Kuyumcuların soygun isyanı
İlyas AKENGİN
Diyarbakır’da son 1 ayda 6 kuyumcu dükkânının silahlı kişilerce gasp edilip soyulması esnafı ayağa kaldırdı. Yaşanan hırsızlık olaylarına isyan eden 250 kuyumcu işyerlerini açmayarak tepkilerini ortaya koydu.
Diyarbakır’da kar maskeli ve silahlı kimliği belirsiz kişiler son dönemde kuyumcu esnafını hedef aldı. Kente son 1 ay içerisinde yaşanan gasp, soygun ve hırsızlık olaylarında 6 kuyumcuda yaklaşık 10 kilogram altın çalındı. Soygunların devam etmesi ve faillerin yakalanmaması esnafı isyan noktasına getirdi. Kente bulunan 250 kuyumcu hırsızlık olaylarına tepki göstererek 1 günlük işyerlerini açmayarak yaşanan olayları protesto etti.
SOYULAN İŞYERLERİ MOBESELERİN GÖRÜŞ AÇISINDA
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti bahçesinde kalabalık esnaf kitlesi ile basın açıklaması yapan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, soyulan işyerleri ile emniyetin MOBESE kameraları arasındaki mesafenin 5 ile 50 metre olduğunu belirterek şunları söyledi: “Soygun ve hırsızlığa maruz kalan tüm işyerleri MOBESE kameraların görüş açısı içerisinde olmuştur. Bu kameraların görüntüsü ile polis plakalar üzerinde trafik cezaları kesip, toplumsal olaylarda şüpheli şahısları tespit ederek ceza veriyor. Milyonlarca lira verilerek yapılan bu teknoloji harikası MOBESE’ler kuyumcu esnafının soyulunca devre dışı kalması kafamızda büyük soru işareti bırakmaktadır. Esnafımıza can ve malına zarar gelmemesi için yetkilileri uyarıyoruz. Bu gün 1 günlük işyerlerimizi kapattık, failler bulunmaz ve soygunlar devam ederse sokağa inip yürüyüş gerçekleştireceğiz.”
ESNAF SİLAHLANDI
İşyeri soygunlarında emniyetin zafiyeti olduğunu ileri süren Akkul, “Biz tedbirlerimizi alıyoruz. Kamera ve alarm sistemimiz mevcut, esnaflarımızın hepsi ruhsatlı silah aldı. Soygunlara karşı işyerlerimizi 09:30’da açıp, havanın karardığı saat 16:30’da kapatıyoruz. Yani üzerimize düşen bütün tedbirleri aldık. Faillerin yakalanmamasından dolayı soygunlar artıyor. Çünkü fail yakalanmayınca soygunlar teşvik ediliyor ”dedi.
ÖZEL BİRİM KURULSUN
Emniyetin soygunları önlemesi için özel bir tim görevlendirilmesini isteyen Mustafa Akkul, "Yetkililerle görüştük ve devriye timleri istediğimizi ilettik. Kuyumcuların yoğun olduğu yerlerde ise polislerin nokta kurup devriye atmasını istiyoruz. Türkiye'de her yıl 5-10 kişi soygunlardan dolayı yaşamını yitiriyor. Bunun önüne geçilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğünden soygunlarla ilgili özel bir birim kurmasını istiyoruz. Bu birim sadece soygun işlerine bakmalı. Bunu Türkiye'nin bütün illeri için talep ediyoruz" diye konuştu.
DEDAŞ'A DAVA
Kente yaşanan elektrik kesintilerinin de hırsızlık olaylarına adeta davetiye çıkardığını belirten Akkul konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elektrik sıkıntısı bizi çok mağdur ediyor. Enerji olmayınca işyerlerimizdeki güvenlik kameraları çalışmadığı gibi, otomatik kepenkler açılıp kapanmıyor. 250 Esnafımız ile DEDAŞ’a tazminat davası açacağız ve son 10 yılın zararını mahkemeden talep edeceğiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.