Ne kadar ömrünüzün kaldığını gözlerinizden öğrenin

Ne kadar ömrünüzün kaldığını gözlerinizden öğrenin
British Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir çalışma, gözlerin insan ömrüne dair ipuçları verdiğini ortaya koydu. Bu araştırmada, retinanın biyolojik yaşı ile kişinin kronolojik yaşı karşılaştırıldı ve ilginç sonuçlar elde edildi.

Retinanın Yaşı ve Yaşam Süresi Arasındaki Bağlantı

TİGRİS HABER - Söz konusu çalışmada, gözlerimizin yaşam süremiz hakkında bilgiler verdiği ortaya kondu. Retinası biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin, önümüzdeki 10 yıl içinde ölüm olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi.

gozler.jpg

47 Bin Kişilik Araştırma

Toplamda 47 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, retinanın biyolojik yaşın belirtilerini barındırdığı keşfedildi. Retinanın biyolojik yaşı ve kişinin kronolojik yaşı arasındaki farklar, kalp rahatsızlıkları veya kanser riski dışında farklı ölüm riskleriyle ilişkilendirildi.

goz2.jpg

Derin Öğrenme ile Tahminler

Araştırma ekibi, bir kişinin retina yaşını doğru şekilde tahmin etmek için derin öğrenme adında bir yapay zeka kullandı. Sağlık durumu iyi olan katılımcıların sağ gözünden alınan 19.200 fundus görüntüsüyle tarama modeli doğrulandı. Tahmini retina yaşı ile gerçek yaşı arasında genel olarak üç buçuk yıl içinde doğru bir ilişki gözlemlendi.

goz3.jpg

Yaşlanmanın Biyolojik Belirticisi

Araştırma sonuçlarına göre, retinaları gerçek yaşından daha yaşlı olan bireyler 'hızlı yaşlananlar' kategorisine yerleşti. Çalışmanın %28'i beş yıllık bir farka, %4,5'i ise 10 yıldan fazla retina farkına sahipti. Araştırmacılar, retinal yaş farkı ve ölüm riski arasında güçlü bir orantı olduğunu saptadı. Yaşlanmanın potansiyel bir biyolojik belirtici olduğu kabul ediliyor.

goz4.jpg

Yaşam Tarzı ve Sağlık Faktörleri

Araştırmada yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi, yaşam tarzı farklılıkları ve etnik köken gibi faktörler de dikkate alındı. Bulgulara göre, 40-69 yaş aralığındaki her bir yıllık artış için ölüm riskinde %2'lik bir artış gözlemlendi.

Gözleriniz sadece ruhunuzu değil, yaşam sürenizi de ele veriyor. Bu nedenle, göz sağlığınıza dikkat etmek ve düzenli kontroller yaptırmak, genel sağlığınız için kritik öneme sahiptir.

Kaynak:MedyaTava

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.