İSİG raporu: Diyarbakır, işçi ölümlerinde 10. sırada

İSİG raporu: Diyarbakır, işçi ölümlerinde 10. sırada
İSİG tarafından hazırlanan rapora göre salgının ikinci yılında en 1400 işçi hayatını kaybetti. Diyarbakır ise işçi ölümlerinde 10. sırada yer aldı.

TİGRİS HABER -  İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) salgının ikinci yılında en az 1400 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İşçi ölümlerinin önceki yıla göre artış gösterdiği raporda Diyarbakır, en fazla işçi ölümünün yaşandığı 10. il oldu.

İSİG Meclisi açıkladığı raporda şu ifadelere yer verdi:

“Raporlarımızda iş cinayetlerini belirtirken “en az” diyoruz çünkü kısıtlı bilgi kaynaklarımızla öğrenebildiklerimizi paylaşıyoruz. Covid-19 nedenli ölümlerde bu vurgunun altını iki kere çizmeliyiz çünkü bu ölümler devlet tarafından hiçbir şekilde açıklanmadı ve doğal olarak da kimlik bilgilerini öğrenmek oldukça zor. Bu yüzden raporlarımızda ana bilgi kaynağımız her zaman ulusal basın iken (özellikle ajanslar) bu sefer bilgi kaynaklarımızı özellikle sağlık meslek örgütü, sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın ve memleket dernekleri oluşturdu.

Buna bağlı olarak bir örnek verelim. Bugüne kadar sadece Covid-19 nedenli 16 tarım işçisi ve bir çiftçi ölümü tespit edebildik. Oysa diğer raporlarımızdaki ölümlerin ortalama yüzde 20’sini tarım işkolu oluşturur. Yine bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa Türkiye’de çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Yani Covid-19’a bağlı işçi ölümleri çok daha fazladır. Bizim tespit edebildiğimiz ölümlerin birkaç (5-6) katı daha işçi ölümünün olduğunu düşünebiliriz.

Diğer yandan Covid-19’a bağlı ölümlerin büyük bir çoğunluğunu işçi aileleri ve bir dönem evvelki işçi kuşağı olan emekliler oluşturuyor. Özellikle Omicron varyantı sonrası emekli işçilerin ölüm oranı daha da artmış durumda. Bu durum Covid-19’un bir işçi sınıfı (çalışan+emekli) hastalığı olduğunun en büyük göstergesi.

En çok sağlık emekçileri(514), eğitim emekçileri(218), büro çalışanları(114), belediye işçileri (118), güvenlik emekçileri(83) ve fabrika işçileri(125) –ki özellikle metal(36) ve tekstil(31) işçileri– arasında Covid-19 nedenli ölümlerin meydana geldiğini tespit ettik.”

Salgının ikinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 514 emekçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 450 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 118 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 83 işçi; Metal işkolunda 36 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 31 işçi; Taşımacılık işkolunda 29 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 23 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 18 emekçi; Tarım, Orman işkolunda 17 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 17 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 12 işçi; Enerji işkolunda 10 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 8 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 8 işçi; İletişim işkolunda 5 işçi; Gemi, Tersane işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 4 işçi; Madencilik işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; işkolu belirlenemeyen 6 işçi hayatını kaybetti.

Salgının ikinci yılında Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı:

268 ölüm İstanbul’da; 75 ölüm Ankara; 74 ölüm Kocaeli’nde; 61 ölüm İzmir’de; 53 ölüm Bursa’da; 42 ölüm Mersin’de; 40 ölüm Hatay’da; 38 ölüm Gaziantep’te; 36 ölüm Konya’da; 34’er ölüm Diyarbakır ve Kayseri’de; 30 ölüm Adana’da; 28’er ölüm Aydın ve Denizli’de; 27 ölüm Samsun’da; 26 ölüm Manisa’da; 25’er ölüm Sakarya ve Şanlıurfa’da; 18’er ölüm Antalya ve Trabzon’da; 17’şer ölüm Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya ve Tekirdağ’da; 16’şar ölüm Balıkesir ve Erzurum’da; 15 ölüm Zonguldak’ta; 13 ölüm Çorum’da; 12’şer ölüm Çanakkale, Eskişehir, Muğla ve Van’da; 11 ölüm Edirne’de; 10’ar ölüm Elazığ, Isparta ve Kırıkkale’de; 9’ar ölüm Giresun, Kütahya ve Nevşehir’de; 8’er ölüm Ağrı, Çankırı, Kastamonu, Kırklareli ve Ordu’da; 7’şer ölüm Afyon ve Bolu’da; 6’şar ölüm Amasya, Düzce, Mardin, Tokat ve Uşak’ta; 5’er ölüm Aksaray, Bingöl, Rize ve Sivas’ta; 4’er ölüm Adıyaman, Batman, Erzincan, Karabük ve Karaman’da; 3’er ölüm Bartın, Bilecik, Burdur, Gümüşhane, Iğdır, Kilis, Siirt, Tunceli ve Yalova’da; 2’şer ölüm Bayburt, Bitlis, Hakkari, Kırşehir, Niğde, Sinop ve Yozgat’ta; 1’er ölüm Ardahan, Artvin ve Kars’ta; 8 ölüm Yurtdışında meydana geldi. Muş ve Şırnak’ta Covid-19 nedenli işçi ölümü tespit edilemedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.