HES’ler doğa katliamına neden!
VAN - Çatak ilçesine bağlı Dalbastı (Xumar) köyünde DSİ ve Enerji Çevre Yatırımları Danışmanlığı Haritacılık İmar ve İnşaat A.Ş (EN-ÇEV) tarafından Botan Çayı üzerinde yapılması düşünülen HES ve Narlı Baraj projesine, ilçe ve köy sakinleri tepki gösterdi. İlçe sakinleri yapılacak olan barajın, bölgenin hem ekolojik hem de iklimsel dengesini bozacağını ve bu yüzden Dalbastı’da baraj ve HES projesinin uygulanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Botan Çayı'nın her zamanki gibi yine özgürce akması için baraj yapımına müsaade etmeyeceklerini söyleyen yurttaşlar, nesli koruma altında olan ve sadece Botan Çayı ile Batman'da yaşadığı bilinen su samurlarının da yok olacağına dikkat çekti.
‘Birkaç kişinin rantı için Kürdistan’ın doğasını katletmek istiyorlar’
Köyde yaşayan tüm yurttaşların olduğu gibi kendisinin de yapılacak olan baraja karşı olduğunu dile getiren Dalbastı köyü muhtarı Musa Örek, köyde bulunan birçok çayır ve meranın sular altında kalacağını ifade etti. Çevre köylerde olduğu gibi Dalbastı köylülerinin de hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağlamaya çalıştığını belirten Örek, “Birkaç kişinin rantı için Kürdistan doğasını katletmek istiyorlar. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Burada yapılmak istenen güvenlik barajıdır” dedi. Doğal yaşamın tahribatı hesaplanmadan geliştirilen ve hayata geçirilmeye çalışılan bu projenin tüm bölge üzerinde büyük tahribatlar bırakacağını ifade eden Örek, Dalbastı köyü sakinleri olarak canları pahasına da olsa baraj yapılmasına asla izin vermeyeceklerini dile getirdi.
‘Narlı barajı güvenlik barajından başka bir şey değil’
Bölgede yapılmakta olan “güvenlik barajlarına” bir yenisinin Dalbastı köyünde eklenmek istendiğini belirten BDP Çatak Belediyesi Eş Başkan adayı Evin Keve, şunları söyledi: “Yapılacak olan baraj ve HES’ler sadece doğaya karşı bir katliam değil, insana karşıda bir katliamdır. Biz buna ilçe halkı olarak karşıyız. Enerji adı altında rant sağlamaya çalışanlar, bölge insanlaştırma peşinde. Bu baraj ve HES’ler neden sadece Kürdistan coğrafyasında yapılmak isteniyor? Neden Akdeniz ya da Ege bölgesinde yapılmıyor? Biz oralarda yapılacak olan baraj ve doğa katliamına da karşıyız. Fakat görünen o ki, burada yapılmak istenen Narlı barajı güvenlik barajından başka bir şey değildir.”
Bölgede daha önce çok sayıda barajın yapıldığını dile getiren Esra Babur adlı yurttaş ise, baraj ve HES’lerin bitmesiyle doğanın nasıl katledildiğini artık herkesin gördüğünü ifade etti. Kilometrelerce tahribata yol açan bu projelerin, iklim değişikliklerini de beraberinde getireceğine dikkat çeken Babur, “Dalbastı köyünde yapılmak istenen baraj ve HES projesinin iddia edildiği gibi enerji ihtiyacı için yapıldığına inanmıyorum. Bu projeyle bölgede yapılan güvenlik barajlarına bir yenisi eklenerek, burada HPG’lilerin geçişini engellemek istiyorlar” dedi. Çatak halkı olarak baraj yapımına karşı olduklarını ifade eden Babur, DSİ’nin artık bölgede yarattığı doğa faciasına bir son vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.