Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a eli boş gelmediğini ve heybesinin dolu olduğunu söyleyerek, Diyarbakır’a yaptığı yatırımları Valilikte yaptığı bir basın toplantısıyla açıkladı. 13 yılda 20 milyar TL yatırım yaptıklarını açıklayan Bakanı Eroğlu, 3.3 milyar TL ile en büyük yatırımı Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Diyarbakır’da. Dün sabah Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a ve bölgeye yaptığı yatırımlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, DSİ, Ormancılık, Meteoroloji, Doğa Korum Milli Parklar, Çölleşmeyle Mücadele Genel müdürlerinin ve AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Kurt’un bulunduğu heyet ile yaptığı Valilik ziyaretinin ardından Valilik toplantı salonunda bir basın açıklaması yaptı. Diyarbakır’a müjdelerle geldiğini ve heybesinin dolu olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bölge müdürleriyle bir koordinasyon toplantısı yapacaklarını ve Diyarbakır’da fırtına gibi eseceklerini söyledi.
GAP projesinin merkezinin Diyarbakır olduğunu ifade eden Eroğlu GAP projesinin bitiş tarihinin de müjdesini verdi. Bakanlık olarak, 31 Aralık 2019 saat 16.59’da GAP projesinin tamamlandığını açıklayacaklarını söyleyen Eroğlu, Diyarbakır’ın gıda üretim ve ihracat üssü olacağını söyledi. Diyarbakır’a 13 müjde ile geldiklerini söyleyen Eroğlu, Diyarbakır’a yapacakları yatırım tutarını 207 milyon TL olarak açıkladı. Diyarbakır’a toplamda 2,5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını ifade eden Eroğlu, en büyük yatırımları ise DSİ’nin yaptığını kaydetti. DSİ’nin 6,Orman Genel Müdürlüğünün 4, Doğa Koruma Mili Parklar genel Müdürlüğünün 2 ve Meteroloji Genel Müdürlüğünün ise 1 müjdesi olduğunu ifade eden Eroğlu, Başlar barajının bitirileceğinin ve sulama yapılacağının müjdesini verdi. 5 bin kişiye istihdam sağlanacak olan yatırımın maliyetini 48 milyon TL olarak açıklayan Eroğlu, Kuruçay barajının da bitirileceğini, burada 6 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını ve 59 milyon TL’lik yatırım harcaması yapılacağını söyledi. Diyarbakır Merkez Kolludere, Diyarbakır Çınar Dişlibaşak, Çınar Soğansuyu (Kuştiyan), Çınar Alabaş göletlerinin müjdesini veren Eroğlu, göletlerin yatırım maliyetinin ise toplamda 81 milyon TL olduğunu ve toplamda 13.900 dekar zirai alanın sulanacağını açıkladı.
Diyarbakır’a 2,5 milyon fidan dikileceğini ifade eden Eroğlu, Diyarbakır’da 2016 yılında 4 milyon 850 bin fidanın üretileceğini belirtti. Çüngüş İlçesi Aktaş köyünde her bir aileye15 dekarlık alan ve 680 adet Badem ve Antepfıstığı fidanı dağıtımı yapılacağını kaydeden Eroğlu, masrafın Orman Teşkilatına gelirinin ise vatandaşa ait olacağını söyledi. Diyarbakır’a son 13 yılda20 milyar TL yatırım yapıldığını belirten Eroğlu, 3,3 milyar TL yatırım ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının birinci sırada yer aldığını kaydetti. Güney Doğu Anadolu projesi hakkında da bilgi veren Eroğlu, GAP projesinin vatandaşın toprağının değerini 10 kat arttırdığını söyledi. Diyarbakır’a 2 milyar TL yatırım ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığının 2. Sırada olduğunun altını çizen Eroğlu, bölgeye yapılan yatırımların barış ve kardeşliğe hizmet ettiğini vurguladı.
Diyarbakır’ın ve bölgenin içme suyu sorununu kökten çözdüklerini, sulama tesisleri ile Münbit toprakların sulamaya açıldığını dere ıslahı çalışmalarının yapıldığını, 24 milyon fidan dikildiğini ve bir şehir ormanı tesis ettiklerini ifade eden Eroğlu, yaban hayatını koruyup geliştirdiklerini ve sokak hayvanlarını koruma altına aldıklarını da sözlerine ekledi. Tabiat turizminden biyolojik çeşitliliğe, sağlıktan eğitime, ulaşımdan TOKİ’ye, gıda tarım ve hayvancılıktan köylere götürülen hizmetlere kadar birçok alanda bölgede yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Eroğlu, Diyarbakır’a heybeleri dolu olarak geldiklerini söyledi. Son 13 yılda GAP projesi kapsamında bölgeye 105 milyar TL yatırım yaptıklarını belirten Eroğlu, Diyarbakır’a, Sağlık Bakanlığının 512 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığının 810,6 milyon TL, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2,5 milyar TL, TOKİ 1,3 milyar TL, KÖYDES 281,2 milyon TL yatırım yapıldığını açıkladı.
GAP bölgesindeki yatırımlarda 1 milyon 270 bin kişiye ilave istihdam sağlanacağını açıklayan Eroğlu, işsizliğin azalacağını söyledi. 13 yılda bölgenin su sorununu çözdüklerini söyleyen Eroğlu, “İnsanı sevince, aşkla, şevkle çalışarak, dağları aşarak hatta Ferhat’ın Şirin’e kavuştuğu gibi tünelleri açarak suyu getiriyorsunuz” şeklinde konuştu. GAP projesiyle 1 milyon 58 bin hektar arazinin sulanacağını ifade eden Eroğlu, sulanan arazi fiyatları ile sulanmayan arazi fiyatlarının 10 kat fark ettiğini söyledi. Dicle’den Ergani’ye 25 km mesafeyle su götürdüklerini belirten Eroğlu, Atatürk Barajından sonra en büyük sulama kapasitesine sahip olan ve 305 bin kişiye istihdam sağlayacak Silvan barajını mutlaka bitireceklerini söyledi. Son olarak, “GAP demek bereket, kardeşlik demektir” diyen Eroğlu, yapılan tüm hizmetlerin, yatırımların vatandaşlar için olduğunu söyledi.
Haber: Ali Abbas YILMAZ