Elazığ’ın Maden ilçesindeki 257 yıllık tarihi hükümet konağı, yerel yöneticilerin ve bakanlık yetkililerinin ihmali nedeniyle 17 yıldır restorasyon bekliyor.
Koruma kararı olan tarihi yapı harap halde. Bakımsızlıktan ve ilgisizlikten iyice yıpranan tarihi yapının kapı ve pencereleri dökülüyor. Kaderine terk edilen binanın içler acısı hali maden halkının tepkisine neden oluyor.
Maden halkı,tarihi 'Hükümet Konağı'nın, tescilli mimari özelliklerini kaybetmeden aslına uygun restore edilmesini talep ediyor.
Bölge halkı, Hükümet Konağı’nın yeniden ilçeye kazandırılması noktasında ilgili yetkililerin somut bir adım atmamasından oldukça şikayetçi.
Yetkililerden duyarlılık bekliyoruz
Ege Elazığlılar Federasyonu Başkanı Nejat Ak, memleketinden uzakta da olsa tarihi yapının ilçeye yeniden kazandırılması için yetkililere seslendi: “Bu hazin durum karşısında bizler, Madenli hemşehrilerimizin ‘Tarihi Maden Hükümet Konağı’nın tescilli mimari özelliklerini daha fazla kaybetmeden aslına uygun restore edilmesi ve Maden Kaymakamlığı’nın T.C. Maden Hükümet Konağı levhasıyla yeniden bu tarihi binada hizmet vermesi’ talebini destekliyor ve aynı zamanda yetkililerin konuya ivedilikle hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.”
17 yıldır neden adım atılmıyor?
Tarihi Maden Hükümet Konağı’nın tescilli mimari özelliklerini daha fazla kaybetmeden aslına uygun restore edilmesi talebini dile getiren İzmir Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar ise, “Madenliler 17 yıldır restorasyonu sürüncemede bırakılan tarihi hükümet konağı hakkında açıklama yapılmadığını ve özellikle Elazığ Valiliği ile Elazığ Milletvekillerinden açıklama beklediklerini söylemişlerdir. Yetkililerin meseleye hassasiyet göstermeleri hususunu yineleyerek saygılarımızla arz ederiz” ifadelerini kullandı.
Tarihi konak kaderine terk edildi
Tarihi konak, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olsa da koruma altına alınmadığı gibi, kaderine terk edilmiş durumda.
İnşa edildiği 1762 yılından 1876 yılına kadar “Madeni Hümayun Emaneti Emin Sarayı”, sonrasında yapılan tadilatla da mutasarrıflık olarak kullanılan konak, 1924 - 1926 yılları arası valilik ve 1926’dan 1987’ye kadar da kaymakamlık binası görevi gördü.
Tarihi konak, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 11 Nisan 2002 tarih ve 2843 sayılı karar ile “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olsa da koruma altına alınmadığı gibi, kaderine terk edilmiş durumda.
Soru önergeleri görmezden gelindi
Tarihi hükümet konağının restorasyon çalışmasının ne zaman yapılacağına dair ilk soru önergesi, 22 Nisan 2008’de İstanbul Milletvekili Hasan Macit tarafından verildi. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 6 Haziran 2008’de yanıtladığı soru için şu cevabı verdi: “Söz konusu taşınmaz tahsisli ve mülkiyetimizde bulunmadığından onarımının bakanlığım tarafından yapılması mümkün olamamaktadır.”
İlk soru önergesinden 4 yıl sonra, 7 Aralık 2012’de Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, yazılı bir açıklama yaparak eski hükümet konağının restorasyonu projesinin ihalesini 26 Aralık’ta yapacaklarını söyledi. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın başdanışmanlığı görevini yürüten Nazif Bilginoğlu ise projenin nasıl ilerlediğine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Açıklamanın üzerinden geçen 2 yılda da yapılmayan restorasyona dair ikinci soru önergesi ise 30 Mayıs 2014’te verildi. Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e yazılı olarak verdiği önergeye herhangi bir cevap alamadı. 2002 yılında “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” ilan edilen tarihi yapının restorasyonun yapılmadığı, yapılacağına dair adım atılmadığı süre içerisinde yıpranmaya devam etmesi üzerine, 14 yıl sonra bir soru önergesi daha verildi. 12 Nisan 2016’da Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a verdiği yazılı soru önergesi de daha önce olduğu gibi yine yanıtlanmadı. Koruma kararı olmasına rağmen 17 yıldır ihmal edilen konak, ilgisizlikten yıpranmış durumda. Kapıları ve pencereleri sökülme noktasına gelen tarihi yapının kurtarılmasını isteyen Maden halkı, binanın restore edilmesini ve “T.C. Maden Hükümet Konağı” levhasının asılarak kaymakamlığın aynı binada hizmet vermesini talep ediyor.