Referandumu halka sorduk

Referandumu halka sorduk
Referandumu halka sorduk

TBMM'ye sunulan 18 maddelik Anayasa değişikliği geçtiğimiz ay yapılan oylamaların sonunda kabul edildi. Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından gözler Nisan ayında yapılacak referandumda. Peki Referanduma günler kala vatandaş bu konuda ne düşünüyor ve sandık başında nasıl bir karar verecek. Tigris Haber Gazetesi olarak Anayasa değişikliğini ve Referandumu halka sorduk. Ortalama 30-40 kişiye bu değişikliği sorduk.  Görüştüğümüz vatandaşların birçoğu referandumda ‘hayır’ diyeceğini belirtmesine rağmen isminin yazılmasını ve fotoğrafının çekilmesini istemediler. Ancak Referandumda ‘evet’ diyeceğini belirten vatandaşlar ise isimlerini açık bir şekilde dile getirdi.

 

Gazetemize konuşan vatandaşların Anayasa değişikliği ve Referanduma ilişkin görüşleri şöyle:

 

Değişiklikten haberi yok

Sadece ismini açıklayan üniversite öğrencisi Ayşe; “Referandumun ne olduğunu dahi bilmiyorum. bilmediğim bir şeye de evet demek istemiyorum. Tek bildiğim şey bu anayasa değişikliği paketi "tek adamlığı kapsıyor bundan dolayı hayır diyorum” dedi.

En güzel sistem parlamenter sistem

İsmini vermek istemeyen Savaş adındaki esnaf, “Buradaki Başkanlık sistemi dünyada uygulanan başkanlık sistemi ile ebetteki aynı değil. Tüm yetkiler sadece tek bir adamda toplanacak bunu tasvip etmiyorum. En güzel sistem parlamenter sistem. Anayasa değişikliği paketinde milletvekili sayısı 600’e çıkarılacakmış.  Halkımız 550 milletvekilinden ne gördü ki, 50 milletvekilinden bunu görsün. Milletvekilinin hiç bir fonksiyonu olmadığı için bu sayıyı artırmalarını da gereksiz görüyorum. Oyumu da "hayır" dan yana kullanacağım” şeklinde konuştu.

Sınıf başkanı gibi olacak

İsmini vermek istemeyen kişi; “Önümüzde bir referandum var ve benim başkanlık sistemi diyince akılıma gelen ilk şey hani ilkokullarda olur ya sınıf başkanı . Başkan sınıfın başında olur öğrencileri susturur bu da öyle bir şey. Başkan başımızda olacak o ne derse biz evet diyeceğiz. Paketin içeriğini dahi bilmiyorum. Vatandaş ne için oy kullanacağını dahi bilmiyor. Zaten vatandaşın sesine kulak veren  de yok. Peki vatandaşın sesine kulak vermeyen bir başkandan ne beklenebilir ki ? Hep ortada sözler var fakat hiç icraat yok. Bunun için ben hayır diyorum” dedi.

Oyun oynanıyor

Mehmet Demir adlı vatandaş, “Başkanlık sistemi gelse de gelmese de değişen bir şey olmayacak. Bu nedenle ben referandumda evet diyorum. Çünkü ülkenin üzerinde çok ciddi oyunlar oynanıyor. Bu oyunları boşa çıkarmak için oyumu evet yana kullanacağım” diye konuştu.  

Oylarımızla bir yere gelenlerin yetkisi alınıyor

Üniversiteye hazırlanan Yasin adlı öğrenci, “Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisine sahip olmasını  onaylamıyorum. Çünkü bizim oylarımızla bir yerlere gelenler; ve halkın seçtiğini fesheden, halkın yararına olmayan bu referanduma hayır diyorum.”

Halk içeriğini bilmiyor

Veysel Oğur adlı esnaf; “Devletin Kamu spotu olarak yayımlamadığı bu anayasa değişikliğini onaylamıyorum. Düşünün ki halk referanduma sunulacak anayasa değişikliğinin içeriğini bilmiyor. Bunu yayımlaması gerekmiyor muydu? Halka getirisi ne götürüsü nedir? Bunları bilmek gerekir. Başkanlık sistemi ile tek bir kişi mecliste bulunan 600 kişiye hükmedecek bu bana dikta sistemini andırıyor. Meclisi feshetmek, padişahlık sistemi gibi bir şey. Yani yerel halkın ihtiyaçlarını yerine getirmeyen, sorunlarını çözmeyen bu referanduma hayır diyorum” ifadelerini kullandı.

 

18’nde vekil, 23’ünde emekli oluyor

Hacı adlı işçi, “O kadar adaletsiz bir ülkede yaşıyoruz ki düşünün 18'nde milletvekili oluyorsunuz 23'ünde emekli oluyorsunuz öte yandan halkın 60 yaşına dek çalışması lazım o da emekli olur mu para alır mı almaz mı meçhul. Ben bu şartlar altında nasıl evet derim?. “ şeklinde konuştu.

Kuru fasulye ucuzlarsa evet derim

Ali adlı vatandaş, “Diyarbakır'da işsizlik hat safhada herkes ekmeğinin derdinde iken Hükümetin derdi de Başkanlık sistemi. Hatırlıyorum da yıllarca önce TV ekranlarında Osmanlıdan yeni kurtulduk, başkanlık sistemini istemiyoruz diyen cumhurbaşkanımız neden şimdi başkanlık sistemini istiyor? Amerika'da olduğu gibi burada da halk meclisi kurulsun. Halkımız istediği şeyi dile getirebilsin. Şehir dışına çıkarken yolda mola veriyorsun bir tabak kuru fasulyeye 20 lira ödüyorsun bu dengesizlikler adaletsizlikler çözülsün biz de evet diyelim. Bir danışmanın maaşı 52 milyar ise, bir asgari ücretlinin maaşı bin 400 lira ise bu ciddi sıkıntı. Ortam düzelecekse, işsizlik problemi çözülecekse biz buradayız ve evet deriz” diye konuştu.

 

 

İşler normale döner

Ali Yüksek, “Muhalefet partileri hiç umut vermiyor. Mevcut hükümet seçilirse belki bu istikrarsızlık düzelir ve işler normale döner. Bu nedenle evet diyeceğim”.  

 

‘Ev verilmeyecek’

Musa adlı vatandaş, “Günlerdir konuşulan tek şey referandum. Kaç gündür Şırnak örneğini duyuyorum referandumda  "evet" demeyenlere TOKİ ev vermeyecekmiş doğru mu diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Bu adaletsizlikler içinde ben nasıl "evet " derim” dedi.

Dilek AKIN-özcan YILDIZ-ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.