“Kürt İttifakı” sağlandı sıra ittifakı genişletmekte
“Kürt ittifakı” dışında kalan HAK PAR’ın neden ittifak dışında kaldığı henüz öğrenilemezken, 5 Kürt partisi arasında sağlanan ittifak, birleşme zemini olarak ortaya koyduğu ilkleri benimseyen tüm Kürt partileri ile ittifaka hazır olduklarını deklere etti. İttifakın HDP VE HÜDA PAR ile de görüşmelere açık olduğu vurgulandı.
Kendilerini “Kürdistani partiler” olarak tanımlayan Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), Kürdistan İslam Hareketi (Azadi Hareketi), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) “seçim ittifakı” kurduklarını açıkladı.
KDP, PAK, PSK, PDK-T ve Azadi Hareketi genel başkanları düzenledikleri basın toplantısıyla, “Kürdistani Seçim İttifakı”nı kurduklarını duyurdu. 5 parti belirledikleri 15 ilkeyi benimseyen tüm siyasi partilerle ittifaka açık oldukları mesajını verdi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda, partilerin hazırladığı Türkçe metni okuyan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, 5 partinin 24 Haziran’da yapılacak Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde birlikte hareket etmeye ve çalışmaya karar verdiğini söyledi.
Açıklamasına başlarken, bir araya gelen 5 partinin “Kürdistan halkının, Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkını savunduğunu” notu düşen PAK Genel Başkanı Özçelik, diğer partilerle ittifaka “Kürdistani Seçim İttifak’ının” üzerinde uzlaştığı 15 “siyasal prensip” koşuluyla açık olduklarını belirterek üzerinde mutabık kaldıkları 15 maddeyi sıraladı.
Kürt ittifakının üzerinde uzlaştığı siyasal çerçeve…
“Siyasal prensiplerin” ilk maddesini, “Kürtlerin millet olarak ülke ve varlığını ve kendi ülkesinde kendini yönetme hakkını kabul etmek, milli sembol ve değerlerine saygı duymak.” olarak aktaran PAK Genel Başkanı, devamında, prensipleri, “Kürtçenin tüm lehçeleriyle her aşamada eğitim dili ve Türkçenin yanı sıra resmi dil olmasını kabul etmek. Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm yasaklara karşı olmak. Etnik azınlık, din ve mezheplerin milli ve inanç temelli haklarını kabul etmek. Pozitif ayrımcılık temelinde kadın haklarını savunmak.” olarak sıraladı.
“Savaşa, askeri operasyonlara, OHAL’e karşı çıkarak, Kürt Kürdistan sorununun barışçıl çözümü için tüm tarafları muhatap olarak alındığı bir diyalog sürecinden yana olmayı” siyasal prensipler arasında sayan Mustafa Özçelik’ın aktardığı prensipler arasında “siyasi tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasından yana olmak. Siyasi partiler ve seçim yasasının, katılımcılığı ve demokratik işleyişi temel alan bir biçimde olmasını benimsemeye” yer vererek, seçim ittifakı için şu sıraladığı prensipleri şöyle sürdü:
“*Başta Kürtler olmak üzere, tüm halkların etnik, milli şahsiyetlerini yok sayan, rencide eden 'Milletvekilliği Yemininin tüm halkların ve kesimlerin varlığını ve iradelerini yansıtacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini savunmak.
*Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere koyduğu tüm çekincelerin kaldırılmasını, sözleşmelerden doğan hakların hayata geçirilmesini benimsemek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın olduğu gibi, çekince koymadan kabul edilmesini ve uygulanmasını; Yerel yönetimlerin, mali özerklik dahil katılımcı, demokratik ve eşitlikçi bir anlayışla idare edilmesini, toplumun mağdur kesimlerine pozitif ayrımcılık uygulanmasını benimsemek.
*Seçimlere dair siyasal prensiplerimizin yaşama geçirilmesi ve yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması için siyasal, demokratik, sivil yol ve yöntemlerle mücadele etmeyi benimsemek.
*Kürdistani Seçim İttifakını, mutabık kaldığımız bu Siyasal Prensipleri kabul eden Kürdistan toplumunun en geniş siyasal ve toplumsal kesimleriyle genişletmek için çaba sarf edeceğiz. Kürdistani Seçim İttifakı olarak bu Siyasal prensiplerimizi benimseyen Türkiye’deki en geniş kesimler ile seçim işbirliği için diyalog içinde olacağız.”
Kürt ittifakında genişleme eğilimi
Seçime katılmak nasıl katılacaklarını kedileri dışında kalan siyasal partilerle yapacağı görüşmeler sonrası yeniden değerlendireceklerini deklere eden Özçelik, yaptığı ortak açıklamayı, “Halkımız için milli demokratik bir seçim alternatifi yaratmak üzere birlikte çalışmaya karar veren bizler mutabık kaldığımız bu siyasal prensiplere bağlılık bilinciyle, kendi dışımızdaki en geniş siyasal kesimlerle yapacağımız görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak durumu yeniden değerlendirerek seçimlere hangi şekilde katılacağımıza karar vereceğiz” sözleriyle noktaladı.
Açıklamanın ardından sorularını yanıtlayan siyasi parti temsilcileri birçok partiyle belirttikleri maddeleri kabul ettikleri sürece ittifak kurabileceklerini ifade etti.
İttifak görüşmelerine ilişkin bir soruya yanıt veren KDP Genel Başkanı Sertaç Bucak, şu ana diğer partilerle herhangi bir ittifak görüşmesi yapmadıklarını kaydederek, ittifak için “Kürtlerden oy alan partiler” olarak tanımladığı HDP ve HÜDA PAR’ı işaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.