Oy kullanma işlemi başladı

Oy kullanma işlemi başladı
Bölge ve batı illerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı.

ANKARA (DİHA) - Bölge ve batı illerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı. Oy kullanma işlemi saat 17.00'de sona erecek ve ardından oy sayım işlemleri başlayacak. Diyarbakır ve Şırnak'ın bazı ilçelerinde ise "güvenlik" gerekçesiyle görevliler ve oy pusulaları helikopterlerle taşınıyor. 


Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanacak olan 52 milyon 894 bin 115 seçmen bölge illeri ve batı illerinde saat 08.00'da oy vermeye başladı. Seçmenler sandık başında Selahattin Demirtaş, Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu için oy verecek. Seçmenler, T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yerel ve genel seçimlerde olduğu gibi bazı illerde oy verme işleminin başlayış ve bitiş saatleri farklılık göstermeyecek. Türkiye'nin 81 ilinde saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de son bulacak. Saat 17.00'dan önce sandık başında olup da 17.00 itibariyle oy kullanamayan seçmenler de sandık kurulu başkanının tespiti doğrultusunda oylarını kullanabilecekler. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oyunu verebilecek. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra imza atarak sandık başından ayrılacaklar.

Seçim öncesinde olduğu gibi bugün de bazı yasaklar uygulanacak. Bugün saat 06.00'dan itibaren başlayan alkollü içecek satış yasağı gece saat 24.00'e kadar devam edecek. Yasak, içkili yerleri ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesini de kapsıyor.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında da hiç kimse silah taşıyamayacak.

Oy verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Seçim, yayınlara da bazı yasaklar getiriyor. Dün saat 18.00 itibariyle başlayan seçimlere ilişkin yayın ve propaganda yasağı bugün saat 18.00'e kadar devam edecek. Televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00'den 21.00'e kadar ise televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak, YSK gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.

İkinci tur 24 Ağustos'ta

Bugün gerçekleştirilen seçimlerde, 3 adaydan birinin geçerli oyların salt çoğunluğunu elde edememesi halinde seçimlerde ikinci tur oylamaya gidilecek. Salt çoğunluk elde edilemediğinde, bugün yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan iki aday 24 Ağustos'ta yapılacak seçimlerde 12. cumhurbaşkanlığı için yarışacak. İkinci tura kalan adaylardan birinin 15 günlük sürede hayatını kaybetmesi veya adaylıktan çekilmesi halinde 3. aday ikinci turda seçimlere katılacak. 

Bölgede helikopterler kullanıldı

Öte yandan bazı bölgelerde "güvenlik" gerekçesiyle helikopterler kullanıldı. "Güvenlik" gerekçesiyle Diyarbakır'ın Lice, Hani, Şırnak'ın Uludere ilçelerine, sandık görevlileri ile içinde oy pusulaları olduğu torbalar askeri helikopterlerle götürüldüğü öğrenildi. Oy kullanımının ardından tekrar helikopterlerle oy sayımı için İl seçim kurullarına götürüleceği belirtilirken, yurttaşlar "Peki biz nasıl güveneceğiz?" diyerek kaygılarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.