Lavabo Açıcıların Yanlış Kullanımı Patlama ve Zehirlenme Riskini Artırıyor!

Lavabo Açıcıların Yanlış Kullanımı Patlama ve Zehirlenme Riskini Artırıyor!
İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan ve Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, lavabo açıcıların güvenli kullanımı konusunda kritik uyarılarda bulundu.

TİGRİS HABER - Bahçelievler'de yaşanan son olayda, bir kişinin lavabo açıcı nedeniyle ciddi şekilde yaralandığına dikkat çekildi.

Lavabo Açıcı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  1. Dozaj ve Uygulama: Lavabo açıcı maddenin, 70-100 gramlık küçük bir paket şeklinde lavabonun içine serpilmesi ve üzerine sıcak su dökülmesi gerektiği belirtildi. Sıcak suyun en az 1 metre mesafeden dökülmesi ve eldiven ile koruyucu gözlük kullanılması önemlidir.

  2. Kimyasal Reaksiyonlar: Lavabo açıcılar, genellikle yüksek oranda sodyum hidroksit içerir ve bu madde güçlü bir alkalindir. Kullanım sırasında kabarma ve köpürme ile zehirli gazlar açığa çıkabilir.

  3. Karışımlardan Kaçının: Tuzruhu, kezzap veya yağ çözücü gibi kimyasallarla lavabo açıcıları karıştırmayın. Bu tür kombinasyonlar, şiddetli asit-baz tepkimeleri ve zehirli gaz salınımına neden olabilir.

  4. Güvenlik Önlemleri: Ürünleri kullanmadan önce ambalaj üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun. Eldiven ve gözlük gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanarak güvenliği artırın.

Olası Kazalarda Yapılması Gerekenler:

  • Yaralanma Durumunda: Cilt ve gözlere kimyasal sıçraması durumunda, etkilenen bölgeleri derhal en az 15 dakika su altında yıkayın ve acil sağlık hizmetleri için 112 veya Ulusal Zehir Merkezi (UZEM) için 114 numaralı telefonu arayın.

  • Tekrar Kullanım: İlk kullanımda tıkanıklık giderilmezse aynı işlemi tekrar uygulayın. Sonuç alamazsanız, profesyonel bir tesisatçının yardımını alın.

Lavabo açıcıların ve diğer kimyasal ürünlerin güvenli kullanımı hakkında daha fazla bilgi için uzman görüşlerine başvurun ve gerekli önlemleri alarak kazalardan kaçının.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.