Kürt ittifakı teknik konulara takıldı!
“Kürt ittifakı” HDP ile sürdürdükleri seçim ittifakı görüşmelerinde mutabakat sağlandığını ancak son anda HDP’nin ittifakın ruhuna aykırı bir bildirge ile ittifakı bozduğu iddia edildi. Ayrıca ittifak bileşenlerince HDP’nin kendi iradesine sahip çıkmadığı ifade edildi.
Kürt seçim ittifakı dün Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde (GGC) yaptığı basın toplantısında söz konusu görüşmelerin HDP tarafından yüz üstü bırakıldığını dile getirdi. HDP ile ortak bir seçim deklarasyonu üzerinde mutabakat sağlanmışken bir anda kendi bildirgesini yayınlamış olmasının ittifakı ruhuna aykırı olduğunun vurguladığı açıklamada HPD’nin kendi iradesine sahip çıkmadığı ifade edildi.
“Kürdistani seçim ittifakı” HDP İle yapılan seçim ittifakı görüşmelerine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamayı PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik Kürtçe yaptı.
Açıklamada “Kürdistani Seçim İttifakı”nın (Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T, PSK), 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimleri için daha geniş kesimlerin ittifakını hedefleyen Siyasal Prensiplerini 2 Mayıs 2018 günü kamuoyu ile paylaşıldığı ve bunun üzerine HÜDAPAR ve HDP ile seçim ittifakı üzerine diyaloga geçtikleri ifade edildi.
Talepleriniz taleplerimiz denildi ama sonrası gelmedi
2 Mayıs 2018 günü HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu başkanlığındaki heyetle yapılan ilk görüşmede, HÜDAPAR’ın HDP’den randevu talebinde bulundukları, ama henüz bir yanıt alamadıkları bilgisini aldıkları belirtildi. HÜDAPAR’ın “Kürdistani seçim ittifakı” ve HDP ile seçim ittifakı için görüşmeye açık olduğunun belirtildiği açıklamada 4 Mayıs 2018 tarihinde Diyarbakır’da HDP Eş Genel Başkanı Sayın Pervin Buldan Başkanlığındaki HDP heyeti ile de bir görüşme gerçekleştirildiği belirtildi. HDP’ye siyasi prensiplerini içeren bir mektup ilettiklerini ve buna cevaben Pervin Buldan tarafından basına yapılan açıklamada, ‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın dile getirmiş olduğu talepler, zaten programımızda olan, bizim de taleplerimizdir’’ dediği ifade edildi.
“Kürt ittifakı’nı genişletme çabaları…
HDP’nin, HÜDAPAR ile bir seçim ittifakına hazır olmadığının kendilerine iletildiğine vurgu yapılan açıklamada söz konusu bu durumun7 Mayıs günü HÜDAPAR ile paylaşıldığı belirtildi. HÜDAPAR’ın ‘Kürdistani Seçim İttifakı’nın ittifak girişimlerine büyük değer verdiğinin dile getirildiği açıklama şu ifadelerle devam etti: “HDP, 6 Mayıs 2018 günü Kürdistani Seçim İttifakı’nın mektubuna yazılı bir cevap gönderdi. Bu yazılı cevapta,‘’Kürdistani Seçim İttifakı’nın açıkladığı siyasi prensiplerin HDP’nin de programında olan prensipler olduğu’’ bir kez daha dile getirildi. Kürdistani Seçim İttifakı toplanarak hem HDP’nin cevabi mektubunu değerlendirdi, hem de Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensiplerini belirleyen bir mektubu kendilerine iletti. Bu mektupta, şu temel prensipler HDP’ye iletildi: ‘’Seçim İttifakı HDP ve Kürdistani Seçim İttifakı arasında imzalanmalı.
04.05.2018 Günü HDP Eş Genel Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz Siyasi Prensipler hem HDP’nin seçim bildirgesine hem de Sayın Selahattin Demirtaş’ın deklarasyonuna uygun bir biçimde yerleştirilmelidir. Siyasi Prensipler ve Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensipleri ile Kürdistani Seçim İttifakı’nın Seçim Listelerindeki Temsil Durumu’nda bir bütün olarak mutabakat sağlanırsa eğer, kamuoyuna bu konuda bir açıklama yapılabilir’’.
Önce “mutabıkız” denildi ama sonra…
HDP ile 8 Mayıs 2018 günü yapılan toplantıda, HDP heyetinin ‘Siyasi Prensipler’ konusunda “mutabıkız’’ yanıtını verdiklerini ve HDP Heyetinin, “Kürdistan demokratik seçim ittifakı deklarasyonu” adı altında kendi görüşlerini içeren bir metni kendilerine işlettiklerinin belirtildiği açıklamada, “9 Mayıs 2018 günü Diyarbakır’da toplanan Kürdistani Seçim İttifakı, HDP’nin deklarasyon taslağı ile kendi Siyasi Prensiplerini birlikte düzenleyen bir öneri metnini HDP’ye ulaştırdı. Yapılan görüşmeler sonucunda, ”Kürdistan demokratik seçim ittifakı deklarasyonu” konusunda mutabakat sağlandı” denildi.
