Her 10 Kürt’ten 6’sının doğum günü 1 Ocak
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların büyük bölümü için 1 Ocak tarihi farklı bir anlam taşıyor. 35 yaş öncesi yüzlerce kişi, geçmiş yıllardaki düzensiz kayıtlar nedeniyle nüfusa 1 Ocak tarihli olarak yazılırdı. Bu nedenle binlerce kişi doğum günlerini 1 Ocak tarihinde kutlamak zorunda kalıyordu. Ancak son dönemlerdeki düzenli kayıtlar sayesinde Kürtlerin makus talihi değişti. Artık herkes kendi doğduğu tarihte nüfusa yazılıyor.
Bölge genelinde yüzlerce kişinin doğum gününün aynı güne denk gelmesini yazar Şeyhmus Diken ile görüştük.
Bu durumunun iki nedeni var
“Bu durumun iki nedeni var” diyen Diyarbakırlı Yazar Şehmus Diken, “Geçmişte bazı aileler çocuklarının doğum gününü hatırlamadığı için, bazı ailelerde Kasım ve Aralık ayında doğan çocuklarını askerlik ve başka nedenlerden dolayı 1 Ocak tarihinde yazdırırdı. Tabi bu duruma nostaljik anlam yükleyenler de vardı. Bildiğiniz gibi bir bebek 9 ay 10 gün ana rahminde kalıyor. 9 ay 10 günü geriye saydığında nikah gecesi gelip 21 Mart gecesine denk geliyor. Sanki 1 Ocak tarihinde doğanlar 21 Mart Newroz günü ana rahmine düşmüş gibi oluyor. Böyle bir arka planda konuşuluyor. Tabi bu böylemidir değimlidir bilmiyorum, ben daha çok bir ve ikinci madde üzerinde duruyorum. Böyle bir hikayeyi de uyduranlar var” şeklinde konuştu.
Çoğu kişi gerçek doğum gününü bilmiyor
Geçmiş dönemlerde doğan çocukları kayıt altına almanın koşullarının şimdiki gibi kolay olmadığını belirten Diken, bu nedenle çocukların doğum tarihlerinin nüfus memurlarınca belirlendiğini söyledi. Diken, şunları söyledi; ''Bölgede çok çocuklu aileler, geçmişte genelde çocukları doğduğunda nüfus kayıtlarını zamanında yaptırmamışlar. Çocuk doğduktan belki 2 belki 5 yıl sonra çoğunlukla da okul çağına geldiğinde zorunlu olarak nüfusa kayıt ettirmek istemişler. 5-6 çocuğunu aynı anda nüfusa kaydını yaptıran aileler yılbaşında doğum günlerini ailece kutluyor. Ancak maalesef çok kişi gerçek doğum tarihini ve yaşını bilmiyor. Ben de doğum tarihimi sorduğum da annem bana 'Cumhuriyet Bayramından kısa bir süre önce doğmuştun' demişti. Yani gerçek doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak bilmeyenler hayli fazla. Geçmiş dönemlerde doğum tarihleri o döneme özgü önemli bir olaya göre hatırlanırdı. Mesela 'o yıl o kadar çok yağmur yağmıştı ki Dicle Nehri' taşmıştı' diyenler var. Bu bölgeye özgü bir durum. Teknolojik gelişme ve eğitim düzeyinin yükselmesi ile bu durum aşıldı. Artık günü gününe kayıt yaptırılıyor.''
Murat Özbilek/özel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.