiye'deki mülteciler için yeterli mi?

Bu 6 milyar avro mülteciler için yeterli midir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye bu yöndeki eleştirilerine nasıl bakıyorsunuz sorumuza ise, "Bu fon AB tarihindeki en büyük destek. Daha önce AB'de bunun yanına yaklaşan bir fon bile olmadı. Evet yeterli değil ama elimizden geldiğince bunları sağlamaya çalışıyoruz. Tabi bu fonların nereye verileceği de Türk hükümetinin önceliğindedir. 


Birleşmiş Milletler (UNHCR Türkiye Dış İlişkiler Sorumlusu ve Sözcüsü Selin Ünal ise Medyada Mültecilerin korunma ve ihtiyaçlarına dayalı temsillerine ilişkin konuştu. Ünal, 68,5 milyon kişinin küresel olarak yerinden edildiğini söyledi. Bu kişilerin 25 milyonun ise mülteci olduğunu belirten Ünal, "Zorla yerinden edilmiş kişilerin yüzde 85'ine gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor. 3,5 milyon Suriyeli Türkiye'de yer alıyor." dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri