Otogar taşınıyor mu?
Ali Abbas Yılmaz - Özel
TİGRİS HABER - Mevcut otogarın ‘D Tipi Cezaevi'nin bulunduğu mevkiye’ taşınacağı yönünde basına yansıyan iddialara ilişkin gazetemize konuşan Örfioğlu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Nevzat Güven, “Bildiğiniz gibi otogar ve 3. sanayi sitesi şehrin ortasında kaldı. Bu yönlü Vali beyle bir görüşmemiz oldu. Ama herhangi bir karar verilmedi" dedi.
Örfioğlu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Nevzat Güven, Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali İşletmeleri (DİŞTİ) ile 3. Sanayi Sitesinin bulunduğu mevcut yerden taşınmasına ilişkin Tigris Haber’e değerlendirmelerde bulundu.
‘Valinin Otogarı taşıma düşüncesi var’
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile aralarında geçen görüşmeye ilişkin konuşan Nevzat Güven, “Bildiğiniz gibi Otogar ile 3. Sanayi sitesinin bulunduğu alan şuan şehrin ortasında kaldı. Çünkü bu iki yerde şehrin ortasında kaldı ve büyük sıkıntı oluşturuyor. Buraların kent dışına çıkarılmasına ilişkin Vali Bey’in bir düşüncesi var. Vali Bey bu düşüncesini bizimle paylaştı. Yani bu konuda bir karar verilmiş değil. Bu konuda herhangi bir çalışmamız olmadı. Sadece, bakalım ne oluyor, ne bitiyor. Şu anda onarılan çevre yolunun kenarında bir yer var, ama tam olarak neresi olduğundan bilgim yok. Belediyenin Otogarı o bölgeye taşıma düşüncesi var.”
‘Otogarın ve Sanayi sitesinin tapusu vakıfta’
Otogar yapım işini üstlenecekleri yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirten Nevzat Güven şunları söyledi: “Ben Vakıfım, müteahhit değilim, mevcut otogarın tamamının tapusu zaten bizde. Eski belediye zamanında inşaat yapıldı. Şehirlerarası Otobüs Terminali 2006 yılında açıldı ama bizim belediye ile protokolümüz Şehirlerarası Otobüs Terminali ile birlikte kırsal terminal. Yani bir bütün olarak bunu belediye çok geciktirdi. Kırsal terminalin inşaatı 2008’de bitti. Fakat aldığımız duyumlara göre Şehitlikteki ilçe terminalini kapatmama yönünde bir direnç var. Buranın inşaatı bitti, ancak gelmediklerine göre bir şey var, ama niye gelmediklerini biz de anlamadık. Gültan Kışanak döneminde dahi gelmediler. Biz de o ara bir dava açtık. Dedik ki, orada bizim dükkânlarımız var, onlar gelmeyince bizim zararımız oldu diye, davayı kazandık. Cumali Atilla döneminde bize ecrimisi olarak kira ödendi. Bunun üzerine kırsal terminale taşındılar. Yani, uzun bir zaman (5-6 sene) kırsal terminal boş kaldı. Sözleşme gereği olarak Kırsal Terminal inşaatı tam tamamlanmadığı için biz onlara tapuyu devretmedik. Biz orada Belediye ile ortağız. Orada yapılan dükkânların yüzde 25’i bizim yüzde 75’i belediyenin. Yine, 3’üncü Sanayi Sitesi’nin de tapusu vakıfta.”
