İki yeni Köstebek Türü Keşfedildi: İsimleri Hakkâri ve Tatvan
TİGRİS HABER - Bilim insanları Türkiye'de iki yeni köstebek türü keşfetti. DNA analizleri, keşfedilen türlerin diğer köstebeklerden farklı olduğunu doğrulandı. Hakkari ve Tatvan'da keşfedilen köstebekler dağlık bölgelerde yaşıyor. Yazın 50 dereceye varan sıcaklarda ve kışın metrelerce karın altında hayatta kalabilen köstebeklerin keşfedilmesini sağlayan çalışma, ABD'deki Indiana Üniversitesi, İngiltere'deki Plymouth Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütüldü.
AVRASYA KÖSTEBEĞİ TÜRLERİNİN SAYISI 18'E YÜKSELDİ
Daha önce yaklaşık 80 hayvan türünün tanımlanmasına katkı sunan Plymouth Üniversitesi'nden Prof David Bilton, "Günümüzde yeni memeli türleri bulmak çok nadirdir" ifadeleriyle keşfin önemine dikkat çekti. Dünya genelinde tanımlanmış sadece 6 bin 500 civarında memeli türü olduğunu ve buna kıyasla, bilinen yaklaşık 400 bin böcek türü olduğunu hatırlatan bilim insanı, "Çalışmamız, bu gibi durumlarda, çoğu insanın gezegeni paylaştığımız tüm türleri bildiğimizi varsayacağı memeliler gibi gruplarda bile biyolojik çeşitliliğin gerçek doğasını nasıl hafife alabileceğimizi vurgulamaktadır" dedi. Keşiflerle birlikte, bilinen Avrasya köstebeği türlerinin sayısı 16'dan 18'e yükselmiş oldu.
BİLİMSEL ADLARINI TATVAN VE HAKKARİ'DEN ALDILAR
Hakkari'de keşfedilen ve ayrı bir tür olarak kayıtlara geçen köstebeğin bilimsel adlandırması 'Talpa hakkariensis' olurken Bitlis'e bağlı Tatvan ilçesindeki tür, 1884'te tanımlanan bir tür olan Talpa davidiana'nın bir alt türü olarak sınıflandırıldı ve 'Talpa davidiana tatvanensis' diye adlandırıldı. (Kaynak halk TV)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.