Kadın Meclisi sözcüsünü seçti

Kadın Meclisi sözcüsünü seçti
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 48 kişilik Kadın Meclisi Dönem Sözcüsünü seçti. DTSO Kadın Meclisi’nin ilk dönem sözcüsü Sevim Vural oldu.Tigris Haber konuşan Vural, karar organlarında kadınların erkeklerle birlikte çalışmasını hedeflediklerini söyledi.

Tigris Haber - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 48 kişilik Kadın Meclisi dün gerçekleştirdiği ilk toplantısının ardından 9 kişilik yürütme kurlu içinde divan sözcüsünü seçti.

kmsv-(5)-001.jpg

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi, ilk meclis toplantısında yürütme kurulunu oluştururken, toplantının ardından yürütme sözcüsünü seçti. Kadınların yatay örgütlenme ve çoklu temsiliyet esası üzerinden DTSO Kadın Meclisi’nin ilk dönem sözcüsü Sevim Vural oldu.

Başkanlık yarışı yerine dönüşümlü sözcülükle işbirliği ve dayanışmayı öne çıkaran Kadın Meclisi, bir yıllığına Sevim Vural’ı dönem sözcüsünü seçti. Sevim Vural, ilk değerlendirmesini Tigris Habere yaptı.

whatsapp-image-2019-05-24-at-4.56.44-pm.jpeg

“Karar organlarında kadın erkek birlikte çalışmayı hedeflemekteyiz”

Vural, şöyle konuştu: “Kadın meclisi ülke genelinde tüm diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmak üzere aktif, karar alıcı ve yetkili kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmek amacıya kendi bünyesinde kadın meclisi kurarak yeni bir kurumsallaşmaya gitmiş ve Türkiye de bir ilke imza atmıştır.

Bu anlamda çalışmalarımız, amaçlarımız doğrultusunda ve kadın - erkek eşitlikçi bakış açısıyla ekonomik alanda emek veren kadınların emeğini görünür kılıp güçlendirmenin yanısıra karar alma mekanizmalarına katılımını destekleme ekseninde olacaktır. Yerelde ve genelde kalkınma ve istihdam temelli çalışma yürüten tüm kurumlarla işbirliği halinde olacağız. Kadınların kendi bünyesinde güçlenip karar organlarında kadın erkek birlikte çalışmayı hedeflemekteyiz.

Kadın Meclisi DTSO açısından gerçekleştirilmiş bir seçim vaadi olup, başından beri fikre sahip çıkıp destek veren başkan Mehmet kaya ya, yönetim kuruluna ve tüm meclise, kuruluş aşamasında desteği ve emeği ile bizlere güç veren başta DİSİAD olmak üzere yereldeki tüm STK’lara yönetim kurulumuz adına teşekkür ederim.

Meclisimiz üye arkadaşlarımız açısından, kadının emeği ve istihdamını güçlendirme, görünür kılma, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yapılmış çalışmaların ürünüdür. Bu anlamda ürünün fikrinin ortaya çıkması, proje aşamasına getirilmesi, olgunlaşması ve sonuçlanması açısından özveri ile emeğini ortaya koyan arkadaşlarımız Nevin İl, Meral Özdemir, Meryem Özdemir ve Nurten Muhsinoğlu’ na teşekkür ederiz.”

DTSO Kadın Meclisi kurucu üyesi Nevin İl, kadınlar arasında dönüşümlü sözcülüğünün kadın örgütlenmesi açısından önemine değinen bir konuşma yaptı.  

kmsv-(1).jpg

Kadınlar arasında yarış değil dayanışma

Kadın Meclisi’nde Dönem Sözcülüğünün neden benimsendiği üzerine görüşlerini paylaşan kurucu üye İl, dünyadaki kadın örgütlenmelerini incelediklerine vurgu yaparak, “ Yaptığımız incelemede yatay örgütlenme ve yatay temsiliyetin çok önemli ve etkili olduğunu gördük. İktisat Kongresi mesela kadınlar için çok önemli yapılardan biriydi. İktisat Kongresindeki yatay örgütlenmeyi uzun süre inceledik. Hedeflerimizden biri olan odaların yönetim ve meclislerinde kadınların çok fazla sayıda yer alması için bir fırsat olduğunu düşündük. Kadınlar olarak yönetimde fırsat eşitliğine çok fazla sahip olmadığımız için birçok sıkıntı yaşadık ve halen de yaşıyoruz. Bu anlamda bunun bir fırsat olduğunu ve oda içinde yenilikçi bir bakış açısı, yenilikçi bir örgütlenme tarzı olduğunu düşündük. Tek temsiliyette kadınlar arasında bir yarışa dönüştürmektense, dönüşümlü sözcülükle işbirliği ve dayanışma içerisinde örgütlülüğümüzü daha güçlü kılacağını düşündük. Uzun süren tartışmalar sonucunda bu karara vardık. En son kadın STK’ların katıldığı bir toplantıda da bu mesele bütün yönleriyle ele alındı. Bazı itirazlar olduysa da çoğunluk dönüşümlü temsiliyetten yana tavır geliştirdi.” diye konuştu.

“Dönüşümlü temsiliyetin faydasını gelecekte göreceğiz”

 Dönüşümlü temsiliyetin tüm kadın kurtuluş mücadelelerinde tartışılan bir mesele olduğuna ve denen tüm yapılarda da başarıya ulaştığına vurgu yapan İl, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dönüşümlü temsiliyeti çok anlamlı buluyoruz ve her bir arkadaşımızın gelişiminde katkı sunacağı ve yönetici kurullara katılmalarında basamak olacağı kanaatindeyiz. Tek başına yönetimde yer almak inanın hiç iyi bir şey değil. Özellikle erkeklerle karma yapılarda çalışma yapmak sanıldığı kadar kolay değil, çok zor. Bir sorunu gündeme getirmek, kabulünü sağlamak alabildiğine zor. Eşit temsiliyetin, dönüşümlü sözcülüğün gelecekte oda yönetimlerine, birimlerine, meclislerine, meslek komitelerine yansıyabileceğini ümit ediyoruz. Dönüşümlü temsiliyetin çok faydalı olduğunu gelecekte hep birlikte göreceğiz. Her bir dönemde bir dönem sözcüsü ve iki yardımcısıyla beraber dört dönemde birçok arkadaşımızın deneyim kazanma noktasında iyi bir fırsat yakalayacağını düşünüyoruz. Tahminim, üç yıl sonraki Ticaret Odası seçimlerinde en az yüzde 30 kadın kotasını yakalayabileceğimiz yönünde. Bütün meslek komitelerinde görünür olacağız, bir fiil yer alacağız ve çalışmaları yürüteceğiz. Kendi sorunlarımızı dile getirmekten tutun da alandaki Pazar sorununa kadar ulaşamadığımız hedef kitlemize ulaşma noktasında başarılı olacağımızı düşünüyorum. Çünkü bu seçimler sahada kazanılıyor, odalarda kazanılmıyor. Basın Yayın Komisyonlarıyla, Girişimcilik Komisyonlarıyla, Örgütlenme Komisyonlarıyla bizzat sahada olacağız. Şuan Ticaret Odasının yaklaşık 16 bin üyesi var ve bizim onlara ulaşma şansımız olacak. Üç yıl sonra seçim zamanı geldiğinde herkes bizi tanıyabilecek. Her bir arkadaşımızın bulunduğu alanda sözcü niteliğine kavuşmasını istiyoruz. Çoklu temsiliyetten kastımız budur.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.