'Kirli savaş ortamında sağlıktan söz edilemez'

'Kirli savaş ortamında sağlıktan söz edilemez'
"Sağlıkçılar barış istiyor" sloganıyla DTK Sağlık Meclisi bileşenleri, DİSK, TTB ve SES temsilcilerinden oluşan bir heyet, Silvan, Lice ve Varto'da incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

 

DİYARBAKIR -  Heyet üyeleri, savaş konseptiyle birlikte sağlık emekçileri üzerinde artan baskıları ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde sağlık emekçisi Eyüp Ergen'in keskin nişancılar tarafından katledilmesini değerlendirdi. 

KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, sağlık emekçilerine dönük saldırıların can yakıcı bir durum aldığının altını çizdi. Sağlık çalışanlarının eve gittiği sırada vurulduğunu, ambulansların dahi yaralıları alıp hastaneye götürmesine engel olunduğunu söyleyen Atasoy, "Kürdistan'daki saldırılar savaş etiğini bile yok sayılarak yürütülüyor. Sağlık emekçilerine yönelik saldırılar da bu çerçevede yapılıyor." dedi. 

'Özel hareket timleri hastaneleri basıyor'

Sağlık emekçilerinin meslekleri gereği olarak savaş karşıtı olduğunu vurgulayan Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Başkanı Bayazıt İlhan, savaş durumunda sağlık çalışanlarının çalışmalarını rahat bir ortamda yapmaları için imkanların sağlanması gerektiğini söyledi. İlhan, Cizre, Silopi, Lice, Varto, Şırnak, Hakkari ve Yüksekova'da sağlık çalışanlarına dönük saldırılar olduğunu söyleyen İlhan, özel harekat timlerinin hastaneleri basıp, sağlık çalışanları tehdit ettiğini, görevlerini yapmalarını engellediğini ifade etti. İlhan, şunları kaydetti: "Sağlık çalışanları öldürülüyor, ambulanslar engelleniyor, yaralılar hastaneye taşınamıyor. Bunlar savaş durumunda bile kabul edilemez. " 

'Özgürlüğün olmadığı ortamda sağlıktan bahsedilemez'

SES Genel Eşbaşkanı Gönül Erden ise, AKP'nin sivillere dönük katliam ve sağlık çalışanlara dönük saldırılarını artırdığını belirterek, "Yurttaşlara dönük yapılanlar katliamdır. Bu savaşa karşı barışın tarafında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Özgürlüğün olmadığı bir ortamda sağlıktan bahsedilemez. Sağlıklı olma hali özgür olma halidir. Toplumsal barışını toplumsal sağlıkla bağlantılı olduğunu biliyoruz" diye konuştu. Yürütülen savaşla sivil insanlar katledilirken, sağlık çalışanlarına dönük saldırılarla da halkların cezalandırıldığını dile getiren Erden, sağlık ve özgürlük mücadelesini büyüteceklerini kaydetti.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.