İsmail Beşikçi serbest bırakıldı
Yazar İsmail Beşikci bugün gözaltına alındı. TEM’e götürülerek ifadesi alınan Beşikci’nin savcılığa çıkarıldı. Burada da ifadesi alınan Beşikci daha sonra serbest bırakıldı. İsmail Beşikci’nin kendi adına açılan bir Twitter hesabından yapılan paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor.
İSMAİL BEŞİKCİ KİMDİR?
İsmail Beşikci, 7 Ocak 1939’da Çorum’un İskilip ilçesinde doğdu, 1958 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kaydını yaptırdı. 1962 yılında mezun oldu. 1964 yılı sonlarında Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1965’te doktora tezini “Doğuda Değişim ve Yapısal Sorunlar/ Göçebe Alikan Aşireti” üzerine hazırladı. Tez kabul edilerek doktor unvanını aldı. 20 Temmuz 1970’de Atatürk Üniversitesi’ndeki görevine son verildi. 19 Haziran 1971’de Diyarbakır’da tutuklandı. Böylece İsmail Beşikci’nin yıllarca sürecek hapis ve yargılama süreçleri başlamış oldu. Beşikci, toplam 17 yıl iki ay sıkıyönetim tutukevlerinde ve farklı cezaevlerinde kaldı.
Ağırlıklı olarak Kürt toplum yapısı üzerine eserler veren İsmail Beşikci, resmi ideolojinin genel olarak bilime, özel olarak da Kürt toplumuna yönelik propaganda ve uygulamalarına karşı, bilim yöntemi ile eleştiriler yöneltti. Kürt sorununa duyarsız kalan ve egemen güçlerin ağzıyla konuşan “akademik” çevreleri resmi ideolojiye tabi oldukları, bu nedenle bilimden, bilimsel etikten uzaklaştıkları için eleştirdi. Bir ulus olarak Kürtlerin, Kürtçe’nin ve Kürdistan’ın var olduğu gerçeğini her platformda dile getirdi ve savundu.
Beşikci çoğunluğu Kürt toplumuna ve sorunlarına yönelik olmak üzere toplam 40 eser kaleme aldı ve değişik konulara ilişkin çok sayıda makale yazdı.
17 YIL CEZAEVİNDE KALDI
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde sosyoloji asistanı iken aynı bölümde sosyoloji doçenti olan Orhan Türkdoğan tarafından, Marksist propaganda ve bölgecilik yaptığı gerekçesiyle ihbar edilen Dr. İsmail Beşikci, 12 Mart 1971 döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve üniversite ile ilişiği kesildi. 1974 affıyla cezaevinden çıkan Beşikçi, daha sonra Kürt sorununu işleyen düşüncelerinden ötürü yargılandı.
Beşikci, sekiz kez cezaevine girip çıktı ve yaşamının 17 yılını cezaevinde geçirdi. 12 Eylül askeri darbesinden önce 1979’da cezaevine giren Beşikçi 1987’de serbest bırakıldı, ancak davalardan giydiği hükümlerle 1999’a kadar tutuklu kaldı. 1999 yılında yapılan sınırlı yasal düzenleme sonucu tahliye olduğunda hakkında toplam 100 yıl hapis ve 10 milyar lira para cezası verildi. İsmail Beşikci’nin yayımlanan 36 kitabından 32’si Türkiye’de yasaklandı. Atatürk Üniversitesi’nde asistanlığı döneminde doktora tezi olarak hazırladığı “Alikan Aşireti Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme”, alanında Türkiye’de yapılmış önemli sosyolojik bilimsel çalışmalardan biri olarak gösterilir. Beşikci “Sarı Hoca” lakabıyla da tanınmaktadır.
İsmail Beşikci; Kürdistan Federal Devleti tarafından verilen Mele Mustafa Barzani Nişanı (2013), Uluslararası Hrant Dink Vakfı Düşünce Özgürlüğü Ödülü (2012) aldı. İsmail Beşikci’nin 40 kitabı olup, bazı kitapları farklı dillere çevrilip yayımlanmıştır. Halen yazıları çeşitli yayınlarda ve internet ortamında yayımlanan Beşikci, 2012 yılında kuruluşunu tamamlayan İsmail Beşikci Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi ve onursal başkanıdır. Kaynak: Duvar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.