Koronavirüs mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar
Foto: Arşiv
TİGRİS HABER - Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 41 bin 112 test yapıldı, 1248 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 22 hasta vefat etti, 1312 kişi iyileşti.
Toplam test sayısı 2 milyon 904 bin 744, vaka sayısı 186 bin 493, vefat sayısı 4 bin 927 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 781, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 318, toplam iyileşen hasta sayısı da 158 bin 828 oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, "Son günlerde vaka sayılarımızın arttığı illerden bazılarında yoğun bakım hasta sayıları: Diyarbakır'da 30, Kayseri'de 41, Batman'da 22, Bursa'da 46. İyileşen hasta sayımız bugün de yeni vaka sayımızın üstünde. Tedbirlerle aradaki farkı giderek açmalıyız." ifadelerini kullandı.
"Salgın sürecini, örnek bir yönetimle göğüsledik"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kars Barajı Açılış Töreni'ne video konferansla katıldı.
Erdoğan, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi yolunda katettiği mesafenin en somut sonuçlarının koronavirüs salgını döneminde hep birlikte görülme imkanının olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldığı salgın sürecini, hem sağlık altyapımızla hem gıda ve temizlik tedarik zincirimizle hem de kamu güvenliği bakımından örnek bir yönetimle göğüsledik. Bu tablo, Türkiye'nin son 18 yılda sağlık yanında eğitimden adalete, güvenlikten sosyal desteklere, ulaşımdan tarıma, enerjiden sanayiye her alanda geldiği seviyenin işaretidir. Salgın sonrası yeniden şekillenecek küresel, siyasi ve ekonomik düzende hedeflediğimiz yere ulaşmamızda bu altyapı hayati öneme sahiptir. Ülkemizi bu seviyeye getirmek için 18 yıldır gece gündüz demeden çalıştık, çabaladık."
Büyüdükçe, güçlendikçe Türkiye'ye yönelik saldırıların ve Türkiye'nin önünü kesmek için yapılan girişimlerin arttığını söyleyen Erdoğan, Ağustos 2018'de ekonominin döviz spekülasyonu üzerine kurulu saldırıya daha maruz kaldığını, yine sanayicisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle, ihracatçısıyla çok çalıştıklarını ve 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6'lık büyüme oranına ulaştıklarını ifade etti.
Erdoğan, şunları kaydetti:
"2020'nin ilk çeyreğinde mart ayının önemli bir kısmını salgınla mücadeleyle geçirmemize rağmen yüzde 4,5'luk büyüme oranı elde ettik. Eğer mart ayında salgının hiç etkisi olmasaydı 1 veya 1,5 puan daha yüksek büyüme oranı elde edebilirdik. Tüm bu yaşadıklarımız, Türkiye ekonomisine, olumsuzluklara ve badirelere karşı bağışıklık kazandırdı. Hamdolsun her saldırıdan daha fazla tecrübe ve daha fazla güç elde ederek çıkmayı başardık."
"Salgın riski ortadan kalkmış değil"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açılışta yaptığı konuşmada, etkisini çok belirgin olarak hissettikleri sağlık sisteminin gücüne güç katacak bir adımı daha attıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği hedef doğrultusunda sağlıkta Türkiye'nin çağ atladığı bir dönemin yaşandığını belirten Koca, Erdoğan'ın sağlığa verdiği önem ve sürekli desteğiyle bu gururu yaşamalarına vesile olduğunu dile getirdi.
Bütün dünyayı aynı gündemde birleştiren Kovid-19 salgınının sağlığa yapılan yatırımların ne kadar yerinde olduğunu ve neden kalkınmanın merkezinde olması gerektiğini her zamankinden daha fazla gösterdiğini vurgulayan Koca, güçlü bir sağlık sistemine, gelişmiş bir altyapıya ve fedakarlıktan çekinmeyen yetkin bir sağlık ordusuna böyle zamanlarda daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi.
İnsanlara iki mesaj vermek istediğini ifade eden Koca, "Birincisi, salgın riski ortadan kalkmış değil. Normalleşme, mücadeleden geri adım atmak anlamına gelmemelidir. İkincisi ise kontrollü sosyal hayat. Maske ve mesafe kuralına uymalı, el temizliğine her zamankinden fazla önem vermeliyiz. Tedbirlere uyarsak tehdit ortadan kalkacak. Çok değerli insanlarımızı bizden alan bu salgını, Allah'ın izniyle hep birlikte yeneceğiz." diye konuştu.
81 ilde LGS sessizliği
İçişleri Bakanlığının Kovid-19 tedbirleri kapsamında 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeyle, LGS kapsamındaki merkezi sınavlar ile 27-28 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın halk sağlığı açısından uygun koşullarda gerçekleştirilmesi amacıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, saat 09.00 itibarıyla başladı.
Uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında şehirlerin meydan, ana cadde ve sokaklarındaki yaya ile araç yoğunluğu en düşük seviyeye indi.
Şehirlerde maske ve eldivenle görev yapan polis ekipleri, sokağa çıkma kısıtlamasının ihlaline karşı belirli yerlerde uygulama noktaları oluşturdu ve caddelerdeki araçları durdurarak ateş ölçümü ile kimlik ve evrak kontrolü yaptı.
Huzurevleri, Babalar Günü'nde "dijital" ziyarete açık olacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarında normalleşme adımları kapsamında geçen hafta yeni tedbirlerin açıklandığını anımsattı.
Huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde 85 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan sakinlerin hizmet aldığına işaret eden Selçuk, "Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda kalan büyüklerimizin hepsi bizlere emanet. Onları korumak için tedbirli olmaya devam ediyoruz. Huzurevlerimiz, Babalar Günü'nde de dijital ziyarete açık olacak." ifadelerini kullandı.
Selçuk, huzurevlerinde ziyaret yasağının devam ettiğini, personelin de gerekli sağlık taramaları yapıldıktan sonra kuruluşa giriş çıkış yapabildiğini belirterek, virüs riski nedeniyle kuruluşlara hediye ve çiçek kabul edilmeyeceğini bildirdi.
"Büyüklerimizin yakınlarının ve ailelerinin, kuruluşlarımızda kalan yaşlılarımızı dijital ortamda görüntülü aramaları, onları yalnız bırakmamaları son derece önemli." mesajını veren Bakan Selçuk, huzurevlerinin ziyarete açılmasına ilişkin tarihin, süreç dikkate alınarak daha sonra belirleneceğini kaydetti. (AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.