Okul Hastalıklarına Karşı En Güçlü Kalkan: El Hijyeni

Okul Hastalıklarına Karşı En Güçlü Kalkan: El Hijyeni
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, çocukları okul hastalıklarından korumanın en etkili yollarından birinin el hijyeni olduğunu vurguluyor.

TİGRİS HABER - Okulların açılmasıyla birlikte velilerin en büyük endişelerinden biri, çocuklarının hastalıklara karşı nasıl korunacağıdır. Medicana Sağlık Grubu’ndan Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, el hijyeninin hastalıklardan korunmadaki önemine dikkat çekiyor.

Eller En Çok Mikroorganizma Taşıyan Bölgedir

Özellikle okul gibi kalabalık ortamlarda çocukların el hijyenine dikkat etmemesi, vücut dirençleri yetişkinlere göre daha zayıf olduğu için grip, Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Dr. Aykanat, "Temiz görünen ellerde bile binlerce mikroorganizma bulunabilir. Bu mikroplar, grip, ishal ve bağırsak parazitleri gibi hastalıklara yol açabilir. Özellikle tuvalet sonrası el yıkamamak ya da okulda ortak eşyaların kullanımı, hastalık yapıcı mikropların bulaşmasına neden olabilir" diyor.

Hastalıklardan Korunmanın En Etkili Yolu: El Yıkama

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren temizlik bilincinin kazandırılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Aykanat, "Çocuklara hastalıkların bulaşma yolları anlatılmalı ve en etkili korunma yöntemi olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkama alışkanlığı, birçok enfeksiyon hastalığını önlemede hayati öneme sahiptir" şeklinde konuştu. Eller, yemek öncesi ve sonrası, tuvalet kullanımı, çiğ gıdalara dokunma, toplu taşıma kullanımı gibi durumların ardından mutlaka yıkanmalıdır.

Doğru El Yıkama Yöntemi

Uzm. Dr. Aykanat, el yıkamanın doğru teknikle yapılması gerektiğini belirterek, "Eller ılık suyla ıslatılmalı, sabunla tüm yüzeyler iyice köpürtülmeli ve bileklerden parmak aralarına kadar en az 1 dakika ovulmalıdır. Eller iyice durulandıktan sonra tek kullanımlık havluyla kurulanmalıdır" dedi.

El Hijyeni, Sağlık İçin Vazgeçilmezdir

Okul hastalıklarından korunmak için çocuklara erken yaşta el hijyeninin önemi öğretilmeli ve düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. El yıkama, enfeksiyonlardan korunmada en basit, en etkili ve en ekonomik yöntemdir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.