MKM Van yeniden çalışmalarına başlıyor
Van'da 2011 yılında yaşanan depremlere kadar düzenli bir şekilde sanatsal ve kültürel çalışmalarını sürdüren Van Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Kürtçe adıyla Navendên Çanda Mezopotamya (NÇM), depremde dernek binalarının yıkılması ve Van'da yaşanan sorunlara karşı çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Yaşanan depremin ardından geçen süre zarfında yeniden toparlanan dernek, çalışmalarına kaldığı yerden başlama kararı aldı. Çarşı merkezinde bulunan Özgül Center İş Hanı'nın 4'üncü katında bulunan dernek binasında çalışmalarına başlayan Van MKM çalışanları, başlattıkları yeni kurs döneminde ise şimdiden 100'ü aşkın başvuru almış durumda. 15 Şubat'ta başvuruların son bulmasıyla beraber birden çok alanda kurs vermeye başlayacak olan MKM, bağlama, gitar, kaval, erbane, şan, keman, piyano ve tiyatro gibi çeşitli alanlarda dersler verecek. Yine çalışmalara dönük eğitim, organize, arşiv ve araştırma birimleri dernek çatısı altında oluşturulurken, kursların daha verimli ve planlı geçmesi amaçlanıyor.
Yok edilmeye çalışılan kültürler MKM ile hayata tutunacak
Türkiye ve bölgede 15 ilin üzerinde MKM çatısı altında çok sayıda dernek bulunurken, MKM aynı zamanda açıldığı günden bu güne kadar da yüzlerce sanatçı ve müzisyen yetiştirdi. Kürt sanatçı ve müzisyen kadrosuna çok sayıda yetenek kazandıran ve bünyesinde halk ve modern dans grupları bulunduran MKM, kuruluşundan itibaren sürekli baskılara ve kapatılmalara rağmen Kürt kültürünü ve sanatını geliştirmek için çalışmalar yürüttü. Kürt kültürüne yönelik asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmek ve Kürt kültürüne sahip çıkmak için çalıştıklarını söyleyen MKM Van Sorumlusu Hüseyin Akdoğan, Kürt kültürünü korumak ile beraber genelde Ortadoğu halklarının kültürel değerlerini koruma ve geliştirmeye yönelik çalışmalarını Kürtçenin yanı sıra Türkiye'deki diğer halkların dillerinde de ürettiklerini dile getirdi.
'Kürt kültürünün yok edilmesine izin vermeyeceğiz'
Van MKM'nin 1999 yılında açıldığını belirten Akdoğan, Van'da depremin yaşandığı 2011 yılına kadar sanat ve kültürün her alanında çalışmalarını sürdürdüklerini, ancak depremle beraber kurum binalarının da yıkılmasıyla çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. MKM çatısı altında daha önceden bölgenin açılan ilk dengbej evininde depremden dolayı yıkıldığını, kısa süre içerisinde yeniden dengbej evini de açacaklarını ifade eden Akdoğan, MKM'nin bazı sorunlarını giderdiklerini, yüzlerce genci eğitebileceklerini dile getirdi. Tüm çalışmalarındaki amacın Kürt halkının yıllardır sistematik bir şekilde inkar ve imha edilmesine karşı, kültürlerini halk ile yeniden buluşturmak ve hatırlatmak olduğunu kaydeden Akdoğan, Kürt halkının kültürünün yok edilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.