‘120 milyonluk bir proje’
Sonrasında Vali Bey’in kendilerini çağırdığını ve yatırım yapmaları konusunda telkinlerde bulunduğunu ifade eden Güven görüşmeye ilişkin şunları dile getirdi: “Vali bey ‘gelin burada otel yapın’ dedi. Biz de Diyarbakır’da otel yapımının kazançlı olmadığını ifade ettik. Vali Bey Diyarbakır’a yatırım yapmamız konusunda bizimle konuştu. Ben de kendisine dedim ki, otogarın orada kalan bir alanımız var. Tapusu da zaten bizdedir. Gelin bir protokol yapalım o alanı bize verin. Yani orada boş kalan 20 dönümlük alanı istedik. Vali Bey bu alanda Diyarbakır’daki merkezi etkinlikler için konferans salonları düşündü. Bunun maliyeti de yaklaşık 70 milyon TL civarında. Arsa değeri ile yaklaşık 120 milyonluk bir proje söz konusu. Bu yatırımın maliyetinin geri dönüşümü de ancak 30-40 yılda sağlanabilecek bir şey. Vali Bey’den buranın plan tadilatının yapılmasını istedik. Yani, Otogar alanı yine yerinde kalsın ve boş alanda biz bu yatırımı yapalım. Yan, Vali Bey ile bu konuda bir görüşmemiz oldu ama bunda da bir ilerleme sağlayamadık ve öyle kaldı. Şuanda da Valiliğin farklı bir görüşü var ve Otogar’ı taşımak istiyorlar. Yani bu sonradan çıkmış bir şey, biz konuştuğumuzda böyle bir şey yoktu.”
Kentin ortasında Sanayi sitesi olur mu?
Vakıf olarak kente güzel projeler kazandırdıklarını belirten Güven, “Biz vakıf olarak güzel bir şehir planlaması yaparak kente değer kattık. Tüm engellemelere rağmen Kayapınar Bölgesine güzel bir şehir planlaması getirerek farklı bir şehir oluşmasına vesile olduk. Şimdi Ankara’nın Çankayası’nda sanayi sitesi olur mu?. Biz kentimize hizmet etmek istiyoruz. Bu nedenle diyoruz ki sanayi sitesinin bu kente yakışmadığını dile getiriyoruz. Diyarbakır’ın ortasında sanayi sitesi olur mu?. Şehrin dışına çıkması lazım. Zaten Veli beyde bu görüşte. Bunlar şehrin içinde kaldı. Bu da normal ve doğru bir düşünce. Burada da tapu bizde olduğu için iş gelip bize dayanıyor. Bu taşıma işi de belediyenin kendi arsasına ya da başka bir yere yapılacak. Bizim başka yerimiz yok. Yani bize ait olan bir arsaya taşınma diye bir şey söz konusu değil. Çevre Yolu’nun (60 metrelik yol) orada Belediyenin kendi arsası var. Bunlar benim haricen duyduğum şeyler. Bunlar bizim dışımızda.”
‘16 milyon para yine Diyarbakır’a gitti’
Diyarbakır dışına yaptıkları yatırımların eleştiri konusu yapılmasına ilişkin ise Güven şöyle konuştu: “Antalya’da yaptığımız otele 15 milyon euro harcandı ama şimdiye kadar oradan kazanılan 16 milyon para yine Diyarbakır’a gitti. Yani o yatırım 10 yılda kendini amorti etti. Vakfımızı 500 yıllık bir vakıftır ve bunu 500 yıl daha sürdürmek isteriz.”
‘Diyarbakır’da 8 bin dönüm arsa aldık’
Mevcut Otogar arazisi ile taşınması düşünülen arsa arasında bir takasın ya da devrin söz konusu olmadığını belirten Güven şunları dile getirdi: “Otogar’ın arsası zaten bizde, kim kime neyi devredecek? Belediye orayı boşaltacak. Belediye buradan gittiğinde ne yapacak, otogar’ı yıkacak. Yıktığı zaman ise arsa zaten benim arsam. Tapusu bende, zorla mı alacaklar tapuyu benden? 120 bin metrekarelik tapumuz var. Sanayi Sitesi de, Otogar da vakfın tapulu arsalarıdır. Bu arada Diyarbakır’a yatırım yapmadığımızı söyleyenler bilsin ki, Diyarbakır’da 8 bin dönüm arsa aldık. Bin 500 dönümü Kocaköy’de, 6 bin 500 dönüm de Bismil’den aldık. Diyarbakır’da vakfın 10 bin dönüm arazisi var.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.