karar verildi: Yıkılıyor

karar verildi: Yıkılıyor
Esnafa: 'Paranızı ödedikten sonra iş yerini boşaltın' tebligatı

İlyas AKENGİN/ÖZEL

stad3.jpgstad4.jpgstad-belge-(1).jpgstad-belge-(2).jpgstad-belge-(3).jpg

Diyarbakır'da 24 Aralık tarihinde oynanacak Amedspor- Galatasaray maçı öncesinde yaşanan stat krizi devam ederken, Tigris Haber Gazetesi, stadyumun yıkılması için Valilik tarafından esnafa gönderilen 'yıkım' tebligatlarına ulaştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Valiliğe gönderilen yazıda "Atatürk stadyumu üzerindeki tesislerin ivedi bir şekilde tahliyesi gerekmektedir " denildi

TMMOB: BELEDİYE REFERANDUM YAPACAKTI

Projenin iptali için TMMOB'un açmış olduğu dava ise Danıştay tarafından reddedildi. Geri dönüşü olmayan bir sürece girildiğini belirten Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Merthan Anık, "Halk sahiplenmeden proje durmaz. Belediye seçimlerden önce referandum sözü vermişti ancak onlardan da ses seda yok" dedi. Gelen yıkım tebligatları ile şoka giren stadyum altındaki yaklaşık 70 iş yeri sahibi ise masraflarının karşılanmaması durumunda iş yerlerini boşaltmayacaklarını söyledi.

Diyarbakır'da Atatürk Stadyumunun yıkılarak yerine AVM yapılması planlanan proje ile ilgili tartışmalar devam ederken, Gençlik ve Spor Bakanlığı Diyarbakır Valiliğine bir yazı yazarak, stadyum altında bulunan yaklaşık 70 iş yerine tebligat göndererek iş yerlerinin boşaltılmasını istedi. Gelen tebligatlarla şoka giren onlarca esnaf yıkımın iptali ve zararlarının karşılanması için dava açtı.  Bu arada projenin iptali için Mimarlar Odasının açtığı dava ise Danıştay tarafından reddedildi. Esnafların ve Belediyenin açmış olduğu dava süreci devam ederken, bakanlıktan yetki alan TOKİ'nin kısa süre sonra yıkım işlerine başlayacağı öğrenildi. 

Kentte maçın nerede ve ne zaman oynanacağı tartışmaları sürerken, Tigris Haber Gazetesi, stadyumun boşaltılması ile ilgili esnafa gönderilen tebligata ulaştı.

25 BİN KİŞİLİK STAD YAPILACAK, MEVCUT YERİ BOŞALTIN

Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk imzası ile geçtiğimiz aylarda Diyarbakır Valiliğine gönderilen yazıda, "Toplu Konut İdarisi Başkanlığının ilgili yazıları ile üzerinde Diyarbakır Atatürk Stadyumunun da yer aldığı, Yenişehir Mahallesi, 123 ada, 1 parsel nolu taşınmaz üzerindeki tesislerin ivedi olarak tahliyesi talep edilmektedir. Genel Müdürlüğümüz, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan 30.12.2011 tarihli protokol kapsamında, 123 ada, 1 parsel nolu taşınmazın TOKİ'ye devri karşılığında Diyarbakır'da 25.000 seyircili stadyum ve ihtiyaç duyulan diğer tesislerin TOKİ marifetiyle yaptırılması kararlaştırılmıştır. Bahse konu taşınmazın TOKİ adına tapu devri gerçekleşmiş olup, 27.05.2013 tarihli ve 5794 sayılı yazılı ile taşınmazın fiilen TOKİ'ye devredilebileceği bildirilmiştir. Taşınmaz üzerindeki tesislerin ivedi olarak tahliyelerinin sağlanması ve yeni tesisler yapılıncaya kadar sportif faaliyetler için ilçelerdeki alternatif tesislerin kullanılsın" yazısı gönderdi.

