‘Kavakçılık istihdam alanı olabilir’
Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Doğu ve Güneydoğu Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (DOGAD) Başkanı Mehmet Namet Anık; birçok alanda kullanılan ve diğer ağaç türlerine göre daha kısa sürede yetişen kavak ağacının depremden etkilenerek köylerine dönmek zorunda kalanlar için iyi bir istihdam alanı olacağını söyledi.
“Genelde orman ağaçlarının işlenebilecek duruma gelmesi için 100-150 yıl gibi uzun bir zamanın geçmesine rağmen kavak ağacının 10-12 yılda ekonomik geri dönüşümü oluyor” değerlendirmesi yapan DOGAD Başkanı Anık, kısa sürede ekonomik geri dönüşümünden dolayı kavakçılığın depremde köylerine geri dönüş yapanların istihdamı için ekonomik çözüm olacağını söyledi.
Ekonomik getirisi kısa sürede olan ve fazla emek gerektirmeyen bir ürün
DOGAD Başkanı Anık; “10-12 yıl gibi kısa bir zaman diliminde ekonomik geri dönüşü olan bu ürün; 6 Şubat Maraş merkezli depremde köylerine geri dönmek zorunda kalan depremzedelerin istihdamına katkı sunabilir.” Diyerek bu işin teşfik edici olması açısından da; diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi, kavakçılığın da tarım desteği kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Anık ayrıca; “Kavak yetiştiriciliğinde son dönemde geliştirilen melez çeşitleri var. Dedelerimizin ürettikleri 15 -20 senede yetişirken bu melez kavaklar 8-10 yıl arasında yetiştiği için daha hızlı bir kazanca dönüşme potansiyeli vardır. Dikildiği zaman sadece 3-4 aylık sulandığını, fazla bir işçilik ve emeğe de ihtiyaç duyulmadığını dolayısıyla onlar için bir gelir kaynağına kavuşacaklardır.”
“Ayrıca; kısa sürede yetişen kavağın ekonomik katkısının yanında, gün geçtikçe yok olan ormanlarımız için de bir nefes alma imkânı sağlayacak ve doğal dengenin korunmasında bir katkısı da olacaktır.” Dedi.
Kavak sanayi için önemli kalemlerden biridir
Ekonomideki yerinin fazla bilinmediğine de dikkati çeken DOGAD Başkanı Anık, “Özellikle inşaat sanayinde, sunta, MDF, kontra plak, meyve kasaları üretiminde, sanayi de pleywood imalatında da kullanılan ana kalemlerden bir tanesidir. Katı atık malzeme olarak enerji elde etmede kullanılmaktadır. Dolayısıyla A’dan Z ye hiçbir şeyi çöpe gitmeyen, artığı olmayan bir kalemdir. Sanayi için olmazsa olmaz kalemlerden bir tanesidir. Ama maalesef biz bunun öneminin yeterince bilincinde değiliz. Üretimi, üreticileri destekleyecek programlarımız yetersiz. Bu durumun acilen ele alınmasında fayda vardır” diye düşünce ve önerilerini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.