Mart ayında 145 İşçi hayatını kaybetti
TİGRİS HABER - Bu yılın Nisan ayına kadar çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısının en az 447 olduğu belirtilen açıklamada, Mart ayında 145 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
İSİG, her ay düzenli olarak; yerel ve ulusal basına yansıyan haberler, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalar öğrenilen bilgilerle iş cinayeti raporu hazırlıyor.
GÖÇÜK, YÜKSEKTEN DÜŞME, PATLAMA...
Raporda, Mart ayında en az 145 işçinin hayatını kaybettiği, Ocak ayında 178, Şubat ayında 124 işçi ölümünün tespit edildiği ifade edilerek, bu yılın Nisan ayına kadar hayatını kaybeden işçilerin sayısının 447 olduğu kaydedildi.
Trafik, servis kazası nedeniyle 36 işçinin; ezilme, göçük nedeniyle 29 işçinin, yüksekten düşme nedeniyle 27 işçinin, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 21 işçinin, intihar nedeniyle 10 işçinin, patlama, yanma nedeniyle 7 işçinin, elektrik çarpması nedeniyle 3 işçinin, şiddet nedeniyle 2 işçinin, zehirlenme, boğulma nedeniyle 1 işçinin, nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 1 işçinin, kesilme, kopma nedeniyle 1 işçinin diğer nedenlerden dolayı 7 işçinin hayatını kaybettiği aktarıldı.
15'İNDE OLAN DA VAR 65 YAŞININ ÜSTÜNDE OLAN DA
Hayatını kaybeden işçilerin yaş grupları rapora şu şekilde yansıdı:
"15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 31 işçi, 30-49 yaş arası 63 işçi, 50-64 yaş arası 31 işçi, 65 yaş ve üstü 12 işçi, Yaşını bilmediğimiz 2 işçi."
İŞÇİLER NEDEN İNTİHAR EDİYOR?
"Türkiye’nin 'olağanlaştırılmış iş cinayetleri rejimi'nin bilançosu..." başlığıyla yayımlanan Mart ayına ilişkin raporda 10 işçinin de intihar ettiği bilgisine yer verildi.
İşçilerin yaşamını tehdit eden kötü çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri, aşırı iş yükü, iş baskısı, düşük ücret ve stres gibi faktörlerin işçilerin sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken İSİG, bu koşulların intiharları artırdığına dikkat çekti.
İSİG, raporda intihar eden 5 işçinin bilgisine de yer verdi:
SurhanResulov, 26 yaşında, Azerbaycanlı Geomatik Mühendisi. 18 Mart’ta Zonguldak’ta intihar ederek yaşamına son verdi. Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2017 yılı mezunuydu. Okul sonrası Zonguldak'a yerleşmişti, iş bulamadığı için çiğ köftecide çalışıyordu, işsizlik nedeniyle bunalımda olduğu belirtiliyor…
Emine Sarıaydın, 21 yaşında, ataması yapılmayan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni. 16 Mart’ta Giresun Yağlıdere’de intihar ederek yaşamına son verdi. KPSS’den yeterli puanı kılpayı alamadığı için bunalıma girdiği belirtiliyor.
Ece Gürel, 36 yaşında, Peyzaj mimarı. İşten ayrıldığı gün olan 2 Mart’ta gittiği İstanbul Sarıyer Belgrad Ormanı'nda kendisinden haber alınamadı, dört gün sonra hipotermi belirtileriyle bulundu ve beraberinde gelişen komplikasyonlar sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 10 yıldır sekreter olarak çalıştığı hukuk bürosunda mobbinge uğradığı, iş sözleşmesi dışında işler yaptırılmak istendiği (tuvaletleri temizlemek, kahveleri getirip götürmek vb.), olay günü tazminatsız işten çıkış evrakı imzalatıldığı ve bu yüzden evde de sorunlar yaşadığı belirtiliyor…
Ali Gergin, 36 yaşında, DSİ Amasya Gümüşhacıköy Sulama Birliği Başkanı, Ziraat Mühendisi. 17 Mart’ta intihar ederek yaşamına son verdi. “Görevimde başarılı olamadım” yazılı bir not bıraktı. Ölümü, mühendislerin ve teknik personelin çalışma koşulları ve uğradıkları baskıyı gündeme getirdi…
Bilal Tufan Aldemir, 38 yaşında, sokak müzisyeni. 14 Mart’tan beri kayıptı, Ankara Çubuk-1 Barajı'nda intihar ederek yaşamına son verdi. Pandemiden bu yana Ankara Çankaya Kızılay'da müzik yapmasına izin verilmiyordu, geçim sıkıntısına düştüğü ve bunalıma girdiği belirtiliyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.