Sanatçı, müzisyen, yazar ve oyunculardan kayyum yorumu "Faşizmdir, istemiyoruz"

Sanatçı, müzisyen, yazar ve oyunculardan kayyum yorumu  "Faşizmdir, istemiyoruz"
Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) sinema sanatçısı, müzisyen, yazar ve oyuncuların kayyuma karşı tepkilerini içeren bir video paylaştı.

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER - Oyuncu Nur Sürer, Yazar Semih Gümüş, Oyuncu-Yazar Orhan Aydın, Sinema Sanatçısı Vedat Erincin, Oyuncu ve yönetmen Mehmet Esen, Müzisyenler İsmail Hakkı Demircioğlu ve Emin İgüs, kayyuma karşı gösterdikleri tepkide, kayyum uygulamasının faşizm olduğu belirtelerek, bu uygulamayı istemediklerini söylediler.

31 Mart tarihinde yapılan mahalli seçimlerde, DEM Parti'den Hakkari Belediye Başkanı olarak seçilen Mehmet Sıddık Akış'ın hakkında açılan dava olduğu gerekçesiyle tutuklanması ve dava karara bağlanmadan yerine kayyum atanması, bölgede ve ülke genelinde tepkilere yol açmıştı. Daha sonra görülen dava duruşmasında, Akış, "terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konulmuştu.

DEM Parti Sosyal Medpa Platformu X hesabından, "Hakkari Belediyemizin gasp edilmesine karşı tepkiler büyüyerek devam ediyor. Sanatçı, aydın ve yazarlar halkın iradesine sahip çıkma çağrısı yaparak kayyım rejimine karşı dayanışma mesajı verdi" yazıyla paylaştığı videoda, sanatçı, yazar, müzisyen ve sinema sanatçıları, kayyuma karşı tepkilerini getiriyor. İşe o isimler ve söyledikleri şöyle:

Nur Sürer (Oyuncu)

Halkın iradesini yok sayarak, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarını görevde alarak onların yerine atama yapmak, anti demokratik bir uygulamadır.

Semih Gümüş (Yazar)

Önceden sayısız örneğini bildiğimiz kayyum örneğinin yenisini yaşıyoruz. Hakkari Halkının oylarıyla seçilmiş Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, görevden alınıyor. Halkın oylarıyla birlikte iradesine saygı gösterin.

Orhan Aydın (Oyuncu-Yazar)

Kayyum faşizmdir. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan bu uygulama bir an önce kaldırılmalıdır. Yurtaşların oylarıyla seçilenler görevlerinin başında olmalıdır.

Vedat Erincin (Sinema Sanatçısı)

Yurtaşların seçme ve seçilme hakkına yapılan direk darbedir. Anayasının en ağır biçimde ihlalidir.

Mehmet Esen (Oyuncu-Yönetmen)

Kayyumunuz ne güçlü iktidar sahipleri. Dedikleri dedik, astığı astık, kestiği kestik. Ama bir kusurcukları var halk istemese orda duramaz, istemiyoruz.

İsmail Hakkı Demircioğlu (Müzisyen)

Seçilmesinde sakınca görülmeyip izin verilen ve daha sonra halk tarafından seçilmiş birinin seçilmişliğini iptal edilerek kayyum atanmasını kınıyorum. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Emin İgüs (Müzisyen)

Bu anti demokratik ve baskıcı uygulamalar elbette son bulacak. Birlikte, örgütlü ve dayanışma içerisinde bunu başaracağız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.