OSB’de 25 yıllık hasret sona erdi
TİGRİS HABER - Kentte yatırımcıların talebi üzerine ithal ve ihraç ürünlerin Diyarbakır OSB ile Mersin Limanı bağlantısını sağlayacak 4,5 kilometrelik demiryolu hattı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) çalışmalarıyla tamamlandı. Diyarbakır organize sanayi demiryolu ağına kavuştu. Maliyetler yarı yarıya düştü. Kent ekonomisine büyük katkı sağlayan bölgede 242 fabrika bulunuyor. Yaklaşık 8500 kişi istihdam ediliyor. Devlet demiryolları sanayicinin yükünü hafifletmek için bir proje başlattı. Organize sanayi bölgesiyle Mersin limanı bağlantısını sağlayacak 4,5 kilometrelik demiryollu hattı faaliyete girdi.
OSB: Girişimler sürecek
Konuyla ilgili OSB’den yapılan yazılı açıklamada, “Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonunda, 4.5 kilometrelik ek bağlantı ile Diyarbakır OSB, Demir Yolları hattına bağlandı. Ancak, bağlantı kurulmasına rağmen o yıllarda lojistik firmalarının yük taşımak için verdikleri tekliflerin aşırı yüksek olması nedeniyle bir türlü firmalar demir yolu ile ürünlerini gönderememiş ve ham madde ile yüklerini getirememişti. Bu yıl Dicle Mermer Firmamızın bireysel girişimleri ve DDY Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmelerde gereken hassasiyet gösterilmiş ve firmamız ile anlaşma yapılmıştır. Ve 25 yıldan beri OSB'de ilk kez bir firma, fabrikasına getireceği hammaddeyi, demir yolu ile getirmiştir. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü yetkililerine göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür ederken, firmamızı da bu girişiminden dolayı kutluyoruz. Firma yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre nakliye maliyetini yüzde 60'a varan oranda düşürerek, ürün maliyetini de olumlu yönde etkilemiştir. Zaten daha önce başlatmış olduğumuz görüşmelerimiz vardı. Şimdi diğer firmalarımızın da aynı şekilde demiryollarını kullanmalarının önünü açmak için gerekli girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu konuda ilgili devlet kurumları ve yöneticileriyle en kısa sürede görüşerek, demir yolunun özellikle Mersin başta olmak üzere diğer liman kentlerine ulaşmasının önünü açmaya çalışacağız” ifadelerine yer verildi.
Masraflar düşecek
Dicle Mermer Fabrikası Genel Müdürü Mehmet Emin Topalan ise, “Nakil masrafları bizim sektörde ciddi bir kalem. Bu demiryolları sayesinde %60 azaltarak. En azından Çine kadar ihracatların gerçekleşmesinde nakli masraflarını düşürme adına bir adım atmış olduk. Bölgeden çıkarılan mermerin % 80i Çin ve Ortadoğu ülkelerine ihracat ediliyor. 4 Aralık’ta hareket eden Türkiye’den Çine yük taşıyan tren güneydoğulu sanayiler içinde umut oldu” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.