Karakola hindi götüren 3 köylü 20 yıldır kayıp

Karakola hindi götüren 3 köylü 20 yıldır kayıp
ŞIRNAK - Katledilen ve kaybedilen yakınları için adalet arayışlarını sürdüren Dayikên Şemiyê, 1995 yılında Jandarma Karakolu yılbaşı hindisi götüren ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Doruklu (Xezayê) köyü muhtarı Mehmet Fındık, Ömer Fındık ve Öme

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dayikên Şemiyê (Cumartesi anneleri) ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın" şiarıyla her hafta gerçekleştirdikleri eylemlerinin 347'incisini gerçekleştirdi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kayıp yakınları katledilen ve gözaltın kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak, "Kayıplar Albümü" pankartını açıldı. Her hafta bir kayıp hikâyesinin paylaşıldığı eylemde bu hafta da 1995 yılında Silopi Jandarma Komutanlığı'na yılbaşı akşamı hindi götüren ve kendisinden bir daha haber alınamayan Doruklu (Xezayê) köyü muhtarı Mehmet Fındık, kardeşi Ömer Fındık ve kuzenleri Ömer Kartal'ın kaybediliş hikâyesi anlatıldı. 


Hikayeyi anlatan İHD üyesi Abdulkerim Pusat, "Doruklu Köyü muhtarını Mehmet Fındık'ın Silopi Jandarma Komutanlığı'ndan yılbaşı akşamı için kendilerine hindi getirmeleri istemesi üzerine muhtar Fındık, yanına kardeşi Ömer Fındık ve kuzeni Ömer Kartal'ı alarak hindileri arabayla Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü. Ancak o günden bir daha kendilerinde haber alınamadı" dedi. 

'Emniyet elektrikleri keserek köylülere ateş açmaya başladı'

Karakola giden 3 kişinin eve gelmeyince köylülerle 3 araçla Jandarma Komutanlığı'na gittiğini anlatan Pusat, jandarmadan yetkililerin söz konusu 3 kişinin hindileri bırakıp emniyette gittiğini iddia ettiğini dile getirerek, "Jandarma 'hindileri bırakıp emniyete gittiler' dedi. Yakınlarının emniyete olmadığını cevabını alan köylüler, köydeki akrabalarının gelmesiyle Emniyet Müdürlüğü önünde toplanmaya başladı. 'Yakınlarımızı almadan buradan gitmeyiz' diyen köylülere ateş açmaya başlandı. Dağılmak zorunda kalan köylüler bir daha yakınlarında haber alamadılar" diye belirtti. 

'Failler belli ama haklarında takipsizlik kararı verildi'

Köylülere ait aracın ertesi gün emniyetin 400 metre ilerisinde bulunduğunu belirten Pusat, "Araçta sürtünme izleri vardı. Bu izlere emniyetin kapısının buyası bulaşmıştı. Failler açık, belli, kimler tarafından kaybedildikleri açıkça ortada. Ailelerin üzerinde davacı oldukları olaydan sorumlu olan kişiler geçtiğimiz ay haklarında takipsizlik kararı veridi" diye konuştu. (diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.