"Kültür ile medeniyeti birbirinden ayıramayız"
Tarihi dizelere vurgu yapan Erdoğan, "Nasıl geçmişte Osmancı, Kuruluş dizisi çok önemli bir işlev görmüşse günümüzde de Diriliş Ertuğrul dizisi ülkemizin içinde ve dışında ilgiyle takip ediliyor. Eğer benim 6-7 yaşındaki, 13-14 yaşındaki torunum tekrarını da izliyorsa demek ki bunu kazanmışız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kültür Şurası'nda konuşuyor. "Kültür ile medeniyeti birbirinden ayıramayız" diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:
Sinema seycisi sayısı 23,5 milyondan 58 milyonun üzerine çıktı. Yerli filimlerde 31 milyon ile tarihimizin rekorunu kırdık. 28 yıl sonra yeniden toplanan Milli Kültür Şurası için Nabi Avcı ve ekibine teşekkür ediyorum. Tabiat alemi bize verilmiş bir emanettir. Kültürümüz için kafa yorarken medeniyetimiz için de daha fazla çalışmalıyız. Toplum olarak, STK'lar olarak, sanat ve kültür adamları el ele vermeli ve ortaya bir şeyler koymalıyız.
SON 14 YILDA KÜLTÜR ALANINDA ÖNEMLİ İŞLER YAPILDI
Kültür mirasımızı koruma sorumluluğu sadece devlete değil topluma da aittir. Ülkemizin 2015 yılında en çok ziyaret edilen müzeleri olan Ayasofya'ya 3,5 milyon, Topkapı Sarayı'na 3,2 milyon ve Mevlana Müzesi'ne 2,3 milyon kişi geldi. Buna karşılık sadece Paris'teki Lur Müzesi aynı yıl 9 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
Ülkemizin kültür harcamalarına baktığımızda 2014 yılındaki 33 milyar liralık meblağın yarısını televizyon yayınlarının oluşturduğunu görüyoruz. Kitap,gazete yüzde 13'le, sinema-tiyatro yüzde 5'le yer alıyor. Bu rakamların yanı sıra kültüre bağlı önemli işler de yapıldı. Destek verilen özel tiyatro sayısı 59'dan 216'ya, sinemaya destek de 176 milyon dolara yükseldi.
Yunus Emre Kültür Merkezlerini, TİKA yardımlarında, Maarif Vakfının eğitimde yaptığı işi gerçekleştirmek üzere kurduk. Bu merkezlerimizi daha canlı, daha etkin hale getirmeliyiz. Diğer taraftan yurtdışındaki kültürel varlıklarımızın korunması için önemli mesafeler aldık. Geniş bir alanda ata yadigarı eserlere sahip çıktık. Bunlar çok önemli çok kıymetli eserlerdir. Ama önümüzde çok büyük ve hayati işler olduğunun da farkındayız.
SİNEMADA REKOR KIRDIK
Sinema seycisi sayısı 23,5 milyondan 58 milyonun üzerine çıktı. Yerli filimlerde 31 milyon ile tarihimizin rekorunu kırdık.
SOSYAL MEDYA UYARISI: İZİN VEREMEYİZ
Balkanlardan Orta Asya'ya kadar geniş bir alanda ata yadigarı eserlere sahip çıktık. Bütün bunlar çok önemli hizmetlerdir fakat önümüzde yapmamız gereken hayati işler olduğunun farkındayız.Kültür faaliyetleri adı altında niteliksiz etkinlikler konusunda dikkatli olmalıyız. Çağığımızın en büyük sorunlarından biri kültürel sığlaşmadır. Televizyonların, internetin özellikle sosyal medyanın kültürümüzü adeta yiyip bitirmesine izin veremeyiz.Niteliksiz, milli olmayan etkinlikler konusunda dikkatli olmalıyız. Çağımızın en büyük sorunlarından biri kültürel sığlaşmadır. Günlük işlerle kültür ve medeniyet inşa edilemez. Kalıcı ve uzun vadeli işlere yoğunlaşmalıyız. Kültürün her alanında birikimimizi sahiplenecek çalışmaları ön plana çıkarmalıyız. Televizyon, internet ve sosyal medyanın kültürümüzü yiyip bitirmesine göz yumamayız. Bu imkanları kendi kültürümüzü yeni kuşaklara aktarma konusunda yeni yollar aktarmalıyız
İrfandan yoksun bir kültür hamallıktan başka bir şey değildir. Ahlaktan yoksun bir kültür anlayışı bizi yozlaşmaya götürür. Sanat ve kültürün amacı insanı akli ve ahlaki kemale ulaştırmaktır. Siyasi iktidar seçimle sandıkla olunabilir ama kültür iktidarı için çok daha farklı bir çalışmaya ihtiyacımız var.
TORUNUM DİRİLİŞ DİZİSİNİ TEKRAR TEKRAR SEYREDİYORSA...
Bu imkanların kendi kültürümüzü yeni kuşaklara aktarma konsunda etkin bir şekilde kullanmanın yollarını aramalıyız. Nasıl geçmişte Osmancı, Kuruluş dizisi çok önemli bir işlev görmüşse günümüzde de Diriliş Ertuğrul dizisi ülkemizin içinde ve dışında ilgiyle takip ediliyor. Eğer benim 6-7 yaşındaki, 13-14 yaşındaki torunum tekrarını da izliyorsa demek ki bunu kazanmışız.( Milliyet)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.