ÖNCE PARANIZI ÖDEYİN SONRA ÇIKIN

Bu yazı üzerine Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Demir'in imzası ile stadyum altındaki iş yeri sahiplerine ise şu yazıyı gönderildi, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığının üzerinde Atatürk Stadyumunun yer aldığı 123 ada, 1 parsel nolu taşınmazın üzerindeki tesislerin ivedi bir şekilde tahliyesi talep edilmektedir. Adınıza tahsisli yerin ivedilikle boşaltılıp, önceki dönemden kalan borçlarınızın aşağıda yazılı Müdürlüğümüz hesabına yatırılması gerekir"

 

DANIŞTAY TMMOB'UN DAVASINI REDDETTİ

Stadyum ile ilgili geri dönüşü olmayan bir sürece girildiğini belirten Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Merthan Anık, "Diyarbakır stadyumunun bulunduğu alan kentin nefes koridoru görevini görüyordu. 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile ticari ve konut alanı olarak ilan ederek, stadyumun tahliye edilmesini istendi. Stadyum yerini ilk etapta dini tesis, sonra ise ticari alan olarak yapmak istediler. Ancak TMMOB, planın iptali için dava açtı. Açtığımız dava Danıştay tarafından ret edildi. Ardından ise Büyükşehir Belediyesi dava açtı. Belediyenin açtığı dava ile ilgili yasal süreç devam ediyor" dedi

BELEDİYEYE ELEŞTİRİ

Stadyum yerinin yıkılması taraftarı olmadıklarını kaydeden Anık, "Konu ilk gündeme geldiği zaman belediye açıklama yapmış ve oranın AVM olmasını istemediklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra bu alan belediyenin gündemlerinden düştü. Ancak bu alanla ilgili farklı bir kararın çıkacağını düşünmüyoruz. Bir süre sonra yıkıma başlayacaklar. Çünkü TOKİ, Bakanlık üzerinden bir çok işini hal etti. Ne yazık ki bu alanda rant alanına çevrilecek. Stadyum yerinin yıkılmaması için yasal bir engel yok. Esnafların mağduriyeti karşılanırsa yıkıma başlayacaklar. Mahkeme süreçlerinden bir sonuç elde edileceğini düşünmüyorum. Artık geri dönüşü olmayan bir sürece girildi. Bunun engellenmesinin tek yolu yerel dinamiklerin sesini yükseltmesi ve halkın sahiplenmesinden geçer. Halkın karşı çıkması gerekir. Belediye seçimden sonra referandum yapılacağını söylemişti ama o günden bugüne belediyeden ses seda yok. Biz dava açıyoruz ama sonuç alamıyoruz. Toplumsal bir muhalefet olmazsa önce burası yıkılır ardından Dicle Vadisi ile DSİ projeleri hayata geçer. Bu nedenle toplumsal muhalefet önemli yoksa her taraf talan edilecek" dedi.

ESNAF ZARARLARIMIZ KARŞILANSIN

Stadyum altında 20 yıldan buyana oto elektrik işi ile uğraşan Mustafa Kaya adlı esnaf, "Yıllardır stadyum altında esnaflık yapıyorum. Burası eskiden çok kötüydü, masraf edip bu hale soktuk. Bizim tek isteğimiz yaptığımız masrafların ücretini versinler sonra ne yapıyorlarsa yapsınlar" dedi.

8 yıllık esnaf Ali İhsan Hanazay ise, "Bizler buranın yıkımından yana değiliz. Çünkü yıllardır buradayız ve bir düzenimiz var. Bu bölgeyi mahalli liglere bıraksınlar. Esnafın mağduriyeti tespit edilmeden ve buradaki zararlar tazmin edilmeden yıkılmasına karşıyız" diye konuştu.

MAÇIN NEREDE OYNANACAĞI BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Diyarbakırspor'un 2009-2010 sezonunda Süper Lig'den düşmesinin ardından Galatasaray'ın 5 sezon sonra Diyarbakır'a gelişi heyecana neden olurken, kentte yaşanan stat sorunu düşündürmeye devam ediyor. Amedspor- Galatasaray maçı öncesinde Atatürk Stadı'nda seyirci kapasitesi sorunu yaşandı. İl Spor Güvenlik Kurulu, 'deprem ve çökme riski' olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Atatürk Stadı'nın seyirci kapasitesini 13 binden, 4 bin 600'e indirerek deplasman takımı için ayrılan bölümü kapattı. Yaşanan belirsizlikler nedeniyle maç biletleri de satışa çıkartılamıyor.  Belirsizlikler nedeniyle 24 Aralık Çarşamba günü oynanması planlanan Amedspor -Galatasaray maçının nerede oynanacağı düşündürüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.