Kara Deliklerin Gelişimi ve Çevresi Gözlemlendi

Kara Deliklerin Gelişimi ve Çevresi Gözlemlendi
Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından başlatılan "X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu" (XRISM), kara deliklerin nasıl geliştiğine ve etraflarındaki maddelere dair önemli veriler sundu.

TİGRİS HABER - Space.com’un haberine göre, XRISM projesi, galaksilerin hızını ve yapısını incelemek amacıyla gerçekleştirilen ilk gözlemlerle dikkat çekiyor.

Dünyadan yaklaşık 62 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan bir kara delik, XRISM sayesinde daha önce hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde incelendi. Bu kara deliğin, Güneş'ten 30 milyon kat daha fazla kütleye sahip olduğu ve çevresine büyük bir yer çekimi etkisi yarattığı belirtildi. Ayrıca, bu inceleme sırasında büyük bir yıldızın "ölümüne" işaret eden süpernova kalıntılarının dinamikleri de gözlemlendi.

Yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaktaki "N132D" adlı süpernova kalıntılarında ve kara delikte, plazmanın baskın etmen olduğu tespit edildi. XRISM’in plazmanın yaydığı yüksek enerjili X-ray ışınlarını gözlemlemek için ideal bir araç olduğu, astronomların evrenin en güçlü ve türbülanslı bölgeleri hakkında yeni bir anlayış geliştirmesine olanak tanıdığı ifade edildi.

XRISM araştırmacılarından Matteo Guainazzi, yeni gözlemlerin kara deliklerin çevresindeki madde ile ilişkisini anlamanın yanı sıra büyük kütleli yıldızların yaşam döngüsüne dair önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Guainazzi, bu misyonun yüksek enerjili evreni keşfetme konusundaki olağanüstü yeteneklerini sergilediğini vurguladı.

Bu yeni araştırma, kara deliklerin ve süpernovaların evrende nasıl etkileşimde bulunduğuna dair anlayışımızı derinleştirecek ve uzay bilimlerindeki gelişmelere katkı sağlayacaktır.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.