13 yaşında Yahya tek oğluydu, katledildi

Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), 278'inci haftasındaki eyleminde 1993 yılında Cizre'de JİTEM tarafından 3 arkadaşıyla birlikte gözaltında infaz edilen Yahya Akman'ın akıbetini sordu.

Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), 278'inci haftasındaki eyleminde 1993 yılında Cizre'de JİTEM tarafından 3 arkadaşıyla birlikte gözaltında infaz edilen Yahya Akman'ın akıbetini sordu. Akman'ın annesi Bedriye Akman, tek oğlunun infaz edildiğinde henüz 13 yaşında olduğunu belirtti.

ŞIRNAKın Cizre İlçesi’nde, 90'lı yıllarda gözaltına alınan, kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının akıbetini soran Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), 278'inci haftada yine bir araya geldi. Her hafta Anadolu Lisesi önünde yapılan eylem, havaların ısınmasından dolayı Sanat Sokağı'nın başına taşındı. Eylemde kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan anneler, faili meçhul cinayetlere kurban giden yüzlerce kişinin fotoğraflarının bulunduğu "Kayıplar albümü" pankartı açtı. Anneleri eylemine çok sayıda yurttaş ile birlikte Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, BDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ali Gün, BDP ilçe Örgütü yöneticileri, MEYA-DER, İHD ve Belediye Meclis üyeleri de katılarak destek verdi.

“Oğlum 13 yaşındayken katledildi”

Her hafta bir hikayenin anlatıldığı eylemde, bu hafta da 1993 yılında üç arkadaşıyla birlikte evinden alındıktan sonra katledilen ve parçalanmış cesetlerini ailelerine gönderilen Yahya Akman'ın hikayesi anlatıldı. Akman'ın annesi Bedriye Akman, oğlunun katledildiği zaman henüz 13 yaşında olduğunun altını çizerek, "Evimiz Konak Mahallesi'nde jandarma karakoluna yüz metreden daha az yakın mesafedeydi. 5 kız annesiydim sadece erkek olarak Yahya oğlum vardı. Onun üstüne titrerdim asla ona kıymazdım. Ramazan ayında akrabaları olan Ömer Candoruk, Aziz Gasyak, Süleyman Gasyak ile birlikte Silopi'ye giderken Botaş mevkinde Bedran, Hakim, Cemal yüzbaşı ve Kamil Atak'ın ekibi tarafından alınarak katledildiler" dedi.

“Hükümetin hesap sorması gerekiyor”

Oğlunun üç arkadaşıyla birlikte vahşice katledildiğini vurgulayan anne Akman, "Oğlumun cesedi parçalanmıştı. Parmağında altın bir yüzük takılıydı, parmağını kesip yüzüğü almışlar ama bizler parmağını cesedin içinde göremedik bile. Belki de kurtlara yem ettiler oğlumun parmağını. Yine cebindeki bütün paraları almışlar. Bunlar insan değil. Bize bu acıları çektiren, bu acıları yaşatanlardan devletin hesap sorması gerekirken, bunları serbest bırakıyor, içimizde yeni katliamlar için dolaşmaya başlıyorlar. Bu hükümet ve devlet böyle mi hakkımızı savunacak ve bizi koruyacak. Bizleri zalimlere ve katillere yem olarak atıyorlar. Böyle adalet, böyle düzen olmaz olsun. Bizlere bu acıları yaşatanlardan hesap sorulmasını istiyoruz" diye konuştu. (diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri