Herkes iftar açarken onlar hayat kurtarıyor

Herkes iftar açarken onlar hayat kurtarıyor
Yaralı ve hastaların acil durumlarına müdahalede gece gündüz demeden fedakarlıkla görev yapan 112 Acil Servis ekipleri, ramazan ayında da özveriyle çalışıyor.

VAN  - Yaralı ve hastaların acil durumlarına müdahalede gece gündüz demeden fedakarlıkla görev yapan 112 Acil Servis ekipleri, ramazan ayında da büyük özveriyle çalışıyor. Hava sıcaklıklarının 35-40 dereceye kadar yükseldiği yaz dönemine denk gelen ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren 112 Komutan Kontrol Merkezi (KKM) çalışanları, yapılan ihbarları değerlendirmek ve insanların hayatını kurtarabilmek için sahursuz oruç tutmak, iftardan saatler sonra oruç açmak zorunda kalıyor. İhbar durumunda iftarı yarıda bırakarak hastalara müdahale etmek için harekete geçen Van 112 KKM Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğündeki doktor ve acil tıp teknisyenleri (ATT), kırsal bölgelerdeki hastaları kentteki sağlık kuruluşlarına getirmek için verdikleri mücadele sırasında sahur yemeğe bile fırsat bulamıyor.  Van 112 KKM Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü doktorlarından Ayvaz Yeler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 çalışanları için iftar, sahur zamanının olmadığını, ihbarın geldiği her an müdahaleye hazır şekilde beklediklerini söyledi. Ramazanda vaka aritmetiğinde çok büyük değişikliğin yaşanmadığını, yoğunluğun devam ettiğini bildiren Yeler, ekiplerin bu yoğunluk içinde tek amaçlarının, insanların hayatını kurtarmak ve hastayı sorunsuz şekilde sağlık kurumlarına ulaştırmak olduğunu ifade etti. 

"112'de çalışmak fedakarlık gerektiriyor."

Görev sırasında iftar ya da sahur vakti ayrımı yapmadıklarını, hizmetleri aksatmamaya büyük özen gösterdiklerini anlatan Yeler, 112 ekipleri için öğlen arası, iftar, sahur gibi kavramların söz konusu olmadığını, ekiplerin her zaman ve her şartta görev yaptığını söyledi. Ramazan ayında özellikle iftar vakitinde vatandaşların evlerine yetişmek için acele etmesinden dolayı trafik kazalarının yaşandığını belirten Yeler, şöyle konuştu:

"Bu nedenle zaman zaman iş yükümüz artıyor. Bir kaç saat geç iftar yiyebiliyoruz. Göreve gönderdiğimiz ekiplerin köylere, hastalara ulaşmaları bazen saatler alabiliyor. Bunların dönüşleri ve hastayı ilgili sağlık kurumuna teslim etmeleri 5-6 saati bulabiliyor. Bu süre içinde orucunu açamayan ya da sahur yiyemeden oruç tutmak zorunda kalan arkadaşlarımız olabiliyor. Susuz, yemeksiz köylere gitmek zorunda kalıyor ama hizmetlerimizi aksatmadan devam ettiriyoruz. 112'de çalışmak fedakarlık gerektiriyor. Oruç da fedakarlık isteyen bir ibadet. Arkadaşlarımız da bunu yerine getiriyor. Bazen iş yoğunluğundan dolayı, bütün Türkiye iftar açtıktan sonra iftar açan ekiplerimiz oluyor."

“Asılsız ihbarlar sürüyor”

Asılsız ihbarların ramazanda da devam ettiğini kaydeden Yeler, günde 20 bini bulan ihbar aldıklarını ve bunun da çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi. Yeler, "Vatandaştan çocuklarını 112'nin gereksiz aranmaması konusunda bilinçlendirmelerini istiyoruz. 20 bin çağrı alan arkadaşlarımız yoruluyor, yıpranıyor. Ayrıca asılsız çağrılar insanlara gelen hizmetleri de engelliyor" diye konuştu. (aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.