HDP, mutabakata uygun hareket etmedi!
HDP ile seçim organizasyonunda birlikte çalışma prensipleri konusunda görüşmelerin sürdüğü bir aşamada, 13 Mayıs günü HDP’nin ertesi gün ‘Seçim Bildirgesi’ni kamuoyuna açıklayacağı bilgisinin kendilerine ulaştırıldığının belirtildiği açıklamada şunlar söylendi: “Bu tutum süre gelen İttifak görüşmelerimizin ruhuna aykırı ve onu yok sayan bir girişimdi. Biz, yine de ittifakın oluşma zeminlerinin korunabilmesi için Kürdistani seçim ittifakı olarak, açıklanacak HDP Seçim Bildirgesi’ne, Kürdistan demokratik seçim ittifakı Deklarasyonu’nda HDP ile mutabakata varılan prensiplerin eklenmesi için ciddi girişimlerde bulunduk. HDP, ittifak görüşmelerimizi ve mutabakata vardığımız prensiplerin en yaşamsal olan kısımlarını yok sayarak, 14 Mayıs 2018 günü Seçim Bildirgesini ilan etti. HDP ve Cumhurbaşkanlığı Seçim Bildirgelerinin, HDP heyeti ile mutabakata vardığımız Kürdistan demokratik seçim ittifakı Deklarasyonu’nu yok sayarak hazırlanmıştır. Kürdistani seçim ittifakının (Azadi Hareketi, PAK, PDK, PDK-T, PSK) , HDP ile mutabakata varılan prensipler temelinde seçim ittifakını sağlamak için yürüttüğü çalışmalar ne yazık ki HDP Yönetimi’nin tutumlarında ve Seçim Bildirgesi’nde karşılığını bulamamıştır.”
“Kürt ittifakı”nın HDP ile üzerinde mutabakat sağladığı prensipler
Açıklamada 4 Mayıs 2018 tarihinden sonra yapılan toplantı ve görüşmeler sonucunda HDP ile mutabık kalınan prensipler ise şöyle sıralandı:
“ - Kürtlerin bir millet olmaktan kaynaklanan temel hak ve özgürlüklerinin temini ve tesis edilmesi konusunda öncelikli politika ve söylem üretmekte kararlıdır. Bu amaçla, Kürdistan'a siyasi statü, anadilde eğitim, Kürtçenin resmi dil olması ve Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasını en temel talepleri olarak gerçekleştirmeyi hedefler. Milli sembol ve değerlere saygıyı esas alır.
- Kürdistan’da yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Mıhelmi, Azeri ve Türkmen gibi birçok halk ile Alevi-Sunni, Hıristiyan, Musevi, Ezidi gibi din ve inanç grupları devletin baskıcı politikaları nedeniyle geçmişte büyük zorluklar yaşadılar. Geçmişte yaşanılan tüm bu zorluklarla yüzleşilerek, eşit, özgür ve demokratik bir yaşam kurmak gerektiğine inanır, bunun için mücadele eder.
- Tarihsel süreç içerisinde Kürdistan'da yaşanılan tüm mağduriyetleri ortak kader ve elde edilen tüm kazanımları Kürdistan halkının ortak sevinci olarak kabul eder.
- Hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların koşulsuz serbest bırakılması ve toplumsal tüm mağduriyetlerin giderilmesine dönük devleti sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.
- Başta Kürtler olmak üzere, tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemini’nin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunur, bu uğurda mücadele eder.
- Kürdistan’ın dört parçasında Kürtlerin kazanımlarına sahip çıkar ve bu kazanımlara karşı yürütülen savaşa, askeri operasyonlara, OHAL’e ve şiddete karşı çıkarak, Kürt ve Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafların muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olduğunu beyan eder.”
Seçimlerdeki tutumumuzu açıklayacağız
HDP’nin seçim bildirgesinde üzerinde mutabakat sağlanan siyasi prensiplerin yok sayıldığının belirtildiği açıklama şöyle sonlandırıldı: “Geldiğimiz aşamada, hem Sayın Buldan’ın söylemlerinin, hem Kürdistani seçim ittifakı ile HDP Heyetinin mutabakata vardığı Kürdistan demokratik seçim ittifakı Deklarasyonu’nun içeriğinin HDP ve Sayın Selahattin Demirtaş’ın Seçim Bildirgeleri’ne yansıtılmadığı ve ittifak anlayışına uygun davranılmadığı görülmektedir. Bu nedenle de, HDP ile seçim ittifakı görüşmelerinin ne yazık ki hedeflenen sonuca bütün çabalarımıza rağmen ulaşamadığını, halkımızın bilgisine sunmak istiyoruz.
