Hukukçular: Cizre'de yaşam hakkı yok sayıldı

Hukukçular: Cizre'de yaşam hakkı yok sayıldı
Günler süren sıkıyönetimin yaşandığı Cizre'de incelemelerde bulunduktan sonra gözlemlerini kamuoyu ile paylaşan hukukçular, ilçede yaşam, sağlık, konut ve seyahat özgürlüğü konusunda ciddi hak ihlalleri il karşılaştıklarını açıkladı.

 

ŞIRNAK - Sıkıyönetimin kalkması sonrası dün devlet terörünün yaşandığı Cizre'ye ulaşan Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), Asrın Hukuk Bürosu ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) yöneticisi ve üyesi avukatlar, ilçede dünden bu yana bulundukları inceleme ve gözlemlerini kamuoyu ile paylaştı. Kurumlar adına ortak açıklamada bulunan ÖHD üyesi Av. Züleyha Gülüm, Cizre'de yapılan katliam boyutlarını ve yaşanan hak ihlalleri incelemek üzere ilçeye geldiklerini söyledi. 

'Cizre'de yaşananlar tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor'

 Cizre'de sokağa çıkma yasağı kararının alınması ile birlikte insanların katledilmeye başlandığını vurgulayan Gülüm, ilçede yaşananların büyük bir tehdit olduğunu aktardı. Gülüm, "Cizre'de yaşananlar sadece Cizre'yi ilgilendirmiyor. Tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Burada yaşananlara bu duyarlılıkla yaklaşmak gerekir" dedi.

'Hiçbir şekilde sağlık hakkı ve yaşam hakkı engellenemez'

Şırnak Valiliği'nin aldığı keyfi sokağa çıkma yasağının ardından Cizre'de yaşayan 100 bini aşkın kişinin yaşam, sağlık ve konut hakkının çiğnendiğini dile getiren MHD Eş Genel Başkanı Kadir Güner de, "5442 Sayılı Kanunu"na göre, hiçbir şekilde sağlık hakkı ve yaşam hakkının engellenemeyeceği üzerinde durdu.

Güner, "Olay anında yaralananların yaralarının sarılması ve tedavisi hiçbir şekilde sağlanmadığı gibi yaralılar polisler tarafından tehdit edilmiş. Telefonlar çekmediği için ambulanslar çağrılamamış, gelen ambulanslar da polislerce engellenmiş" diye konuştu. 

'Saldırılarla Cizre halkı sindirilmek istendi'

Sokağa çıkma yasağı kararına uymayanların ölümle karşı karşıya kaldığını dile getiren ÖHD Genel Merkez Eşbaşkanı Ömer Güneş ise halkın yaşamsal ihtiyaçlarını sağladığı fırınlar, depolar, dükkanlara dahi saldılar yapıldığına dikkat çekti. "Tüm saldırıların temel amacı Cizre halkını sindirmekti" diyen Güneş, binlerce insanın 9 günü tehdit altında geçirdiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.