İhtiyaç sahipleri üreterek kazanıyor

İhtiyaç sahipleri üreterek kazanıyor
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde başlatılan proje kapsamında ihtiyaç sahibi 16 aile kendilerine tahsis edilen tarlada sebze üretimi yapıyor.

 

 

Kaymakamlık, belediye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün ortak uyguladığı, biri şehit ailesi olmak üzere ihtiyaç sahibi 16 ailenin faydalandırıldığı proje "Bana balık verme, balık tutmayı öğret" sözünü hayata geçiriyor. 

Proje kapsamında ilçe merkezi yakınlarındaki 100 dönümlük arazi ile bir hayırseverin şehit ailesine tahsis ettiği 14 dönümlük arazi dar gelirli 16 aile için değerlendirildi.

Araziye, maliyeti söz konusu kurumlar tarafından karşılanan patlıcan, biber ve domates fideleri eken ihtiyaç sahibi aileler, ürettikleri sebzelerin gelirinin tamamını alıyor.

- "80 bin lira harcama yaptık"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Turgay Gülenç, ihtiyaç sahibi aileleri üretime yönlendiren projeden ailelerin büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Biri şehit ailesi 16 ailenin sermaye koymadan emek gücüyle gelir elde ettiğini vurgulayan Gülenç, ailelerin emeklerinin alın terinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Bismil'in tarımsal üretim açısından önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Gülenç, iş ve yardım talebinde bulunan vatandaşlara destek olmak için projeyi hazırladıklarını aktararak, şunları kaydetti: 

"Bu çerçevede kiralamış olduğumuz 100 dönümlük bir alan ile yine hayırsever bir vatandaşımızın şehit ailesine tahsis ettiği 14 dönümlük araziyi bu proje için değerlendirdik. Sebze üretimi için gerekli malzemeler için 80 bin lira harcama yaptık. Her türlü gideri üstlendik. Bu neleri kapsıyor? Örneğin tarlaların kirası, sürülmesi, gübresi, ilaçları ve sebze fidelerinin hepsini biz ödedik. Yararlanıcılar sadece emek gücünü kullandılar. Aileler satışını yaptıkları ürünlerden yaklaşık 40-50 bin lira gelir elde edecek."

 Kaymakam Gülenç, projeyi daha da büyütmeyi kararlaştırdıklarını dile getirerek, "Yararlanan aile sayısını artıracağız. Bu şekilde Bismil'de işsizliği ve yoksulluğu bir nebze de olsa azaltma konusunda çalışma yapmış olacağız." ifadesini kullandı.

- "Kazandığımız para bize kalıyor"

Arazide, çocuklarının yardımıyla sebze yetiştiren 8 çocuk babası 50 yaşındaki Mutlak Şut, işsiz olduğu için büyük sıkıntı yaşadığını anlattı. 

Gülenç'in yönlendirmesi sonucu sebze yetiştiriciliğine başladıklarını ifade eden Şut, şunları söyledi:

"İki bebeğimizin bezini almaya bile gücüm yetmiyordu. Allah razı olsun devletimizden, bize yardım etti. Sebze üretimi için gerekli masrafı veriyorlar. Biz sadece çalışıyoruz, sattığımız üründen kazandığımız para bize kalıyor. Çocuklarımıza harcıyoruz."

Siraç Ala (38) da 4 yıl önce arazi kiralama yoluyla sebze üretimi yaptığını fakat daha sonra sermayesi olmadığı için bu işi sürdüremediğini aktardı.

Projeye başvurusunun kabul edildiğini söyleyen Ala, "Üretim için gerekli olan her şeyin parasını kaymakamlık ödedi. Biz sadece işçiliğini yaptık. Ürünümüz yetişti, çok şükür güzel de verim alıyoruz. Sattığımız ürünün parasını da kendimize harcıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.(AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.