Kürdistan seçim ittifakının ulusal demokratik prensipleri içeren seçim ittifakı çalışmaları halkımız nezdinde büyük bir sempati ve destek bulmuştur. Kürdistani seçim ittifakı halkımızda oluşan bu ulusal refleks ve desteği de dikkate alarak, ortaya çıkan son duruma göre yeni bir değerlendirme yapıp, önümüzdeki süreçte, yine halkımızın ulusal demokratik talep ve çıkarlarını esas alan bir anlayışla, belirlediğimiz siyasi prensiplere göre seçimlerle ilgili tutumunu kamuoyuna açıklayacaktır.”
‘HDP ile kürsü meselesini, temsiliyet meselesini hiç tartışmadık’
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ittifak bileşenlerinden KDP Genel Başkanı Sertaç Bucak, HDP’nin yayınladığı seçim bildirgesinin HDP ile üzerinde mutabık kalınan siyasi prensiplerin ruhu ile uyuşmadığını vurgulayarak, “Biz HDP ile kürsü meselesini, temsiliyet meselesini hiç tartışmadık” dedi.
Süreci HDP bozdu
PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ise, “İşin başından berri HDP’den hep pozitif mesajlar aldık. İlk gün Sayın Pervin Buldan, ‘Bunlar zaten bizim de programımızda var, bizim de taleplerimizdir’ dedi. Hatta bizim kendilerine sunduğumuz prensiplere HDP’nin de eklediği maddeler oldu. Biz bir deklarasyonda anlaştık. Ancak daha süreç devam ederken her nedense aceleyle bildirgeyi açıkladılar. Bunun nedenini de HDP’ye sormak lazım. Bizim burada bir suçuz yok. Biz canı gönülden bu Ulusal Demokratik Prensipler temelinde Kürtlerin bir taraf olması için bir çaba gösterdik ve göstereceğiz de. Şuan bizlerin bozduğu bir süreç yok. HDP’li arkadaşlarımız bildirgeyi aceleye getirip kendi söyledikleri sözlere, üzerinde mutabık kaldığımız temelde bir bildirge yayınlamadılar” şeklinde konuştu.
HDP iradesine sahip çıkamadı
PDK-T Genel Başkanı M. Emin Kardaş, bir basın mensubunun sorusuna cevaben, 'M. Karasu'nun açıklamasından sonra HPD'nin ittifak tan çekildiğini ve HDP'nin iradesine sahip çıkmadığını söyledi.
“BİR KEZ DAHA BECEREMEDİK DEMEK Kİ…”
Öte yandan Kürdistani partilerin HDP’ye ilişkin açıklamasına cevap HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı’dan geldi. “Kim ne yaptı, ne etti, suçlu kimdi neydi bundan azede bir şekilde söylüyorum” diyen Camcı, “Beceremedik demek ki bir kez daha… Bu hepimiz için bir zaafiyet, bir eksikliktir. Kamuoyunda bu konuda ciddi beklentiler vardı” dedi.
“HDP’YE HAKSIZLIKLIK YAPILIYOR”
Yapılan açıklamalardaki beyanlarda HDP’ye ciddi haksızlık yapıldığını belirten Camcı, şunları söyledi: “Kısmen bu görüşmelerde yer almış biri olarak şunu söylüyorum. HDP bu çalışmalara ciddi stratejik düzeyde önem veren bir ciddiyetle yaklaştı. Lakin teknik kimi konularda muhtemelen sorun yaşandı ve aşılamadı. Bunun esasta herhangi bir sorun olmadığının altını çizmek istiyorum. Çünkü HDP daha ilk günden Eş Genel Başkanımız Sayın Pervin Buldan’ın yaptığı açıklama ile ciddiyetini gösterdi. Bu esas alınsa bile kanaatimce yeterli görünmeliydi. Sayın Buldan, ‘Dile getirdiğiniz bütün düşünceler, bizim de düşüncemizdir’ dediğine göre buradan referansla bunun ötesinin artık formüle edilmesi teknik bir konu olarak düşünülmeliydi. Demek ki teknik hususlar aşılamadı. HDP realitesi de görülmeli, HDP bir çatı partisidir. HDP sadece Kürtlerin içinde yer aldığı pir parti değil. Evet, ana omurgası böyle görülse de HDP kadınların partisidir, HDP diğer halkların partisidir. İsminden de anlaşıldığı üzere Halkların Demokratik Partisi’dir. Bu nedenle bunun bir günde bütün bileşenleri ile bir ikna sürecine getirilip, formüle edilmesinin HDP açısından güçlüklerinin de görülmesi gerekir. Bu durum göz önüne alındığında belli eleştirilerin daha insaflıca yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.